TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı enflasyon verilerini yorumlayan ekonomistler, 2025 hedefi olan yüzde 21’i tutturmanın imkansız hale geldiğini söyledi

TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı enflasyon verilerini yorumlayan ekonomistler, 2025 hedefi olan yüzde 21’i tutturmanın imkansız hale geldiğini söyledi

TÜİK’in Ocak ayı enflasyonunu yüzde 5.03, yıllık enflasyonu yüzde 42.12 açıklamasının ardından ekonomistlerden yorumlar geldi. Mahfi Eğilmez baz etkisine vurgu yapıp, “Kamu israfında en ufak bir azalma yok” derken, Hakan Kara 2025 enflasyon hedefinin tutmasının imkansız olduğunu vurguladı. Güldem Atabay ise enflasyona karşı direncin altını çizdi. 

TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı enflasyon verilerini yorumlayan ekonomistler, 2025 hedefi olan yüzde 21’i tutturmanın imkansız hale geldiğini söyledi
16px
24px
03.02.2025 12:15Güncelleme: 03.02.2025 12:20
ABONE OLgoogle

TÜİK verilerini yorumlayan ekonomistler 2025 hedefi olan yüzde 21'lik enflasyon hedefinin tutmasının ocak rakamları ile imkansız hale geldiğini söyledi. Enflasyonda yıllık bazda en yüksek artış yüzde 99,93 ile eğitimde gerçekleşti. Eğitimin ardından yüzde 68,90 ile konut, yüzde 55,02 ile sağlık geldi. İris Cibre, “Eğitim yıllık enflasyon yüzde 99,93. Bana bir tane özel okul söyleyin ki öğretmen maaşları yüzde 100 artmış olsun” yorumu yaparak eğitimdeki yüksek artışa dikkat çekti. 

MERKEZ'İN HESABA KATAMADIĞI: FİYATLAMA AHLAKININ BOZULMASI                                                                      

Ekonomist Belgin Maviş ise fiyatlama davranışındaki bozulmaya işaret etti. Maviş; "Enflasyon açıklandı. Yüksek. Şaşırdım mı? Hayır. Merkez'in hesaba katamadığı "fiyatlama ahlakının bozulması". İşte buna çözüm yok. Fiyatlamayı bozanlar birbirine kazık atıyor, bir anlasalar" yorumu yaptı.

BAZ ETKİSİ İLE DÜŞMÜŞ GÖRÜNÜYOR

Ekonomistlerin enflasyon verileriyle ilgili görüşleri şöyle: 

Hazine eski müsteşarı Mahfi Eğilmez:

“Ocak ayı enflasyonu % 5,03, yıllık enflasyon % 42,12 olarak açıklandı. Geçen yıl Ocak ayı enflasyonu % 6,7 olduğu için bu Ocak'ta yapılan yüksek zamlara karşın enflasyon baz etkisiyle düştü. Ocak başında ücretleri artırdıktan sonra peş peşe zamları yapmak ve verilen ücret artışlarını bir ayda geri almak adet oldu. Bunun sonucunda Ocak ayı enflasyonu yüksek çıkıyor ama bir önceki Ocak ayının enflasyonuna göre düşük ayarlandığından baz etkisiyle 12 aylık enflasyon düşmüş oluyor. Gelecek yıl başında da böyle olacak. Gelecek Ocak'ta zamları, enflasyonu % 4 artıracak şekilde yapınca yine baz etkisiyle düşmüş görünecek. Önümüzdeki üç ayda aylık enflasyon % 3 ve altında geldiği sürece (ki gelmesi için zamlar Ocakta yapıldı) 12 aylık enflasyon baz etkisiyle düşecek. Kamu israfında en ufak bir azalma yok.”

ENFLASYON HEDEFİNİN TUTMASI İMKANSIZ

Prof. Hakan Kara:

“Ocak aylık enflasyonunun %5,03 olması, Şubat’ta %3,8 civarında bir enflasyon gelebileceğini gösteriyor. Bu durumda, yıllık %21 resmi tahminin tutması için, enflasyonun kalan 10 ayda aylık ortalama %1 olması gerekiyor. Neredeyse imkansız.”

İNANILMAZ BİR DİRENÇ VAR

Ekonomist Güldem Atabay:

“Bu seviye maliyet artışları (Yİ-ÜFE) önümüzdeki aylarda enflasyondaki ana eğilime hız verecek. şlenmemiş gıda: %2,66 (geçen ay %0,86). İşlenmiş gıda: %4,92 (geçen ay %1,71) Hizmetler: %10,26 (geçen ay: %1,05) Mallar: %2,69 (geçen ay: %1,02)

Bu seviye aylık enflasyon detayları faiz indirimlerini erken keser. Kesmeli. Asgari ücret TCMB’ nin istediği yerde. TL istediği yerde. Buna rağmen inanılmaz bir direnç var enflasyon baskılarında.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde