TMSF, neden Merkez'e el koydu?
TMSF, Merkez Medya Grubu'na el konma nedeni sadece gizli anlaşmanın ortaya çıkması mı? TMSF neden operasyon düğmesine bastı?
Ciner ve Bilgin arasındaki gizli anlaşmanın ortaya çıkması sonrasında TMSF Başkanı Ertürk, “Halkın tahsildarı” olduğunu yine gösterdi ve devletin alacağını kurtarmak için operasyon düğmesine bastı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu"nun (TMSF), Medya ve Merkez Grubu"nun aralarında Sabah ve atv"nin de bulunduğu 63 şirketinin yönetimine kamu yararını dikkate alıp, devletin alacağını tahsil etmek için el koyduğu kaydedildi. Batık bankalarla ilgili verdiği demeçlerde, “Halkın tahsildarı” olduğunu sık sık vurgulayan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bu kez de Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında yapılan gizli ortaklık sözleşmesini ortaya çıkararak, bugüne kadarki uygulamalarından taviz vermeyeceğini ispatladı.
Gizli anlaşmanın ortaya çıkması ile pazar günü yapılan operasyonda kamu yararının her koşulda gözetileceği öne çıktı. Bu arada, son dönemde satılan bazı medya şirketlerine verilen yüksek paralar da operasyonda etkili oldu. Bilindiği gibi, Doğan Grubu Star TV"yi 306 milyon dolara satın almıştı. Yine, Kanada"nın önde gelen medya şirketlerinden Canwest de sadece bir radyo için 31 milyon dolar teklif vermişti.
10 YILLIK ANLAŞMA YAPMIŞTI
Buna karşılık Dinç Bilgin"in Etibank"ın batışıyla ilgili borçlarına karşılık el koyduğu Sabah Gazetesi ve atv"nin satışı için, bu kuruluşların kiracısı konumundaki, Merkez Grubu"nun patronu işadamı Turgay Ciner ile 2005 yılının Mayıs ayında anlaşmış ve Ciner"in TMSF"ye 10 yılda ve altı aylık taksitler halinde toplam 433 milyon dolar ödemesini öngören bir anlaşma yapmıştı. Kamu alacaklarının tahsili konusunda titiz davranan TMSF, aralarında atv ve Sabah"ın bulunduğu medya şirketlerinin de diğer satışlara göre ucuza gittiğini düşünmekteydi.
Önümüzdeki günlerde yeniden satışa çıkarılması düşünülen 63 medya şirketinin toplam satışından yaklaşık 1 milyar dolar gelir beklendiğini verdiği demeçlerle ifade eden Başkan Ertürk, el koyma operasyonuyla bu hedefine ulaşmayı planlıyor.
DEPREM ŞOKU ATLATILDI
Türk medyası pazar günü Sabah ve atv"ye el konulmasıyla büyük bir deprem yaşadı. TMSF, Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu"nun (Turgay Ciner Grubu) aralarında atv, Sabah, Kanal1, Aktüel, Takvim, Fotomaç ve Yeni Asır gibi basın ve yayın kuruluşlarının da bulunduğu 63 şirketin yönetimine dikkatle planlanan “sancısız” bir operasyonla kamu yaranı gözeterek el koydu. TMSF yaptığı açıklamada, el koymanın, Bilgin ve Ciner arasındaki gizli anlaşmaların daha önce yapılan TMSF protokolünü geçersiz kıldığını savunarak gerçekleştiğini kamuoyuna duyurdu.
Açıklama ile Dinç Bilgin"in borçlarını tahsil etmek için medya şirketlerini devralan Ciner"in aslında başından beri Bilgin ile gizli ortak olduğunun ortaya çıkarıldığını vurguluyordu. Gzli anlaşma ile Turgay Ciner TMSF yani kamuya ödemesi gereken bir paranın önemli bir kısmını Dinç Bilgin"e aktarıyordu. TMSF tarafından yapılan açıklamada, Ciner ve Bilgin arasında, 12 Haziran 2002 ve 8 Ağustos 2002"de iki gizli sözleşmenin mevcut olduğu ifade edilirken, bu sözleşmelerin ortaya çıkmasında, Bilgin"in bizzat rolü olduğu da vurgulanıyordu.
GiZLi ANLAŞMAYA iNCELEME
TMSF"nin yönetimine el koyduğu Sabah ve atv"nin satışından önce Dinç Bilgin ve Turgay Ciner arasında yapıldığı ileri sürülen gizli ortaklık sözleşmesiyle ilgili olarak Şişli Cumhuriyet Başsavcı vekili Mecit Ceylan tarafından inceleme başlatıldı. Savcı Ceylan, önceki gün TMSF"nin Zincirlikuyu"da bulunan merkezine giderek yetkililerle konu hakkında görüşme yaptı. TMSF yetkililerinden bilgi alan Ceylan, medya grubunun yönetiminin TMSF"ye geçmesine neden olan sözleşmeyi yetkililerden talep ederek konu hakkında hazırlanan rapor savcılığa gönderilmesini istedi. Görüşmenin ardından TMSF"nin hukuk bölümü gizli ortaklık sözleşmesiyle ilgili rapor hazırlamaya başladığı öğrenildi.
Tolga Atar/Bugün