Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6453
-0,24%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.646.214
0,00%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.100,888
-0,85%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Samsun-Ceyhan ertelenecek mi?

Rusya'nın, Kazakistan ve Türkmenistan'la yaptığı petrol ve gaz anlaşması, Türkiye'de by-pass kaygısı yaratıyor. Uzmanlar, Nabucco ve Samsun-Ceyhan'ın ertelenmesinin gündeme gelebileceğini savunuyor..

21.05.2007 08:01
Haberi paylaşın
Samsun-Ceyhan ertelenecek mi?
16px
32px

Rusya'nın, Kazakistan ve Türkmenistan'la imzaladığı petrol ve doğalgaz anlaşması, bölgedeki enerji oyununun önemli aktörlerinden Türkiye'de by-pass kaygısı yarattı.

Enerji uzmanlarına göre anlaşma, bölgedeki kaynakların Avrupa'ya taşınması için Türkiye'nin yürüttüğü Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi ile Nabucco Doğalgaz Projesi'nin ertelenmesine ya da rafa kaldırılmasına yol açacak.

UZMANLAR KAYGILI
Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Rusya'nın imzaladığı anlaşmanın ayrıntılarının henüz ortaya çıkmadığını ancak, eldeki sınırlı bilgiler e göre bu anlaşmanın Nabucco ve Samsun-Ceyhan'ı, olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Anlaşmayla Rusya ve Kazakistan'ın, petrol ihracı konusunda ortak hareket edeceklerini tüm dünyaya duyurduklarını vurgulayan Pamir, "Bu anlaşma, bölgede üretilen petrolün, Rusya'nın önderliğinde başlatılan Burgaz-Dedeağaç hattına kaydırılması. Türkiye'yi by-pass eden gelişme" diyor.

Pamir, Rusya'nın Türkmen gazını yeni bir hatla ülkesinden Avrupa'ya sevki konusunda da hamle yaptığını belirterek, "Bizi ilgilendiren en önemli projelerden biri Nabucco'ydu. Bu, Avrupa'nın kaynak çeşitlendirmesini hedefleyen 31 milyar metreküplük bir projeydi. Rusya'nın hamlesiyle bu proje de zora girdi" görüşünü savunuyor. BOTAŞ'ın eski doğalgaz alım ve kontrat devirleri daire başkanı ve enerji-doğalgaz danışmanı Ali Arif Aktürk de, son gelişmelerin Bakü- Tiflis-Ceyhan'ın (BTC) fizibilitesini olumsuz yönde etkileyeceğini, Samsun-Ceyhan ve Nabucco projelerinin de ertelenmesine, hatta rafa kaldırılmasına neden olacağını düşünüyor. Aktürk, Türkiye'nin Nabucco projesinde çok zaman kaybettiğini, Türkiye-Yunanistan doğalgaz projesinde Yunanistan ötesi boru hattı için çok fazla girişimde bulunamadığını savundu.

Rusya ne yapacak?

Güler: Siftah Akçakoca'dan bereket Allah'tan Tengiz'de günlük 271 bin varil petrol üretiliyor. Tengiz'de 9 milyar varil rezerv bulunduğu tahmin ediliyor. Rusya'nın Tengiz petrolünü iki yolla taşıyabileceği belirtiliyor. İlk yol Hazar Boru Hattı (CPC). Tengiz'den Novorossisk Limanı'na kadar gelecek petrol, tankerle Burgaz-Dedeağaç'a, ardından Avrupa'ya gidecek. 2'nci yol ise petrolün trenle Baltık'a kadar taşınması...

Samsun mecburen olacak

Güler: Siftah Akçakoca'dan bereket Allah'tan Türkiye'deki projelerini yürüten kurumlar, enerji uzmanları kadar kötümser değil. TPAO uzmanları, Burgaz-Dedeağaç'ın 1 milyon varillik kapasitesinin yetmeyeceğini ve Samsun-Ceyhan'ın alternatif ve zorunlu güzergâh olarak kullanılacağın savunuyor. BOTAŞ uzmanları da Türkmenistan'ın gaz rezervinin 22 trilyon metreküp olduğunu, bunun 2 ülke projesine yeteceğini söylüyor.

Olcay Aydilek/Sabah