PepsiCo, 35 milyon TL’lik projeyle kadın çiftçileri destekleyecek

PepsiCo, 35 milyon TL’lik projeyle kadın çiftçileri destekleyecek

PepsiCo Türkiye, "Dünyayı Besleyen Kadınlar" Projesi’ni Adana'da hayata geçiriyor. PepsiCo Vakfı tarafından sağlanan destek ve CARE Türkiye ortaklığıyla yürütülen proje kapsamında 450 kadın çiftçi ve üreticiye hibe sağlanacak. 35 milyon TL bütçesi olan proje kapsamında tarım yapmak isteyen ancak yeri olmayan kadınlar uygulama arazisini kullanabilecek.

PepsiCo, 35 milyon TL’lik projeyle kadın çiftçileri destekleyecek
16px
24px
15.10.2024 14:25Güncelleme: 15.10.2024 14:29
ABONE OLgoogle

Türkiye’de 20 ilde toplam 5 bin hektar alanda 200’ü aşkın çiftçiyle sözleşmeli olarak çalışan PepsiCo Türkiye, Adana’da yeni bir projeyi hayata geçiriyor. PepsiCo Vakfı'nın desteği ve CARE Türkiye iş birliğiyle yürütülen 35 milyon TL bütçeli "Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesiyle Adana'da 450 kadın çiftçi ve üreticiye hibe sağlanacak. Sürdürülebilir tarım teknikleri, cinsiyet eşitliği, dijital pazarlama ve iletişim teknikleri gibi eğitimler aracılığıyla toplam 35 binden fazla kadın çiftçi ve üreticinin projeden faydalanması bekleniyor. Depremden etkilenen illerden biri olan Adana'da gerçekleştirilen "Dünyayı Besleyen Kadınlar” Projesi ile küçük ölçekli kadın üreticilerin desteklenmesi sağlanarak kırsal alanlarda güvenli bir gıda ağı oluşturulması hedefleniyor.

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, projeyi uluslararası sivil toplum kuruluşları, BM Koordinasyon Organları, Adana Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile belediyeler başta olmak üzere tarım alanında destek sağlayan kuruluşlar ve çiftçi birlikleri ile koordinasyon halinde yürüteceklerini söyledi. Şen, şöyle devam etti:

DÜNYADA TARIMDA CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN YARATTIĞI KAYIP 1 TRİLYON DOLAR 

“PepsiCo olarak depremden etkilenen ve aynı zamanda Türkiye’deki altı fabrikamızdan birinin yer aldığı Adana’da böyle bir proje yapmaktan ve bunu 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçi Günü’nde duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. PepsiCo olarak Türkiye’de deprem sonrasında tarımda yaşanan sıkıntıların iyileştirilmesi için çalışıyoruz. PepsiCo Pozitif (Pep+) strateji kapsamında hem pozitif tarım hem de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu proje de bizim bu yaklaşımlarımızla örtüşen, bizim bu konudaki çalışmalarımızı destekleyen çok önemli bir proje. Bugün belki tam olarak farkında değiliz ama cinsiyet eşitsizliğinin en çok görüldüğü alanlardan biri de tarım. FAO’nun raporuna göre tarımda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı ekonomik kayıp 1 trilyon doları buluyor. Tarımda bir değişim istiyorsak ve bu konuda daha hızlı yol almayı amaçlıyorsak küçük ölçekli üreticileri, özellikle de kadın üreticileri güçlendirmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki kadınların ektiği tohumlarla hayata geçirdiğimiz bu projeyle, tarımda cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırılması yolunda önemli kazanımlar sağlarken aynı zamanda sürdürülebilir ve güvenli gıda ağı için yeni umutlar yeşerteceğiz.”

TAMAMI KADIN 35 BİN KADINA ERİŞECEK

Projenin yaklaşık iki yıl süreceğini dile getiren Evrim Şen, verecekleri eğitimlerle tamamı kadın 35 binden fazla kişiye doğrudan, onların aileleriyle birlikte yaklaşık 140 bin kişiye dolaylı olarak erişim sağlayacaklarını ifade etti. Çiftçilerin geçim kaynaklarının iyileştirmelerine destek olacaklarını kaydeden Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Proje kapsamında hayata geçirilecek uygulama arazisi ile toprağa erişimi olmayan fakat çiftçilik yapmak isteyen kadın üreticilere tarım faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için fırsat sağlanacak. Yaklaşık 50 dönümlük uygulama arazilerine kadın çiftçiler patates, mısır ve brokoli ekimi yapabilecek. Bunun yanı sıra kadın kooperatifleri aracılığıyla kadın çiftçilere tohum, ekipman, gübre gibi tarımsal girdiler sağlanacak. Projeye Adana ilinde Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde yaşayan çiftçi kadınlar, çiftçi kadın grupları ve kadın kooperatifleri katılabilecek. Bölgede kadınların satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştireceği platformlar aracılığıyla ürettikleri ürünlerin tüketicilerle buluşturulması sağlanacak. Proje kapsamında gıda ve tarım fuarları aracılığıyla kadın üreticiler Adana halkıyla buluşturulacak ve böylece kadın üreticilerin iletişim ağının artırılması sağlanacak.”

TÜRKİYE PROGRAMA EKLENEN SEKİZİNCİ ÜLKE OLDU

PepsiCo Vakfı Uluslararası Programlar Kıdemli Direktörü Hatim Khan, da "PepsiCo Vakfı'nda, Dünyayı Besleyen Kadınlar gibi yerel, öncü ve kalıcı programlar aracılığıyla küresel gıda sistemindeki eşitsizlikleri ele almaya ve sürdürülebilir, ölçeklenebilir değişimi yönlendirmeye odaklanıyoruz. Daha fazla kadın çiftçiyi güçlendirmek, sürdürülebilir çiftçilik uygulamaları geliştirmek ve tarımda cinsiyet normlarını yeniden tanımlamak için CARE ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu programa Türkiye'yi sekizinci ülkemiz olarak eklemekten heyecan duyuyoruz" diye konuştu.

CARE Türkiye Ülke Temsilcisi Zena Ni- Dhuinn Bhig ise "Bu proje, sadece verimliliği artırmakla ilgili değil; hizmet ettiğimiz topluluklarda hayatları dönüştürmek ve yoksulluk döngüsünü kırmakla ilgilidir. Güçlenen kadınlar, toplulukları güçlendirir. Sürdürülebilir tarım, kadınları güçlendirmekle başlar" dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde