Otomobilde o erteleme her aracı kapsamıyor

Otomobilde o erteleme her aracı kapsamıyor

Otomotiv sektöründe kriz yaratan Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) uygulama tarihinin tüm araçlar için 7 Temmuz 2024’den 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendiği iddiaları yanlış anlaşılma çıktı. Uygulama ise her araç modeli için geçerli değil.

Otomobilde o erteleme her aracı kapsamıyor
16px
24px
26.06.2024 13:55Güncelleme: 26.06.2024 14:09
ABONE OLgoogle

GSR 2 (Genel Güvenlik Regülasyonları) adı verilen düzenlemenin Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Bu düzenleme kapsamında araçlarda geri görüş kamerası ve şerit takip gibi bazı özelliklerin bulunması gerekiyor. Bulunmayan araçların satışına belirli bir tarihten sonra izin verilmeyecek.

Bu nedenle neredeyse tüm bayiler haziran ayında da peşin alım veya faizsiz taksit kampanyalarını devam ettirdi. Firmalar nakit alımlarda liste fiyatlarından neredeyse yüzde 20'lere varan indirimler yaparken, bazıları 300 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırdı.

Sektör temsilcileri, 7 Temmuz öncesi stok eritme yarışına giren firmaların kampanyaların dozunu artırması nedeniyle haziran ayında rekor satış bekliyor. 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Firmalar ellerinde eksik donanımlı baz paket araçları eritmeye çalışırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bugün Resmi Gazete'de bir karar yayınlayarak 7 Temmuz tarihi 31 Ağustos olarak değiştirdi. Bu durumun kampanyalara ya da sıfır araç fiyatlarına nasıl yansıyacağı bilinmiyor.

BAKANLIK KARARINDAKİ AYRINTI

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, bakanlık kararındaki bir ayrıntıya dikkat çekti. Özpeynirci, "Meğer, 7 Temmuz ertelemesi sadece bazı yerli modeller için yapılmış" diye yazdı.

Özpeynirci, Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) uygulama tarihinin tüm araçlar için 7 Temmuz 2024’den 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendiğinin sanıldığını ancak durumun böyle olmadığını ifade etti.

Özpeynirci şunları kaydetti:

"Halbuki işin aslı öyle değilmiş. Sanayi Bakanlığı, 7 Temmuz’da devreye girecek AB regülasyonunu değiştiremediği için kendi ellerindeki mevcut ulusal tip onayı mevzuatını değiştirmiş. Buna göre Türkiye’de satılan veya üretilen AB tip onaylı araçlar değil, Türkiye’de üretilip, satılan 'ulusal tip onayı'na sahip araçların üretim ve satışı 2 ay ertelenmiş. Gerekçenin ise yerli üreticilerin ellerinde kalan ciddi orandaki yedek parça olduğu tahmin ediliyor. Not: Bu arada Türkiye'de üretilen her otomobil bu kapsama girmiyor."

ERTELEME HANGİ MODELLERİ KAPSIYOR?

Hangi araç modellerinin erteleme kapsamına girdiği merak konusu oldu. Özpeynirci paylaşımında buna da yanıt verdi:

Yerli Toyota'lar kapsam dışında...

Evet dediğim gibi, dün gece yayınlanan erteleme kararı Türkiye'de üretilen ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen 'Ulusal Tip Onayı'na sahip modelleri kapsıyor. 

31 Ağustos'a kadar sadece bu modellerin üretimi ve satışı yapılabilecek. İthal tüm araçlar için ise 7 Temmuz GSR tarihi geçerli. 

Türkiye'de bazı modellerde hem Ulusal hem de AT Tip onayı bulunurken, bazı modellerde ise sadece AT Tip Onayı var. 

Otomobillerde Fiat Egea, Togg T10X, Renault Clio, Megane, Hyundai i10, i20 ve Bayon'un hem ulusal hem AT tip onayı, Toyota'nın ise Türkiye'de üretilen modellerinin (Corolla-C-HR) sadece AT Tip Onayı bulunuyor. 

Bu durumda Toyota modelleri 31 Ağustos'a kadar ertelemeden yararlanamıyor. Ulusal Tip Onay Belgesi: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen, ulusal mevzuatta hüküm altına alınan ve geçerliliği ülke sınırlarıyla sınırlı olan Tip Onay Belgesidir.

AT Tip Onay Belgesi: AB Onay Kuruluşları tarafından düzenlenmiştir. AB Ülkeleri ve ülkemizde geçerliliği bulunmaktadır.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde