Özince: Ben endişe etmiyorum
ERSİN ÖZİNCE: BEN İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ OLARAK ENDİŞE ETMİYORUM.
Devlet Bakanı Ali Babacan, ekonomide son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, dış faktörlerle ilgili olarak dalgalanmaya kamu kesimi, özel kesim, bankacılık sektörü olarak hazır olunduğunu söyledi.
Babacan, 'Artık Türkiye'de kurdaki aşağı ya da yukarı hareketleri bir problem kaynağı olarak algılamak ya da sunmanın da son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Serbest kur rejiminde kur aşağı da iner, yukarı da çıkar' dedi.
Ali Babacan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde piyasalarda bazı hareketler gördüklerini ifade ederek, bunların kaynağının ağırlıklı olarak dış faktörler olduğunu dile getirdi. Babacan, iç faktörlerin de önem taşıdığını ancak toplamda dış faktörler kadar ağırlıklı olmadığını söyledi. Dış faktörlerle ilgili olarak dalgalanmaya kamu kesimi, özel kesim, bankacılık sektörü olarak hazır olunduğunu belirten Babacan, bankacılık sektöründe açık pozisyonların yok denecek kadar az olduğunu, kur iniş, çıkışlarının artık bilançoları etkilemediğini söyledi.
Türkiye'nin artık açık bir ekonomi olarak dış faktörlerden etkilenmesinin normal olduğunu vurgulayan 'İlerde de böyle şeyler olabilir. Bugün oldu, ondan sonra durur, ilerde tekrar olur.Çünkü artık sermaye hareketlerine açığız. Türkiye'de serbest kur rejimi var. Dolayısıyla dışarıdaki gelişmelerden mutlaka etkileneceğiz.Ama bu gelişmelerin ekonomimizin bütünü üzerindeki etkisi mutlaka sınırlı olacaktır." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin bu makro ekonomik programla 2003 yılında Irak savaşını, 2003 yılının sonbaharında çok ciddi bir sermaye çıkışını, 2004'te sermaye çıkışını yaşadığına işaret eden Babacan, "Yani bu ilk defa olan bir şey de değil. ABD, Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası'nın arka arkaya kararları, açıklamaları var. Bakıyorsunuz petrol fiyatları, altın fiyatları, emtia fiyatları rekor seviyelerde dolaşıyor. Altın, 26 senenin rekorunu kırıyor. Böylesine bir ortamda bizim hiç etkilenmememizi düşünmek zaten çok saflık olur açıkçası." diye konuştu.
Türkiye'de artık kurdaki aşağı ya da yukarı hareketleri bir problem kaynağı olarak algılama ya da sunmanın da son derece yanlış olduğunu belirten Ali Babacan, "Serbest kur rejiminde kur aşağı da iner, yukarı da çıkar ama şu
olacaktır, şu andaki kurun seviyesini hep beğenmeyenler olacaktır. Herkesin aklında farklı bir kur vardır. 'Bu kur çok indi, çok çıktı' diye yorumlar olacaktır. Bunlara artık hep beraber alışacağız. Çünkü her bir kurun memnun ettiği kesim var, mutsuz ettiği kesim var. Biz 'doğru kur piyasa tarafından belirlenir' diyoruz. 'Piyasanın oluşturduğu kur, doğru kurdur' diyoruz. Zaten Merkez Bankamız da bu konudaki gerekli açıklamaları gerekli olduğu zaman yapıyor. Kur rejimini beraber belirleriz ama kur rejiminin günlük uygulamasının sorumlusu tamamen Merkez Bankası'dır.' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de artan siyasi risklerden dolayı Türkiye'deki portföylerini azalttığını yönündeki bir soru üzerine, Türkiye'de yaşanan sorunların gelişmiş ülkelerde de zaman zaman yaşandığını söyledi. Dış faktörlerin yanında İç faktörlerin de etkili olduğunu ifade eden Babacan, "Ayın 3'ünde açıklanan enflasyon rakamı piyasa beklentisinin üzerinde çıktı. Finans enstürmanlarının vergilendirilmesinde biz bazı sorunlar olduğunu görüyoruz. Biz gelir idaresi tarafından bu gri alanların netleştirilmsini bekliyoruz. Neyden vergi alınır neyden alınmaz bunun belirlenmesi için süratli bir şekilde çalışılıyor." dedi.
TBB yönetim kurulu üyeleriyle yaptıkları toplantının kısa bir süresini günlük olaylara ayırdıklarını ifade eder