Reel kesimin güveni azılıyor
Piyasalarda yaşanan bozulma reel kesimin, beklentilerini olumsuza çevirerek sektörün güvenini azaltmaya başladı. Özellikle genel gidişat konusundaki görüşlerin olumsuza dönmesiyle birlikte...
Özellikle genel gidişat konusundaki görüşlerin olumsuza dönmesiyle birlikte reel kesim güven endeksi 1.2 puanlık düşüşle 103.5'e kadar indi.
Merkez Bankası özel sektör imalat sanayi işyerleri arasında yaptığı İktisadi Yönelim Anketi ile anket kapsamındaki bazı sorulara verilen yanıtlardan oluşturduğu Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi'nin (MBRKGE) mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre bu yıl ocak ayında 100'e kadar geriledikten sonra şubatta 100.6'ya martta 104.2'ye ve nisanda da 104.7'ye kadar çıkan güven endeksi mayısta 1.2 puan azalarak 103.5'e indi. Endeks geçen yılın aynı ayındaki düzeyinin ise yüzde 0.7 oranında üzerinde gerçekleşti.
Reel kesim güven endeksi 100'ün altındayken güvensizliği, üzerindeyken de güven konumunu gösteriyor.
Endeksi, genel gidişat konusundaki görüşler, hammadde stok eğilimi, üretim hacmi, yatırım harcaması ve toplam istihdam beklentileriyle ilgili görüşlerde yaşanan olumsuzluklar ölçüde aşağı çekti. Öte yandan, ihracat imkanları beklentisi başta olmak üzere toplam sipariş, mamul mal stok miktarı ve iç pazara satılan mal hacmi eğilimleri ise endeksi olumlu yönde etkiledi.
GENEL GİDİŞAT
Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine göre görüşü kötümser olanların oranı mayısta yüzde 13.3'ten yüzde 20.8'e kadar yükselirken, iyimserlerin oranı yüzde 24.8'den yüzde 23.3'e, görüşü bir ay öncesiyle aynı olanların oranı ise yüzde 61'den yüzde 55.9'a indi.
Gelecek üç aylık dönemde ihracat imkanlarının artacağını bekleyenlerin oranı yüzde 26.6'dan yüzde 33'e yükseldi. Aynı kalacağını bekleyenlerin oranı yüzde 60.3'ten yüzde 54.8'e inerken, azalacağını bekleyenlerin oranı da yüzde 12.2'ye geriledi.
Geçen yıla göre daha fazla yatırım harcaması yapmayı planlayan imalat sanayi işyerlerinin oranı yüzde 26.8'den yüzde 23.9'a indi. Yüzde 43.5'le büyük bölüm geçen yılla aynı düzeyde yatırım harcaması yapmayı planlarken, yüzde 32.6'lık bir kesim ise daha az yatırım yapacağını bildirdi.
Reel kesimin enflasyon beklentisi de yükselmeye başladı. Sektörün nisanda yüzde 7.4 olan bu yıl sonuna ilişkin yıllık enflasyon tahmini yüzde 8.8'e kadar tırmandı. Gelecek yıl mayıs ayı itibariyle yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 7.2'den yüzde 8.6'ya çıktı.
Gelecek üç aylık dönemde enflasynun yönünün yukarı doğru olacağını bekleyenlerin oranı yüzde 15.5'ten yüzde 56.4'e çıktı. Önceki üç ayla aynı olacağını bekleyenlerin oranı yüzde 59.2'den yüzde 31.4'e, düşeceğini bekleyenlerin oranı da yüzde 25.3'ten yüzde 12.2'ye geriledi.