Rambo ASALA militanı gibi
Çek asıllı Alman yazar Franz Werfel'in "Ermeni Soykırımı" konulu kitabından esinlenen bir film yapmayı düşünen Rambo ve Rocky filmlerinin aktörü Sylvester Stallone, İngiliz Independent gazetesine Ermeni iddialarını savunan açıklamalar yaptı.
Dünyaca ünlü Amerikalı oyuncu Sylvester Stallone, "Ermeni soykırımı" konulu bir film yönetmeyi düşünüyor.
Şu sıralarda yeni filmi "Rocky Balboa" için Londra'da bulunan Stallone yayınlandığı dönemde çok büyük tartışmalara neden olan "Musa Dağı'nda 40 Gün" isimli kitaptan yola çıkarak bir film yönetmeyi düşünüyor. Independent gazetesi, "Şu an yaşlanmakta olan bir boks şampiyonunun testosteron yüklü hikâyesini tanıtmak için şehirde bulunan Stallone'nin bir sonraki tartışmalı projesi daha fazla beyin kontrolu gerektiriyor" yorumunu yaptı.
Gazete, 1934 yılında Çekoslavak asıllı Alman yazar Franz Werfel'in yazdığı kitap hakkında Stallone'nin, "Bir toplumun tamamen yok olmasıyla ilgili bir destan... Film siyasi bir sıcak patates. Türkler 85 yıldır bu konuyu öldürmeye çalışıyor..." yorumuna da yer verdi.
RAMBO'YA TEPKİ
The Independent gazetesi tepkilerin şimdiden yükseldiğine dikkat çekerken, Asılsız Soykırım İddiaları ile Mücadele Derneği Başkanı Savaş Eğilmez'in filmi önlemek için "öfkeli mektup kampanyası" başlattığını belirtti.
Eğilmez'in, "Kitap yalanlarla dolu çünkü yazarı verileri milliyetçi ve radikal Ermenilerden elde etti" dediğini aktaran gazete, Mel Gibson'un Yahudileri öfkelendiren filmini anımsatarak "Yanında, Mel Gibson'ın Tutku: Hazret İsa'nın Çilesi filminin yarattığı gürültü çok yumuşak kalabilir" değerlendirmesini yaptı.
Filme konu olan kitap 1934'te Almanya'da yasaklandı
Sylvester Stallone'nin yönetmenliğini yapacağı filmin temelini oluşturan ve Franz Werfel adında Çekoslovak asıllı bir yazar tarafından kaleme alınan "Musa Dağı'nda 40 Gün" isimli roman, 1934 yılında Almanya'da yayınlanmasından hemen sonra, Atatürk Türkiyesi'nin Alman makamları nezdinde yaptığı diplomatik girişimle toplatılmıştı. Kitabın toplatma emrini, Hitler'in ünlü Propaganda Bakanı Dr. Joseph Goebels vermişti.
O yıllarda Berlin'deki Türkiye Büyükelçiliği'nde görevli genç bir diplomat olan Feridun Cemal Erkin, Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan "Dışişleri'nde 34 Yıl" isimli anılarında, kitabın Almanya'da yasaklanmasını ayrıntılarıyla anlatmış ve şöyle yazmıştı: "...Werfel isimli bir Çek yazarın "Musa Dağı'nda 40 Gün" başlığı altında Ermeni olaylarını hikâye eder bir eser yayınladığı duyuldu. Bakanlıktan aldığım bir telgrafta bu kitabın satışının yasaklanması ve toplatılmasının sağlanması isteniyordu.
Dışişleri'nde Genel Müdür Dieckhof'a giderek bu yolda girişimde bulundum. Dışişleri'nin isteğimiz doğrultusunda harekete geçme vaadiyle birlikte, bu işlerden doğrudan doğruya yetkili Propaganda Bakanı Goebels nezdinde müracaatımın uygun olacağı önerisini aldım. Randevu ile Propaganda Bakanı'na gittim. Beni dinledi ve derhal gereğini yapacağını vaat etti. Üç gün sonra söz konusu kitabın bütün Almanya'da toplattırıldığı büyükelçiliğe bildirildi. Bakan'a teşekkür ettim.
Bakan şu cevabı verdi: Türkiye ile dostluğumuza en ufak bir gölge düşmemesine o kadar özenliyiz ki, bu hususta her şeyi yapmaya hazırız." Bu arada, Stallone'nin yöneteceği filmin Ermeni lobisi tarafından daha önce de çektirildiği ancak beklenen etkiyi yapamadığı için bu kez Stallone'nin adından yararlanılarak yeniden gündeme getirilmesine çalışıldığı ortaya çıktı. İlk kez 1982 yılında çekilen filmin yönetmenliğini Sarki Muradyan adında Ermeni bir sinemacı yapmıştı.
Murat Bardakçı/Sabah