Suçluların yeni ortağı yapay zekanın iştirak ettiği suçlardaki sorumluluğu ne olacak?

Suçluların yeni ortağı yapay zekanın iştirak ettiği suçlardaki sorumluluğu ne olacak?

ABD’deki New Orleans ve Las Vegas’taki kanlı yılbaşı eylemlerini gerçekleştiren her iki eski askerin de eylemlerini planlama aşamasında Yapay Zekadan yardım almaları gündem oldu. Yapay Zekanın iştirak ettiği suçlardaki sorumluluğu ne olacak? Türkiye’de bugün kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı ise bu gibi siber suçlardaki savunma kapasitemizi artıracak.

Suçluların yeni ortağı yapay zekanın iştirak ettiği suçlardaki sorumluluğu ne olacak?
16px
24px
08.01.2025 15:03Güncelleme: 08.01.2025 15:07
ABONE OLgoogle

Feramuz ERDİN


Dünkü yazımızda, Yapay Zekanın suç işlediğinde nasıl yargılanacağı ve cezasının nasıl infaz edileceği sorularını gündeme taşımış ve bunlara cevap bulmaya çalışmıştık. Yapay Zeka henüz bizzat kendi kendine suç işleyecek aşamaya gelmemiş olmasına rağmen, Yapay Zeka kullanılarak insanlar tarafından işlenen suçlardaki faillik ve yardımcı faillik durumlarının belirlenmesi için zaman çoktan dolmuştur.

SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI

Önce iyi bir gelişme ile başlayalım: Yıllar önceki yazılarım ve paylaşımlarımda mutlaka kurulması gerektiğini izah etmeye çalıştığım Siber Güvenlik Başkanlığı’nın bugün Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulduğu öğrendik. Türkiye’nin çağı yakalaması ve siber alanda savunmasız kalmaması için çok önemli bir adımdır. Yazılımlar kadar donanımlar ile bilgi iletim, depolama ve işleme sistemlerinin de güncel tabirle, “yerli ve milli” yapıda olması milli güvenliğimiz açısından kaçınılmaz bir gerekliliktir. Aynı şekilde, KVKK mevzuatı da güncellenmelidir.

YAPAY ZEKA HASSAS BİLGİLERİ PAYLAŞMALI MI?

Şimdilik arama motorlarının bir ileri seviyesi olarak hizmet gören Yapay Zeka iletişim modellerinin, hassas ve kullanıldığında insanlığa zararlı olabilecek bilgileri bir kısıtlama olmaksızın paylaşması ne kadar doğrudur? Bu bilgileri talep eden kişilerin Yapay Zeka tarafından “şüpheli” olarak tanımlanması ve kolluk yada istihbarat birimlerine ihbarda bulunulması bir önleyici yöntem midir? Henüz bir bilince sahip olmadığı söylenen Yapay Zeka uygulamalarının iyiyi ve kötüyü birbirinden nasıl ayıracağı önemli bir endişe konusudur.

YAPAY ZEKA ETİĞİ

Yapay Zeka Etiği , hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin insan yaşamı, toplumsal yapılar ve küresel düzen üzerindeki etkilerini inceleyen disiplinler arası bir alan olarak tanımlanmıştır. Bu alan, Yapay Zekanın geliştirilmesi ve uygulanması sırasında ahlaki ve etik sorumlulukların gözetilmesini hedeflemektedir. Aşağıda vereceğimiz örneklerde de olduğu gibi, Yapay Zekanın etik sorunları epey karmaşık teknolojik, felsefi, ahlaki, sosyal ve yasal boyutları içermektedir.

UNESCO, 2021 yılında kabul edilen “Yapay Zeka Etiği Tavsiyesi” ile, Yapay Zekanın etik kullanımını desteklemek amacıyla uluslararası bir standartlar bütünü rehberi oluşturmuştu. Bunun yanında, Avrupa Birliği’nin geliştirdiği Yapay Zeka düzenlemeleri ve OECD’nin Etik Klavuzu da dünya çapında Yapay Zeka Etiği uygulamaları için önemli referans noktaları teşkil etmektedir.

NEW ORLEANS’TAKİ “YALNIZ KURT” AKILLI GÖZLÜK KULLANMIŞ

FBI, New Orleans'ta 31 Aralık'ta yeni yıl kutlamalarında gerçekleşen saldırının faili Shamsud-Din Jabbar'ın, saldırıdan önceki aylarda hem New Orleans kentinin Fransız Mahallesi'ni keşfederken hem de saldırı sırasında Meta akıllı gözlükler kullandığını bildirdi. New Orleans'ta gerçekleştirilen saldırıda, Fransız Mahallesi'ndeki eğlenen insanlar hedef alınmış, kamyonet ile kasıtlı olarak ezilen 14 kişi hayatını kaybederken en az 35 kişi de yaralanmıştı.

Ünlü gözlük şirketi Ray-Ban ile iş birliği içinde üretilen Meta akıllı gözlükleri; sesli komutlar, düğmeler veya bazı basit hareketlerle kontrol edilebilen; yerleşik bir kameraya, hoparlörlere ve yapay zekaya sahip çerçevelerdir. Müzik dinlemek veya Meta'nın yapay zeka asistanıyla etkileşime girmek gibi bazı işlevleri yerine getiren cihazlar, telefonla eşleştirilmeleri halinde internet erişimine de açılabiliyor.

TRUMP TOWER SALDIRGANI PATLAYICIYI CHATGPT’YE SORMUŞ

New Orleans ile aynı saatlerde Tesla Cybertruck ile Las Vegas’taki Trump Towers önünde bir saldırı gerçekleştiren emekli asker Livelsberger’in de ChatGPT’yi kullanarak operasyon için gereken patlayıcı miktarını ve havai fişek satın alabileceği yerleri araştırdığı belirtilerek, yine Yapay Zeka yardımıyla havai fişeklerin patlayıcı potansiyelini de öğrendiği yetkililer tarafından açıklandı. ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ise Yapay Zekanın bu saldırıyı planlama sürecinde kullanıldığına dair iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Las Vegas Clark Bölgesi Şerifi Kevin McMahill, ChatGPT'nin kullanılmasının yarattığı endişeye ilişkin bir soruya, "Yapay Zekanın bir noktada hayatımızın her alanında oyunun kurallarını değiştireceğini biliyorduk. Sanırım bu, ABD topraklarında ChatGPT'nin bir bireyin belirli bir patlayıcı cihazı kurmasına yardımcı olmak ve patlaycılar hakkında bilgi edinmek için kullanıldığı ilk olay.” şeklinde cevap verdi.

DİĞER SUÇLARA DA DİKKAT

Yapay Zekanın terörizm yanında, çok yakında dijital değer hırsızlığı, dolandırıcılık, kaçakçılık ve hatta uzaktan erişim ile suikast gibi suçlarda dahi kullanılmaya başlaması kimseyi şaşırtmamalıdır. Bu konuyla ilgili kurumlardan ilki olan Siber Güvenlik Başkanlığı, 24 Aralık 2024 tarihli BM Siber Suçlarla Mücadele Anlaşmasının hemen akabinde bugün itibarıyla kurulmuştur. Yapay Zeka ila ilgili etik ve diğer sorumluluk mevzuatının tamamlanması çalışmalarına da vakit kaybetmeden başlanmalıdır.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde