Trafik kazası tutanaklarını hukuksuzca satın alıp kazazedeleri dolandırıyorlar
Son günlerde trafik kazasına karışan sürücülerin cep telefonları susmuyor. Tacize varan çağrıları yanıtlayanlar karşılarında, “Alo kaza yapmışsınız. Dava açalım, yüklü tazminat kazanırsınız” sesiyle karşılaşıyorlar. Kendilerini hukuk bürosu veya hasar danışmanlık şirketi çalışanı olarak tanıtan “aracılar”, kaza tutanaklarını hukuka aykırı olarak ele geçiriyor ve sürücülerden vekalet alıp tazminatın büyük kısmını cebe indiriyor. Uzmanlar, sürücülere “suç duyurusunda bulunun” uyarısı yapıyor.
![Trafik kazası tutanaklarını hukuksuzca satın alıp kazazedeleri dolandırıyorlar](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/25-02/14/alo-kaza-avcilar.jpg)
Son günlerde maddi hasarlı veya yaralanmalı trafik kazasına karışanların telefonları susmuyor. Kendilerini genellikle hukuk bürosu veya hasar danışmanlık şirketi çalışanı olarak tanıtan aracı kişiler, “kazaya karışmışsınız, dava açalım. Yüksek miktarda tazminat alırız” diyerek kazazedeleri uzun telefon görüşmeleriyle, karşı tarafa tazminat davası açmak için ikna etmeye çalışıyor. İkna ederse, dosyayı işbirliği yaptığı hukuk bürolarına taşıyor. Konuyla ilgili sosyal medyada ve şikayet sitelerinde birçok yakın tarihli bildirim var. Kazaya karışan sürücü bir telefonu kapatsa bir başka numara tarafından ısrarla aranmaya devam ediyor. Aslında bu yöntem iki-üç yıldır sürücülerin karşılaştığı bir durum. Ancak özellikle son birkaç aydır artık kaza yapan herkes bilmediği bir numara tarafından aranmaya başladı.
ACİL SERVİS ÇALIŞANLARINA TEKLİF
Birçok sosyal medya kullanıcısı durumdan şikâyetlerini dile getirince biz de kişisel verilerimizin nasıl bu kadar hızlı yayıldığı ve sürücülerin bu durum karşısında neler yapması gerektiğini uzmanlara sorduk. Buna göre, kaza tutanaklarını para karşılığında satın almak isteyen kişiler sigorta şirketleri, araç onarım firmaları ve acil servis çalışanlarını gözüne kestirerek onlara para teklif ediyor.
‘KAPI KAPI DOLAŞIYORLAR’
Konuyla ilgili bilgiler veren hasarlı araç onarım şirketlerinden RS Servis Marka Başkanı Safiye Kanar, “Kaza sonrası kasko ya da trafik sigortası üzerinden işlem yapılan dosyalarda tutanaklar mecburi olarak ilgili onarım yapan servislere, eksperlere ve sigorta şirketlerine iletilmektedir. İlgili bilgiler maalesef el altından para karşılığı dış avukatlara ya da danışmanlık firmalarına gönderilmektedir. Avukatlık firmaları ve danışmanlık firmaları alenen para teklifi yaparak kapı kapı dolaşmaktadırlar. Ekstradan kolay para kazanmak birçok kişiyi de cezbetmesinden dolayı maalesef bu tür usulsüzlükler yapılmaktadır” diye konuştu.
TUTANAKLARDAN KİMLER SORUMLU
Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre, kaza sonrası oluşan tutanakların birçok alanda işlem gördüğünü belirten Kanar, “İlgili tutanakların gizliliğinden hem sigorta şirketi hem eksper firmaları hem de onarım servisleri mesul olmalıdır. Onarım servisleri olarak gizlilik sözleşmeleri imzalıyoruz ancak tespit edemedikçe servis, eksper bürosu veya sigorta şirketinde ki personeli bağlayan bir durum olmadığı için dosya bilgilerini çok kolay şekilde dışarıya belirli bir tutar karşılığı sızdırabilmekteler” ifadelerini kullandı.
‘SAKIN VEKALET VERMEYİN’
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Maalesef kaza tutanaklarındaki bilgileri ele geçirip buradan menfaat sağlayan aracılar var. Bu aracılar bazı hukuk bürolarıyla işbirliği yapıyorlar. Alınan veriler kişilerin özel verileridir ve izinleri olmadan üçüncü şahıslara verilmesi kesinlikle yasaktır. Verilerin ele geçirilmesi organize bir şebeke olduğunu bizlere gösteriyor. Şayet sürücüler rızaları dışında arandıkları firmalar hakkında suç duyurusunda bulunur ve konuyu takip ederlerse kolay para kazanmak isteyen kişiler için bu caydırıcı olacaktır. Ayrıca hiçbir şekilde bu firmalara vekalet vermemeleri gerekmektedir. Öte yandan, sürücüler sigorta şirketlerine beyan ederek, kendileri direk başvuru da yapabilmektedirler. Uzlaşamadıkları noktada aracılara ihtiyaç duymadan Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilirler” bilgisini verdi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR
Aracı kişiler taraflara ulaşarak, “Tazminat hakkınızı en yüksek oranda alabiliriz” diyor ve dava açmaya ikna etmeye çalışıyor.
Dava sonunda örneğin; “100 bin TL tazminatın 75 bin TL’si senin, 25 bin TL’si benim” diyor.
Çoğu zaman da 100 bin TL yerine 200 bin TL’lik bir tazminat ödeniyor, böylece aracı kişi cebine aslında 125 bin TL koymuş oluyor.
patronlardunyasi.com