TEPAV'a göre gıda enflasyonu 11 ayın en yüksek seviyesinde

TEPAV'a göre gıda enflasyonu 11 ayın en yüksek seviyesinde

TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE), şubatta bir önceki aya göre yüzde 3,70 arttı. Ocak ve şubat aylarında ölçülen aylık gıda enflasyonu Mart 2024’ten bu yana en yüksek seviyelere işaret ediyor. İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi ise, şubatta aylık yüzde 3,19 arttı.

TEPAV'a göre gıda enflasyonu 11 ayın en yüksek seviyesinde
16px
24px
01.03.2025 12:56Güncelleme: 01.03.2025 12:58
ABONE OLgoogle

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Şubat ayı için gıda fiyat endeksi verilerini açıkladı.

TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE), şubatta bir önceki aya göre yüzde 3,70 artış gösterdi. Ocak ve şubat aylarında ölçülen aylık gıda enflasyonu Mart 2024’ten bu yana en yüksek seviyelere işaret ediyor.

Şubat ayında taze meyve ve sebze kategorisinde fiyatı en çok düşen ürünler karnabahar, kıvırcık ve kırmızı lahana olurken nar, kabak ve portakal fiyatlarında yüksek artışlar gözlendi. Taze meyve ve sebze kategorisi dışındaki ürünlerde ise en fazla fiyat artışı balık, kağıtlı şeker ve yufkada gözlemlenirken çay, hazır kahve ve ay çekirdeğinde de fiyat düşüşleri tespit edildi.
1-28 Şubat 2025 dönemi için 28 Şubat 2025 tarihi itibarıyla diğer kuruluşlar tarafından hesaplanan gıda enflasyonu Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 5,39, İTO Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE) ile yüzde 2,55 oldu. Yıllık gıda enflasyonu ise TEGE ile yüzde 30,8, Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 43,5, İTO ÜGE ile yüzde 42,4 olarak hesaplandı.

İSTANBUL'DA ŞUBAT AYI ENFLASYONU ARTTI

İstanbul'da şubat enflasyonu açıklandı. İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi şubatta aylık yüzde 3,19 arttı. Önceki ayda yüzde 5,16 artmıştı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 48,40'tan yüzde 45,35'e geriledi.

İTO İstanbul Toptan Eşya Fiyatları İndeksi aylık yüzde 2,33 artarken, yıllık bazda artış yüzde 35,10 oldu. Yıllık enflasyon ocakta yüzde 51,13 düzeyindeydi.

TEK DÜŞÜŞ SAĞLIK GRUBUNDA

Şubat ayında en yüksek grup artış yüzde 4,14 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda görülürken tek düşüş yaşanan grup yüzde 0,95 sağlık oldu.

Şubatta bir önceki aya göre çeşitli mal ve hizmetler grubunda yüzde 4,14, lokanta ve oteller grubunda yüzde 4,09, konut harcamaları grubunda yüzde 3,93, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 3,41, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 2,30, eğitim harcamaları grubunda yüzde 1,98, eğlence ve kültür harcamaları grubunda yüzde 1,48, ulaştırma harcamaları grubunda yüzde 1,40, alkollü içecekler ve tütün harcamaları grubunda yüzde 0,25, giyim ve ayakkabı harcamaları grubunda yüzde 0,14 artış izlenirken, sağlık harcamaları yüzde 0,95 azalış gösterdi.

TOPTAN FİYATLARDA DÜŞÜŞ GÖRÜLEN GRUP YOK

Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre, kimyevi maddeler grubunda yüzde 8,91, gıda maddeleri grubunda yüzde 3,37, inşaat malzemelerinde yüzde 2,29, madenler grubunda yüzde 1,77, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1,11 ve yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,57 artış gözlenirken, mensucat grubunda ise fiyat değişimi gözlenmedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde