Turizmde şikayetler artıyor: Sosyal medyadaki ilanların yüzde 60’ı sahte

Turizmde şikayetler artıyor: Sosyal medyadaki ilanların yüzde 60’ı sahte

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, turizmle ilgili en çok karşılaştıkları şikâyetlerin ‘tur iptali’ ve ‘ilanlardaki vaatlerin yerine getirilmemesi’ olduğunu belirtti. Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı ve TÜKONFED Turizm Komitesi Başkanı Mehmet Gem ise sosyal medya platformlarına ilan veren birçok firmanın tüketiciyi aldattığına dikkat çekti. Sosyal medyadaki ilanların yüzde 60’ının sahte olduğu bilgisini veren Gem, tüketicileri uyardı.

Turizmde şikayetler artıyor: Sosyal medyadaki ilanların yüzde 60’ı sahte
16px
24px
24.02.2025 10:32Güncelleme: 24.02.2025 10:36
ABONE OLgoogle

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, TÜRSAB’ın düzenlediği Turizm Kongresi’nde yaptığı açıklamada, turizm sektöründeki şikâyetlerin oldukça düşük seviyede olduğunu belirtti.

Hürriyet'ten Özge Esen'e konuşan Avni Dilber, “Turizmde ürünler çeşitlendikçe, yaşanan sorunlar ve şikâyetler de suistimallere bağlı olarak artıyor. Ancak şikâyetler oldukça düşük seviyede. Toplam şikâyetlerin yüzde 1.4’ünü turizm sektörü ile ilgili şikâyetler oluşturuyor” dedi.

Turizm sektörüne yönelik en çok şikâyetlerin yanıltıcı reklamlar ve paket turlarla ilgili olduğunu söyleyen Dilber, “Reklam cezaları 10 katına kadar çıkabiliyor. Bazen şekilsel cezalar uygulama cezalarından çok yüksek olabiliyor. Bu nedenle mevzuata uygun hareket edilmesi önem arz ediyor” dedi. Avni Dilber, reklamla ilgili sorunların yüzde 60’ının dijital dünyada oluşan mağduriyetlerden kaynakladığı bilgisini de paylaştı.

DÜZENLEME GEREKİYOR

Avni Dilber’in de belirttiği gibi turizm sektöründe tüketicilerin en çok şikâyet ettiği konu; sahte ilanlar ve seyahat acentaları. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet’e konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da “İnsanlar seyahat acentasından alışveriş yapmaktan çekiniyor. Direkt oteli arıyor. Düzenleme gerekiyor. Bugüne kadar iflas edip başına bir şey geleni görmedim” ifadelerini kullanmıştı.

İLANLARIN YÜZDE 60’I SAHTE

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı ve TÜKONFED Turizm Komitesi Başkanı Mehmet Gem, sosyal medya platformlarında sponsorluk ilan verilerek birçok firmanın tüketiciyi aldattığını belirtti. Reklamı yapılan turların çok kolay satıldığını söyleyen Gem, “Kaçak sektörü reel sektörün 2-2 buçuk katı üzerinde. Sosyal medyadaki ilanların yüzde 60’ı sahte ilan” dedi.

Tüketici tarafından gelen bir şikayeti de anlatan Gem, “Tüketici Hakem Heyeti’ne geçen gün bir dosya geldi. Müşteriyle görüşmüşler ve 15 gün içerisinde vize randevusu alınabileceğini belirtmişler. Müşteri istenilen danışmanlık ücretini yatırıyor ve diyorlarki “biz sizin randevunuzu yarına aldık”. Ancak Alman Konsolosluğu’na bir gün sonrasına ravdevu almak imkansız. Müşteriye, evraklarınla randevuya istersen git, istemezsen gitme demişler. Neden, çünkü zaten müşteriden parayı almışlar, dolandırmışlar” bilgisini verdi.

‘HESAPLARIN DOĞRULANMASI GEREK’

“Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformlarıyla anlaşarak turizm ürünü satışını yapan hesapları doğrulaması gerekiyor” diyen Gem, “Denetim mekanizmasının tamamını Ticaret Bakanlığı’nın yapması gerekiyor. Bakanlığın bir şikâyet aldığı anda hesabı kapatması lazım. Çünkü dolandırıcılar çok hızlı hareket ediyorlar, domainlerle anlık isim değiştrebiliyorlar. TÜRSAB’ın reklam düzenleyen acentanın reel olup olmadığını gösterdiği bir kare kod uygulaması olduğunu da söyleyen Gem, ancak bunun da sahtesini yaptıklarını belirtti. Gem, “Müşteri, TÜRSAB genel merkezini arayıp ilandaki acentanın reel olup olmadığını sormalı. Ancak en etkili yöntem Ticaret Bakanlığı’nın yapacağı denetimler olur” dedi.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde