Starbucks CEO’su tebdil-i kıyafet yaptı, mağazaları gezip sorunları tespit etti
Eylül ayında Starbucks’ın yeni CEO’su olarak görevlendirilen Brian Niccol’ün ilk iş olarak tebdili kıyafet yaparak Starbucks şubelerini gezdiği, oradaki müşteri ve baristalar ile konuştuğu ortaya çıktı. Niccol’ün gözlemlerine göre müşterilerin en büyük şikayeti, özelleştirilmiş içeceklerin hazırlanması esnasında çok fazla sıra bekleniyor olması.
Yaz sonunda, bir müşteri günün farklı saatlerinde Los Angeles bölgesindeki Starbucks kafelerine gelmeye, baristalara yapmayı en sevdikleri içecekler ya da mağazaların işleyişiyle ilgili sorunlar hakkında sorular sormaya başladı.
O müşteri, Starbucks’ın yeni CEO’su Brian Niccol’den başkası değildi.
The Washington Post’un haberine göre Niccol, müşteri çekmekte zorlanan dünyanın en büyük kahve zincirinde müşterilerin deneyimlerini değiştirmek için hızla hareket ediyor.
Niccol, göreve geldiği iki aydan kısa sürede Starbucks'ın operasyonlarına odaklanmaya, menüdeki ürünleri azaltmaya ve indirimleri azaltmaya başladı.
Göreve geleli iki aydan kısa bir süre olan Niccol, Starbucks'ın operasyonlarına odaklanmaya çalışarak menü öğelerini azalttı ve indirimleri arttırdı.
Niccol bunun yerine, özellikle zincirin parlaması gereken sabah saatlerinde kaliteli kahveyi hızlı ve doğru bir şekilde güler yüzlü hizmetle sunmaya öncelik veriyor.
Favori içeceği Americano olan Niccol, Starbucks'ın baristalarının ayrıntılı, özelleştirilmiş içecekler üzerinde çalışırken beklemek zorunda kalan müşterilere empati duyduğunu söyledi ve "Bazen sadece demlenmiş bir fincan kahve istersiniz" dedi.
Starbucks'ın karşılaştığı zorluklar bu yıl arttı ve Niccol'ün Eylül ayı başında liderliği üstlenmesinden bu yana daha da derinleşti. Ekim ayında şirket, ABD'deki işlemlerin art arda üçüncü çeyrekte de düştüğünü bildirirken, en son çeyrekte elde ettiği kazanç ve gelir analistlerin tahminlerinin altında kaldı. Şirket mali yıla ilişkin finansal tahminlerini bir kenara bıraktı.
Niccol, Starbucks'ın sorunları konusunda net olması ve müşteri dostu değişiklikler yapmak için hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda şirketin 7 adımlı bir planı da kamuoyuna yansıdı.
Şirketin geçen haftaki kazanç raporunun ardından düzenlenen şirket içi bir toplantıda Niccol, “Biraz çukurdayız, ancak bu çukurdan hızlı, etkili ve akıllı bir şekilde çıkamayacağımız anlamına gelmiyor” dedi.
Niccol'un amacı, zincirin uzun süreli lideri Howard Schultz'un öngördüğü gibi, Starbucks kafelerini kahve içenlerin saatlerce rahatça takılabileceği yerler haline getirmek.
Sayısız kişiselleştirme seçeneği servisi yavaşlatsa da, şuruplar, köpükler ve diğer değiştiricilerden yılda yaklaşık bir milyar dolar ABD geliri elde eden Starbucks için büyük bir iş. Hızla yığılabilen ve baristaları bunaltabilen mobil siparişler, ABD'deki işlemlerin %30'undan fazlasını oluşturuyor. ABD satışlarının %60'ından fazlası, çoğu özelleştirilmiş olan soğuk içeceklerden geliyor.
Şirketin önündeki riskler arasında Çin’de Starbucks’ı hem mağaza sayısında hem de kârda geride bırakan Pekin merkezli Luckin Coffee’nin Çin dışına çıkıp ABD’ye yatırım yapma planları da yer alıyor.
Luckin Coffee’nin ucuz kahve satışlarına başlamasının ABD başta olmak üzere dünya pazarında Starbucks’ı nasıl etkileyeceği merak ediliyor.
İLGİLİ HABER