Türk basını kutuplaştı, dünya basını analiz yaptı

Türk basını kutuplaştı, dünya basını analiz yaptı

New York Times ve The Guardian, 14 Mayıs'ta ikinci tura kalacağı belli olan seçim sonuçlarına ilişkin analiz yayımladı.

Türk basını kutuplaştı, dünya basını analiz yaptı
16px
24px
16.05.2023 11:24
ABONE OLgoogle

New York Times, 14 Mayıs seçimleri sonrasında ikinci tura kalırken cumhurbaşkanı seçimine ilişkin dikkat çekici bir analiz yayımladı. Grafik ve haritalar kullanılarak hazırlanan haberde, “Türkiye seçim haritası: Neden Erdoğan ikinci tura kaldı” başlığı kullanıldı.

Lauren Leatherby imzalı haberde, “Türkiye’yi uzun süredir yöneten Recep Tayyip Erdoğan ihtiyaç olunan yüzde 50 oyun üzerine çıkamadı ve kariyerinde ilk kez ikinci tura kaldı” yorumu yapıldı. Erdoğan’ın ilk turda en çok oy alan aday olduğu hatırlatılırken, “Erdoğan en çok oy aldı ve hızlı bir zafer elde etmeyi bekleyen muhalefet seçmenini üzdü” denildi.

Fakat Anadolu Ajansı’ndan alınan verilerle hazırlanan harita ve grafikleri yayınlayan New York Times, “Fakat buna rağmen ülkenin neredeyse her bölgesinde 2018 yılındaki cumhurbaşkanı seçimlerine göre Erdoğan’a destek azaldı. Bazı en keskin düşüşler Türkiye’nin en büyük şehirleri İstanbul ve Ankara’da oldu” ifadesine yer verildi. Bu iki şehirde de 2018’de Erdoğan’ın zafer kazandığı belirtilirken, “Erdoğan birçok şehirde halen önde fakat 2018’e göre kıyaslayınca oy kaybetti” hatırlatması da yapıldı.

Muhalif seçmenin geçmişte de oy verdiği Ege ve Akdeniz sahilleriyle, Türkiye’nin güneydoğusunda da Erdoğan’a oy verme eğilimin düşük olduğu ve bunun diğer illere göre daha az görünür olduğu da hatırlatıldı. Haberde, “Bu oylama 20 yıldır ülkeyi yöneten Erdoğan’ın performansı için bir referandum sayılabilir” yorumu da yapıldı.

THE GUARDIAN’DAN SEÇİM BAŞYAZISI

The Guardian da seçimlerle ilgili bir başyazı yayınladı. İngiliz gazete, “yazı işleri” imzasıyla yayınlanan başyazıda, seçimleri analiz ederek, olası senaryolar üzerinde durdu.

“Guardian’ın Türkiye’deki seçim sonuçlarıyla ilgili görüşü: Otokrasiye atılmış bir adım mı” başlığıyla kaleme alınan yazıda, “Şaşırtıcı seçim sonucuna göre Erdoğan, iktidarını 30 yıla çıkarmaya hazırlanıyor. Seçimden önce seçmenin Erdoğan’a sırtını döneceğine inanmak için geçerli sebepleri vardı. Seçim öncesi yapılan anketlerde oylamanın kafa kafaya gideceği ve muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da az bir farkla önde olduğu görülüyordu” hatırlatması yapıldı.

“YARIŞ BİTMEDİ”

Analizde, “Bu iyimserlik gitti. AKP önderliğindeki koalisyon mecliste de sürpriz bir şekilde çoğunluğu elde etti. Fakat Kılıçdaroğlu’nun yarışı bitmedi” yorumu yapılırken artan enflasyon ve deprem felaketleri sonrasında hükümetin yardımlarda yetersiz ve geç müdahalede bulunmasına rağmen bu sonucun çıktığına da dikkat çekildi.

The Guardian’da yayınlanan makalede, “Muhalefetin kazanmasının Türkiye’yi batıya yaklaştıracağını umut eden Avrupa ve ABD için 5 yıl daha Erdoğan’la olmak hoş karşılanmayacak bir gelişme. Eğer Sayın Erdoğan, en odaklanmış ve birlikte olmuş demokratik zorluğu atlatırsa, Türkiye’yi tam bir otokrasiye çevirme yolu da açılıyor” denildi.

“KILIÇDAROĞLU İKNA EDEMEZSE…”

Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçmeni ikna etmek için 2 haftası olduğu belirtilirken, “Saldırgan medya çoğunluklu olarak Erdoğan’ı desteklerken bu çok zor. Eğer muhalefet bunu başarırsa şehir dışında yaşayan milliyetçi seçmeni ikna etmeli” yorumu yapıldı.

Makale, “Kontrolden çıkan enflasyonun yarattığı ekonomik acıya rağmen Erdoğan, muhafazakar işçi sınıfını, haklarını koruyacak liderin kendisi olduğuna ikna etti. Kılıçdaroğlu aksine ikna edemezse orta vadede Türkiye demokrasisinin görüntüsü kasvetli görünüyor” ifadesi yer aldı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde