Şarapta “blush” mevsimi
“Blush” adıyla anılan pembe şaraplara son iki yazdır artan ilgi, yerli markaların yatırımlarını bu alana yöneltti.

Tuğçe Altınsoy'un haberi
“Blush” adıyla anılan pembe şaraplara son iki yazdır artan ilgi, yerli markaların yatırımlarını bu alana yöneltti. Piyasadaki ithal markalarla yarışan yerli rozelerin şarap tüketiminden aldığı pay şimdilik yüzde 10’lar düzeyinde...
DAHA çok Akdeniz ülkelerinde tüketilen roze şaraplar Türkiye’de de yaz sofralarının baş tacı olmuş durumda. Balıktan hafif et yemeklerine, kabuklu deniz mahsullerinden salatalara kadar geniş bir yemek yelpazesiyle uyum sağlayan rozeler, aslen tüm dünyada yaz aylarının içkisi olarak görülüyor.
Kırmızı şarabın ağır geldiği ve beyaz şarabın yetmediği anlarda ideal bir alternatif olan rozeler, rengindeki zarafet ve kolay içimiyle daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor. Uzmanlar bu türü tercih edenleri; şarap konusunda belli bilgisi olan, AB sosyo-ekonomik statüsünde yer alan, aperitif yiyeceklerle şarap tüketmeyi seven, kolay içimli şarapları tercih eden, canlı ve serinletici lezzetlerden hoşlanan, sosyal, trendleri takip eden, tarz sahibi kişiler olarak tanımlıyor.
Şu anda piyasada sofralık ve orta kategoride pek çok roze şarap bulunuyor. Hatta son dönemde birkaç “premium” marka da üretilmeye başladı. Piyasada 8-9 TL’den başlayan roze şarapların fiyat aralığı ithal şarapların da etkisiyle 30 TL’nin üzerine kadar çıkabiliyor.
Bu arada, ilk kez Amerika’da pembe şaraplar için kullanılan “blush” tabirinin yerli üreticinin literatürüne girdiğini de belirtelim. Hatta yeni çıkan ürünlerde bu ismin kullanıldığını görüyoruz. Son yılların trend içkisi olan “blush” tipi şarapların özelliği, daha açık renkte ve seklere göre biraz daha şekerli olmaları. İçimi son derece kolay olan “blush”ları kadınlar kadar erkekler de tercih ediyor...
KAVAKLIDERE ŞARAPLARI
Egeo Roze 2009
Ege Bölgesi bağlarında yetiştirilen Çal Karası, Syrah ve Grenache üzümlerinden üretilen Egeo Roze, aroma kalıcılığı yüksek, diri asiditeye sahip, dolgun ve yuvarlak bir roze şarap. Kabuklu deniz ürünleri, ızgara balıklar, domates soslu ve tatlı-ekşi soslu tavuk, makarnalar ve av etleriyle iyi uyum sağlıyor. İdeal servis sıcaklığıysa 8-9 °C (santigrat derece).
Lal 2009
Denizli’nin Çal Karası üzümünden üretilen Lal, yoğun taze kırmızı meyve aromalarıyla dikkat çekici, diri asiditesi ve kalıcı aromalarıyla lezzetli bir roze. Aperatif olarak günün her saati tüketilebileceği gibi av etleri, Thai tavuk, ızgara balık, ızgara tavuk, hafif baharatlı pizza ve makarnalarla iyi uyum sağlayan Lal’in 6-8 derecede servis edilmesi tavsiye ediliyor.
Roze 2009
Denizli’de yetiştirilen Çal Karası üzümlerinden üretilen Roze, meyveli, canlı ve lezzetli bir şarap. Izgara tavuk, balıklar, domates soslu makarnalar, sebzeli börekler, salata ve pizzalarla iyi uyum sağlıyor. İdeal servis sıcaklığı 6-8 derece.
Rosato 2009
Denizli bölgesinin geç hasat Çal Karası üzümlerinden üretilen Rosato, Türkiye’nin ilk yarı tatlı roze şarabı olarak biliniyor. Rosato, dengeli, oldukça aromatik ve canlı bir lezzete sahip. Aperatif olarak tüketilebileceği gibi, frambuazlı cheese cake, çilekli tart, meyveli pastalar gibi tatlılar ve tatlı-ekşi soslu tavuk, makarnalarla da iyi uyum sağlıyor. İdeal servis sıcaklığı 6-8 derece.
Pembe Köpük 2009
Çal Karası üzümünden üretilen Pembe Köpük, taze kırmızı meyve aromalarıyla zengin, canlı ve dengeli bir suni köpüren şarap. Kutlamaların yanı sıra günün her saatinde aperitif olarak tüketilebileceği gibi, iştah açıcılar, taze çilek ve meyveli tatlılarla iyi uyum sağlıyor. 6 derecede servis edilmesi öneriliyor.
KAYRA ŞARAPLARI
Leona Blush
Egzotik meyve aromaları ve hoş kokusuyla, ağızda narin, kalıcı bir tat bırakan Leona Blush, “blush” tutkunlarına hitap eden bir şarap... Hafif içime sahip Leona Blush, burunda böğürtlen, nar şurubu, yoğun çilek; damakta ise, olgun çilek, kan portakalı ve ahududu şurubu aromaları sunuyor. Aperatif ve hafif yemeklerle de uyum gösteren Leona Blush, özel serigrafik buzlu şişe tasarımı ve 23 TL’lik fiyatıyla raflardaki yerini almış durumda.
Cameo Rosé
Türkiye’nin ilk Öküzgözü roze köpüren şarabı olan Cameo Rosé, Elazığ’ın özenle seçilmiş Öküzgözü üzümlerinden üretiliyor. Çilek suyu renginde olan ve köpüren bu şarap, sürekli, ince köpükleriyle burunda ahududu, çilek, gül, karpuz aromaları bırakıyor. Damakta ise aromatik ve ferahlatıcı bir yapıya sahip. Cameo Rosé’nin 5-6 derecede içilmesi tavsiye ediliyor.
Terra Kalecik Karası Roze
Türkiye’nin ilk monosepaj roze şarabı Terra Kalecik Karası Roze, Denizli bölgesinde yetişen seçkin Kalecik Karası üzümlerinin yerinde işlenmesiyle üretiliyor. Burunda olgun çilek, ahududu, portakal çiçeği, yasemin, vanilya, damakta ise zengin meyve aromaları sunuyor. Dolgun gövdeli ve uzun bitişli bir şarap olan Terra Kalecik Karası Roze’nin 8-10 derecede içilmesi tavsiye ediliyor.
Tılsım Roze
Trakya Bölgesi'nde yetişen Gamay ve Ege Bölgesi'nde yetişen Kalecik Karası üzümlerinden üretilen Tılsım Roze, burunda çilek, böğürtlen ve gül, damakta ise kırmızı meyve aromaları sunuyor. İçimi hoş, yumuşak ve zarif bir şarap olan Tılsım Roze’nin 8-10 derecede içilmesi tavsiye ediliyor.
Tılsım Pink Yarı Tatlı Roze
Denizli bölgesinin seçkin Kalecik Karası ve Shiraz üzümlerinden üretilen Tılsım Pink Yarı Tatlı Roze, burunda çilek, ahududu ve vanilya aromaları, damakta ise zengin kırmızı meyve aromaları sunuyor. Rahat ve serinletici içimiyle Tılsım Pink, özellikle kokteyllerle boy ölçüşebilecek bir yoğunluğa sahip. Asya esintili yemeklerden hafif tatlılara, meyvelerden aperatiflere kadar farklı lezzetlerle uyum sağlıyor.
SEVİLEN ŞARAPLARI
Sevilen “R” Rose
Türkiye’de 2005 yılında Syrah ve Cabernet Sauvignon kırmızı üzümlerinden üretilen ilk konsept roze şarap olan Sevilen “R” Rose, burunda zengin meyve aromaları sunuyor. Damakta ise dengeli, asiditeli ve konsantre bir yapıya sahip olan “R” Rose, özellikle kızartma balıklar, makarnalar ve beyaz etlerle iyi uyum sağlıyor. 8 derecede içilmesi tavsiye ediliyor. 2006’da Türkiye’de üretilen özel konsept “R” Rose, Decanter dergisi tarafından dünyanın en iyi 7 roze şarabından biri, 2007 ve 2008’de yine Türkiye’de yapılan tadımlarda ülkenin en iyi roze şarabı seçildi.
Sevilen Majestik Rose
Sevilen “R” Rose’den farklı olarak burunda floral ve meyvemsi aromalar sunan Majestik Rose, canlı ve diri asiditelere sahip. Sek bir roze olan Majestik Rose’nin özellikle meyveler veya yemek öncesi aperatif yiyeceklerle 6-8 derecede içilmesi öneriliyor. Bu şarabın 2007 yılında düzenlenen Avusturya Viyana Uluslararası Şarap Yarışması’nda gümüş madalyayla ödüllendirildiğini de belirtelim...
DOLUCA ŞARAPLARI
Verano Blush
Saroz yöresindeki bağlarda yetiştirilen Grenache üzümünden üretilen Verano Blush, açık pembe renge, serinletici, kolay içimli ve aromatik bir yapıya sahip lezzetli bir roze şarap. Frambuaz, çilek, tropik meyve koku ve tatlarını çağrıştıran Verano Blush’ın 8-10 derecede içilmesi tavsiye ediliyor.
Verano 2009
Trakya bölgesinde yetiştirilen Cabernet Sauvignon ile Elazığ yöresinin Öküzgözü üzümlerinden üretilen Verano, her iki üzümün lezzetlerini çok daha yoğun ve uzun süre hissettiren bir yapıya sahip. Özellikle canlı ve serinletici karakteristiğin meyvemsilikle dengesini sunan bu roze; vişne, çilek ve ahududu lezzetini ve aromalarını çağrıştırıyor. Verano’nun 10-11 derecede içilmesi tavsiye ediliyor.
Villa Doluca Klasik Roze 2009
Ege’de yetiştirilen Carignan üzümünden aldığı canlı ve akıcı karakteristiğini, Elazığ’ın zengin lezzetler içeren Öküzgözü’nden aldığı meyvemsi lezzetlerle dengeli bir şekilde birleştiriyor. Serinletici, canlı, meyvemsi ve akıcı olan Villa Doluca Klasik Roze, çilek, frambuaz ve muz aromalarını çağrıştırıyor.
Doluca Roze 2009
Yumuşak içimli, meyvemsi şaraplar veren Karasakız ve açık renkli Çalkarası üzümlerinin harmanından elde edilen Doluca Roze, hafif bir gövdeye sahip, meyvemsi, serinletici ve canlı bir şarap olarak tanımlanıyor.
SELENDİ ŞARAPLARI
Gülpembe 2009
Öngör ailesinin Akhisar Sarnıç bağlarında yetiştirilen Gülpembe 2009, klonları özel olarak Fransız uzmanlarca belirlenerek ithal edilmiş ve dikilmiş Grenache, Cinsault, Shiraz üzümlerinin harmanından oluşuyor. Tamamen "şato usulü" üretilen bu roze için üzümler kendi bağlarında organik olarak yetiştiriliyor.
Fransa’nın Provence bölgesi roze şarapları türünden olan Gülpembe, soğan kabuğu renginde. Burunda ahududu ve kırmızı meyveler, damakta sek karakteriyle dengeli ve lezzetli bir şarap. Şarap uzmanı Andrea Paoletti, Gülpembe 2009’ u açık pembe, beyaz çiçek aromalarıyla sek ve hoş bir roze olarak tanımlıyor. Balık ve diğer deniz mahsulleriyle içilmesini tavsiye ediyor.
BÜYÜLÜBAĞ ŞARAPLARI
Büyülübağ İris Rose
Avşa Adası’nda bulunan tesiste sınırlı sayıda üretilen Büyülübağ İris Rose, burunda yaban gülü, frambuaz, gül ve turunçgil aromalarını hissettiren kompleks bir yapıya sahip. Damakta ise kırmızı erik ve alıç aromalarının uzun ve kalıcı etkisini hissettiriyor. İdeal servis sıcaklığı 5-7 derece arasında olan Büyülübağ İris Rose, peynir çeşitleri, başlangıçlar, deniz ürünleri ve meyveli hafif tatlılar gibi yazın vazgeçilmezleriyle iyi uyum sağlıyor. İris Rose’nin satış fiyatı 32 TL. Bu arada, İris Rose’nin 26 Şubat-2 Mart 2010 tarihleri arasında Fransız Önologlar Birliği tarafından Paris'te düzenlenen Vinalies yarışmasında gümüş madalya ödülüne layık görüldüğünü de belirtelim...
MELEN ŞARAPLARI
MLN Melen Cabernet Sauvignon Roze 2009
“Masters of Wine 2010” etkinliğinde uluslararası şarap otoriteleri tarafından “Türkiye’nin en iyi rozesi” seçildi. Dünyanın sayılı master of wine’larından (şarap üstadı), BBC program yapımcısı Tim Atkin, Melen Cabernet Sauvignon Roze’u şöyle yorumluyor: “Fazla koyu olmayan bir renge sahip. Burunda kırmızı frenküzümü ve vişne aromaları hakim. Damakta çok hoş, gevrek bir asidi mevcut. Ayrıca damakta sek, dengeli, lezzetli, vişne ağırlıklı taze kırmızı meyveli bir şarap.”
Ganohora Karasakız
İnce kabuklu, yumuşak tanenli Ganohora Karasakız, özellikleri sebebiyle roze şarap yapımına çok uygun bir üzüm... Serinletici ve ferahlık verici... Başta nar olmak üzere yaz meyveleri ön burunda belirgin. İnce ve zarif aromalarıyla yaz akşamlarının vazgeçilmez aperatifi olan Ganohora Karasakız, ızgara balıklar, salatalar ve zeytinyağlılarla iyi uyum sağlıyor. Genç içilmeye uygun olan bu şarabın ideal servis ısısı 8-11 C.
TURASAN ŞARAPÇILIK
Turasan Roze 2009
Kalecik’te yer alan Kalecik Karası ve Elazığ'ın Öküzgözü üzümleri kullanılarak üretilen Turasan Roze, soğuk içime uygun, yumuşak tanenli bir roze... Burunda, çilek, frenk üzümü, vişne ve meyan kökü kokuları bırakıyor. Damakta kalıcı bir aromaya sahip. Diğer pembe şaraplar gibi üç yıl içinde ve yazın 6-8 derecelerde, yıl sonuna doğru ise 8-10 derecelerde tüketilmesi öneriliyor.
DİREN ŞARAPÇILIK
Diren Roze
Elazığ ve Diyarbakır bölgelerinin Öküzgözü üzümlerinden elde edilen Diren Roze, taze ve meyvemsi yapısıyla yemeklere canlılık katıyor. Hoş kokulu ve lezzetli bir sofra şarabı olan Diren Roze; salata, pizza, makarna, kırmızı ve beyaz ızgara etlerle uyum sağlıyor. 6-8 derecede içilmesi tavsiye ediliyor.
Gözdem GÜRBÜZATİK / Mey İçki Şarap Kategorisi Bölüm Müdürü
“Roze şaraba ilgi artıyor”
Dünyada roze şarap tüketimi gün geçtikçe artıyor. Bunda akşamüstü içkisi olarak roze şarapların tercih edilmesi büyük rol oynuyor. Özellikle Akdeniz ülkelerinde yaz aylarında en çok tüketilen şarap türü roze. Bizim de yemeklerimizle uyumlu bir içecek olduğu için tercihlerimizde roze ön plana çıkıyor. Aynı zamanda oldukça kolay içilen, tüketicilerin hem aperitif hem de yemeklerle tercih ettiği bir ürün.
Rozeler toplam şarap tüketimin yaklaşık yüzde10’unu oluşturuyor. Ancak bu rakamın gün geçtikçe artacağını düşünüyoruz. Bunun için özellikle 2010 yılında roze şaraplarımızın çeşitliliğini artırdık. Yeni ürünlerle farklı tüketici gruplarına, hem tat hem stil hem de fiyat alternatifleri sunuyoruz.
Sibel KUTMAN ORAL / Doluca Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi
“İthal markalar rozenin yaygınlaşmasını sağladı”
Yurtdışında uzun süreden beri Türkiye’ye kıyasla daha çok ilgi gören roze şaraplar, Türkiye’de de kanaat liderlerinin yönlendirmeleri ve büyük şarap üreticilerinin çabalarıyla daha çok şarapsevere ulaşmaya başladı. Şarapseverlerin dünyasında özellikle son iki yıldır trend haline gelen roze şaraplarla ilgili büyük üreticiler de kaliteli ürün konusunda önemli başarılara imza attılar. Geçtiğimiz yıllara kıyasla roze şaraba olan ilgi daha fazla olduğundan şarap satışlarındaki roze payı da buna paralel olarak artıyor.
İthal rozeler, roze şarap kültürünün Türkiye’de de yaygınlaşması konusunda sektöre hizmet etti diyebiliriz. Bu bağlamda ithallerin yerli rozeler üzerinde olumsuz bir etkisi söz konusu değil. Şarapseverler kaliteli ve damak tatlarına hitap eden yerli üreticilere ait rozeleri de kolaylıkla benimseyip tüketiyorlar. Biz de bu anlamda artan talebi karşılayabilmek için fiyat kalite dengesine özen göstererek farklı şarapları roze dünyasına eklemeye devam ediyoruz.
Yerli roze şaraplar
Egeo Roze 2009
Rosato 2009
Roze 2009
Lal 2009
Pembe Köpük 2009
Leona Blush
Cameo Rosé
Terra Kalecik Karası Roze
Tılsım Roze
Sevilen R Rose
Verano Blush
Doluca Verano 2009
Villa Doluca Klasik Roze 2009
Doluca Roze 2009
Selendi Gülpembe 2009
Büyülübağ İris Rose
Melen Ganohora Karasakız
MLN Melen Cabernet Sauvignon Roze 2009
Turasan Roze 2009
Diren Roze
İthal roze şaraplar
Cielo Blush Pinot Grigio / İtalya
Espiritu de Chile / Şili
Cabernet Sauvignon Rose
Lamberti Blush Pinot Grigio / İtalya
Mateus Tempranillo Rose / Portekiz
Mateus Rose / Portekiz
Beringer White Zinfandel 2008 / Kaliforniya
Laurent Miquel Nord Sud Rose / Fransa
Domaines Ott Chateu de Selle Cru Classe AOC / Fransa
Ardesia Blush Pinot Grigio / İtalya
Pascal Jolivet Sancerre Roze 2007 / Fransa
Whispering Angel Chateau d’Esclans / Fransa
Sacha Lichine Le Poussin Rose / Fransa
Caves Alianca Casal Mendes Rose / Portekiz
Sensi Rosato Igt Toscana / Toskana
Protos Rosado 2006 / İspanya
Frontera Merlot Rose / Şili
Chateau D'esclans Garrus 2007 / Fransa
Corte Giara Bardolino Chiaretto Pagus DOC / İtalya
Univitis Grand Theatre AOC Rose / Fransa
Para Dergisi