TÜİK enflasyonu yıllık 44,38 hesapladı, asgari ücrete yüzde 30, müteahhitlerin hak edişlerine ise yüzde 24 zam geldi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir çok veriyi doğrudan etkileyen Aralık ayı enflasyonunu yüzde 1.03 olarak açıkladı. Böylece yıllık enflasyon da yüzde 44 olarak ortaya çıkmış oldu. Asgari ücretliye yıllık yüzde 30 zam verilirken, müteahhitlere yansıyan zam ise yüzde 24 oldu. İnşaat sektörü oyuncularına göre, bu fiyatlarla ayakta kalmak güç olacak.
Eyüp SERBEST
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024'ün merakla beklenen son enflasyon oranlarını da açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon aralıkta aylık bazda yüzde 1,03 olurken yıllık bazda yüzde 44,38 gerçekleşti.
Aylık bazda TÜFE yüzde 1,03, Yİ-ÜFE yüzde 0,4 artış gösterdi.
Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 44,38, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 28,52 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Yİ-ÜFE, Aralık 2024'te bir önceki aya kıyasla yüzde 0,40, Aralık 2023'e göre yüzde 28,52, on iki aylık ortalamalara kıyasla yüzde 41,1 arttı.
ENAG İKİ MİSLİ AÇIKLADI
ENAG verilerine göre aralık ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,34 artarken yıllık enflasyon yüzde 83,40 olarak gerçekleşti. Yani Devletin kurumunun açıkladığının neredeyse iki katı.
Peki kimler nasıl hissediyor bu oranları ve hangi sektörler bundan olumsuz etkilenecekler. Öncelikle ücretli çalışan tüm sektör paydaşları, memurlar, işçiler ve emekliler TÜİK tarafından açıklanan düşük oranlar üzerinden zam alabilecekler.
Bildiğiniz gibi geçen hafta asgari ücrete %30 oranında bir artış uygun görüldü. Bu oran da kimseyi memnun etmedi. Şimdiden tüm piyasalar yüzde 30 luk artışın çok üzerinde zamları açıkladı bile. Kira artışları, aidat artışları, elektrik, doğalgaz, su ve artık olmazsa olmaz telefon ve internet faturaları. Görünen o ki, asgari ücretlileri ve emeklileri çok zor bir yıl bekliyor.
İNŞAAT SEKTÖRÜ NE YAPACAK?
Ancak Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat ve müteahhitlerde durum daha vahim. Müteahhitler yaptıkları sözleşmeler gereği her yılın başında Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan birim fiyatların enflasyonist ortamda değer yitirmesinin önlenmesi için formüller ile hesaplanan bir fiyat farkı alıyorlar.
Bu formülde B harfi ile ifade edilen bir oran vardır. Bu oran B=0,90’ dır. Yani fiyat farkı hesaplandıktan sonra bu oranla çarpılır. Bu şu demek eğer müteahhide hesaplanan formülden 100 TL fiyat farkı çıkmış ise ilgili idare 0,90 ile çarparak müteahhide 90 TL ödeme yapar.
Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre yukarıda da bahsettiğimiz gibi yıllık enflasyon 44,38 iken, yurt içi üretici enflasyonu 28,52 iken, Asgari ücret zammı %30 iken, formüller ile hesaplanmış Aralık 2023-Aralık 2024 dönemi için yıllık fiyat farkı %23-%24 oranında çıkmaktadır.
HİÇBİR HESAP TUTMUYOR
Bir çok büyük projenin üstlenildiği bu büyük sektörde, maliyet girdi hesapları yapılırken bir çok değişkenin öngörülebilir olarak hesaplanması o işin sağlıklı bir şekilde yapılmasının ana kuralıdır. Peki bu açıklanan oranlar ile bu mümkün mü? Bugün hangi müteahhitle konuşsak bunun imkansız olduğunu ifade ediyorlar.
Asgari ücret zam oranının bile altında kalan ve hatta son bir yılın enflasyon oranında altında kalan bu fiyat farkı oranları ile iş yapabilmek ve para kazanabilmek ve hatta insanları istihdam edebilmek mümkün mü?
Anlaşılan müteahhitleri de çok zor bir yıl bekliyor. Gerçeği yansıtmayan bu oranlara bir de B katsayısı ile darbe vuran formüllerin daha önce olduğu gibi ya artırımlı fiyat farkına dönüştürülmesi ya da gerçek piyasa fiyatları üzerinden hesaplanması müteahhitlere can suyu gibi gelecek.
patronlardunyasi.com