PD Borsa Dedektifi, Borsa İstanbul’un bu haftaki performansından umutlu
Trump’ın Çin dışındaki ülkeler için gümrük tarifelerini 90 gün süreyle askıya almasının ardından cep telefonu, bilgisayar ve çip gibi bazı teknoloji ürünlerine muafiyet tanıyarak “geri vites-R” yapması borsalarda yaraların sarılmasına neden olabilir.

Borsa DEDEKTİFİ
Trump efendi nasıl son günlerde borsaları sallıyor?
“Sana şu kadar vergi, ona şu kadar… Eyy Çin al sana yüzde 125 vergi…”
Biz ‘son dakika’ haberlerinden zaten bıkmıştık, şimdi dünya belki anlar neler çektiğimizi.
Şaka bir yana, küresel borsalar son zamanların en sert hareketlerine sahne oluyor. Şöyle düşünün önceki hafta ABD borsaları yüzde 10 düşmüştü, geçen hafta yüzde 7 yükseldi. ABD’de yıllık yüzde 2.5 enflasyon olduğunu düşünürseniz, bu dalga boylarının ne kadar büyük olduğunu anlayabilirsiniz.
Neyse ki biz bu hareketlere yabancı değiliz. Taaa Naci Ağbal’ın Merkez Bankası başkanlığına getirildiği ve görevden alındıktan sonraki süreçte neler yaşadık neler. Tam “rasyonel politikalara döndük, dalga boyu azalır” dedik, dediğimiz gibi de oldu ama aşağı yönlü!
Dar bant hareketleri hakim oldu uzun süre borsaya. Dar bant ama yukarı hareketlere isteksiz, düşüşe istekli bir dönem.
Şöyle düşünün 2024 yılının ağustos ayında Japonya merkezli bir deprem olmuştu küresel piyasalarda. ‘Kara Pazartesi’ ile tüm dünya çökmüştü. Tabi bizim borsa da. Ama onlar birkaç güne yaralarını sardı ama biz hala o seviyelerin altındayız.
Gelelim son gelişmelere… Trump vergi kılıcını çekmesinin ardından tansiyonu düşürecek iki haber geldi. Biri Çin dışındaki ülkelere uygulanacak tarifeler 90 gün ertelendi. Diğeri ise hafta sonu açıklandı. Cep telefonu, bilgisayar ve çip gibi teknolojik bazı ürünlere tarife muafiyeti tanındı.
Trump cephesinden gelen bu ikinci geri vites, hafta başında özellikle küresel piyasalarda yukarı yönlü sert fiyat hareketlerine neden olabilir.
Peki bunun bize yansıması nasıl olur? Biz zaten İmamoğlu davasının şokuyla ticaret savaşı başlamadan sarsılmıştık. Borsada zirve-dip arasında yüzde 20’ye yakın bir düşüş olmuştu. Bu yüzden ticaret savaşlarında dünya kadar dalga boyumuz uzamadı.
Ama yatırımcı davranışlarına bakıldığında artık 9.000 puan seviyelerinden pek satış yapmak istemedikleri görülüyor. Muhtemelen son aylarda yatırımcılar arasında dökülen döküldü, geriye ‘daha buralardan satmam’ diyen kitle kaldı. Ayrıca Varlık Fonu’nun alım yaptığı seviyeler de buraların dip olduğu fikrini vermeye başladı.
Bu hafta piyasalar için pozitif ağırlıklı geçme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Ama şunu da eklemek gerekiyor: Eğer Trump tarafından yeni sürprizler gelmezse!
Bizim kendi ekonomik gündemimizin en önemli maddesi ise Merkez’in perşembe günkü faiz kararı. Genel beklenti faizi sabit tutması yönünde. Ben de bir sürpriz beklemiyorum. Çünkü politika faizini yükseltmesi kredi faizlerini daha da yukarı çeker. Bu da zaten yüksek faizden bunalmış iş dünyasının tepkisini artırabilir. 20 Mart’ta yapılan gündem dışı toplantı ile gecelik faizde yapılan 2 puanlık artış geldiğimiz durum itibarıyla etkili olmuşa benziyor.
Tüm bu beklentiler çerçevesinde endeksin ilk olarak 9.600 puan direncini zorlayacağını düşünüyorum. Yurtdışı borsalarda da hava bozulmazsa 9.900 ve 10.200 puanlar sırayla denenebilir. Ama 10.200 puanın bu hafta geçilme ihtimali zor. Yurtdışında hava yeniden kötüleşirse bir süre daha 9000-9600 puan aralığında dalgalanabiliriz.
Bereketli, bol kazançlı günler diliyorum…
Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
patronlardunyasi.com