Santorini'de deprem korkusu: Turistler kaçıyor, yerel halk kalıyor
Yunanistan’ın popüler turistik adası Santorini, Haziran 2024’ten bu yana süren sarsıntılarla yeniden deprem korkusuyla yüzleşiyor. Son günlerde 4.0 büyüklüğünü aşan depremler adayı sarsarken, birçok turist adayı terk etti. Ancak bazı yerel halk, topraklarına sıkı sıkıya bağlı kalarak yaşamaya devam ediyor.
Yunanistan’ın en gözde tatil destinasyonlarından biri olan Santorini, Haziran 2024’ten itibaren art arda yaşanan sarsıntılarla bir kez daha deprem endişesiyle karşı karşıya. BBC'de yer alan habere göre, son günlerde şiddeti 4.0’ı geçen depremler adada paniğe yol açarken, birçok turist hızla bölgeden ayrıldı. Ancak yerel halk, doğup büyüdükleri bu toprakları bırakmamaya kararlı.
1956'DA ADADA 7.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLDU
1956 yılında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde adanın büyük kısmı yok oldu ve 12 dakika sonra gelen güçlü bir artçı sarsıntı geride kalan çok az şeyi de yerle bir etti.
1956'da Santorini'de bir deprem meydana geldikten sonra, sakinler güvenli bir yere ulaşmak için kürek çekmek üzere denize açıldılar.
Bölgede yaşayan 83 yaşındaki Eirini Mindrinou, 1956’da Santorini ve Amorgos adaları arasında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremi şu şekilde hatırlıyor:
"Köpeğimizin ve kuşumuzun garip davrandığını hatırlıyorum. Sonra deprem oldu. Ev tekrar kapanmadan önce ikiye ayrıldı. Çatıdaki çatlaktan gökyüzünü görebiliyordum."
TURİSTLER ADADAN KAÇMAYA BAŞLADI
Yunanistan'ın Santorini adası bugün çok farklı bir konumda. Önemli turistik yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak bu hafta, başka bir kitlesel göç yaşandı. Haziran 2024'te başlayan hafif sarsıntılar, bazıları Richter ölçeğinde 4.0'ı aşan tam teşekküllü depremlere dönüştü, evleri salladı ve adanın sakinlerini huzursuz etti. Aileler hava ve deniz yoluyla ayrılmak için acele ediyor.
YEREL HALK DİRENİYOR
Ancak herkes adayı terk etmiyor. Kalanlar, Santorini’nin yerlilerini tanımlayan cesaret, zorunluluk ve topraklarına duydukları derin bağlılığı ortaya koyuyor. Geçmişin izleri ve belirsiz geleceğin endişesiyle, huzursuz gecelere rağmen burada kalmayı sürdürüyorlar.
Adada yaşayan iş kadını olan Margarita Karamolegkou, "Depremin gürültüsü, başkalarının evlerinin parçalanma sesleri dayanılmaz. Evimde bile, bu durum dayanılmaz hale geldi. Gün geçtikçe yorgun hissettim. Ama korku hissetmedim. Evimi terk edemiyorum ve geride kalan insanları da terk edemiyorum." dedi.
GEÇEN YIL 3,4 MİLYON KİŞİ ADAYI ZİYARET ETTİ
Belediye Başkanı Nikos Zorzos'a göre geçen yıl yaklaşık 3,4 milyon kişi adayı ziyaret etti. Turistler sismik sarsıntılara da dayandılar.
Yerel tüccar olan Matthaios Fytros, "Savunmasızları desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Engelli insanlar, yaşlılar... Büyük bir deprem olursa, tam olarak nerede yaşadıklarını biliyorum ve itfaiyecilerle birlikte olabildiğince çabuk onlara ulaşacağım." dedi.
Matthaios ve diğerleri adada devriye gezerek terk edilmiş mülklerin yağmalanmamasını sağlıyor ve ihtiyacı olan herkese yardım ediyor. Gönüllü Matthaios, "Korkmuyorum. Adamızla gurur duyuyoruz. Umarım her şey yoluna girer ve bu çile yakında sona erer. Ziyaretçilerimizi tekrar yanımızda görmekten mutluluk duyarız." dedi.
KRİZLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN ÖNLEMLER ALINDI
Yetkililer ise krizle başa çıkmak için önlemler aldı. Ancak hükümetin müdahalesine duyulan minnettarlığın altında sessiz bir burukluk da var. Birçok adalı, daha iyi altyapı ve destek için haykırışlarının duyulmadığı yılları hatırlıyor.
Örneğin Margarita, "Yıllardır daha iyi bir liman, artan turist sayısını yönetmemize yardımcı olacak bir şey istiyoruz. Adanın kimliğini korumak için yardıma ihtiyacımız var. Turistlere minnettarız, ancak Santorini'yi özel kılan şeyleri de korumamız gerekiyor." diyor.
TURZİM SANTORİNİ'NİN CAN DAMARI
Turizm, Santorini ekonomisinin can damarı haline geldi. Ada, Yunanistan'ın GSYİH'sine yaklaşık yüzde 2,5 oranında, her yıl yaklaşık 5,9 milyar euro (4,9 milyar sterlin) katkıda bulunuyor.
Bilim insanları ise sarsıntının ne zaman duracağını bilmiyor.
patronlardunyasi.com