TİM Başkanı Gültepe’den PD’ye özel röportaj: Faiz, kur ve asgari ücret ne olacak?
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Antalya’da düzenlenen TİM Delegeler Toplantısı’nda PD’nin sorularını yanıtladı. Yüzde 50 faizle kimsenin üretime yatırım yapmayacağını söyleyen Gültepe, “Enflasyon ile kur makasının kapanacağına inanıyorum” dedi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Antalya’daki TİM Delegeler Toplantısı’nda Türkiye’nin dört bir yanından gelen ihracatçılarla buluştu. Mustafa Gültepe ve ihracatçılar, hedeflerini ve yaşadıkları sorunları toplantıya katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a da aktardı.
Toplantının ardından PD Yazı İşleri Müdürü Eyüp Serbest’in sorularını yanıtlayan Mustafa Gültepe sorulara şu yanıtları verdi:
DÜŞÜK DÖVİZ İHRACATI NE KADAR ETKİLİYOR
“Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri bu. Paralel bir şekilde ilerlememesi son 1.5-2 yıl içerisinde özellikle enflasyonla kurun farklı bir şekilde. O farkta da makasın açılması çok etkiliyor. Rekabetçiliğin çok olduğu sektörlerde, emek yoğun olan sektörlerde, işçilik giderlerinin çok etkin olduğu sektörleri etkiliyor. Eğer bu şekilde olmuş olsaydı, ortalama 3’ün üzerinde değil de çok daha fazla büyüme oranları olma şansı vardı. Bazı aylarda artı yazıyor, bazı aylarda eksi yazıyor. Her ay artı yazma potansiyelimiz çok daha yüksekti. Umuyorum ki enflasyon kontrol altına alındıktan sonra aradaki makasın birbirine yaklaşacağı konusuna inanıyorum hem Merkez Bankası’na hem de Maliye Bakanımıza. O şekilde olursa ileriki dönemde çok daha iyi rakamlara imza atarız.”
FAİZ NE ZAMAN DÜŞECEK?
“Düşmezse yürüme şansı yok yüzde 50 faizle. Artık belli bir parametreleri yakaladıktan sonra düşmesi lazım. Yüzde 50 ile kimse üretime, yatırıma, istihdama kimse önem vermez. Çünkü paradan para kazanmak daha kolay. Üretimi çoğaltmamız gerektiğini düşünüyorum. İnşallah Kasım ya da Aralık ayında faiz indirimi başlayacak.”
PD Yazı İşleri Müdürü Eyüp Serbest ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe / Fotoğraflar: PD
TÜRKİYE’DEKİ FİRMALAR NEDEN MISIR’A GİDİYOR?
“Zaman zaman Türkiye’de oluyor. 2009-2010’da da bunu yaşadık. Şu anda sadece bizim sektörde değil. Türkiye’de çok fazla maliyetler arttığı için, yabancı da fiyat artışlarını kabul etmediği için, iç piyasada olsanız fiyatları artış yapıp pazara sunuyorsunuz ama yurtdışındaki pazarlarda böyle bir problem olmadığından dolayı fiyat artışı yapma şansınız yok. Otomotiv sektöründe de Türkiye’den başka ülkelere kayma, mobilya sektöründe de, diğer sektörlerde de sürekli müşteriler bizden kapsamda bulunuyor. Ama biz bunun geçici olduğunu, kısa zamanda toparlanacağını, özellikle Anadolu’yu üretim üssü yapmamız gerektiğini söylüyoruz. Anadolu’muz hem yetişmiş iş gücüyle, hem potansiyeliyle bunu bize verir. Biz de bunu tersine çeviririz.”
ASGARİ ÜCRETTE RAKAM NE OLUR?
“Bu bir denge. Tüm Türkiye’nin ortak kararı ve rekabetçiliği ön plana alınacak düşünceyle ortaya koyulması lazım. Tüketimle ilgili fiyat artışlarının kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyorum. Geçmiş dönemde öyle oldu. Enflasyonu yaratan en büyük nedenlerden bir tanesi tüketimin çok fazla olması. Fırsatçıların fiyat arttırması. Komisyon çalışmaya başlayınca hem işçi temsilcisi tarafı hem de işveren temsilcisi tarafı ve bakanlığın ortak bir karar verip, Türkiye’yi düşünerek güzel bir rakama imza atarlar diye düşünüyorum.”
patronlardunyasi.com