Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6453
-0,24%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.624.031
0,00%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.100,888
-0,85%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Ortak ATM’ler resmen soyuyor: 10 TL komisyon alıyor

Kartını taşıdığınız bankanın ATM’si yerine başka bankanın ATM’sinden para çekerseniz minimum 5-5.5 TL ödüyorsunuz. Para tutarı arttıkça, örneğin 500 TL çektiğinizde 10 TL’nin üzerinde işlem komisyonu ödemek zorunda kalıyorsunuz…

04.11.2016 16:04
Haberi paylaşın
Ortak ATM’ler resmen soyuyor: 10 TL komisyon alıyor
16px
32px

Esin Çetinl'in haberi

HER birimizin cebinde en azından bir tane banka kartı veya ATM kartı diye adlandırdığımız debit kartlardan var. Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen bu kartları alışveriş yapma imkanı da tanımalarına rağmen çoğunlukla para çekmek veya yatırmak için kullanıyoruz. Ama kartını taşıdığımız bankanın ATM’sini her zaman her yerde bulamıyoruz. İşte, bu durumda imdadımıza ortak ATM’ler giriyor. Yani başka bankaların sadece bize para çekme veya bakiye görüntüleme imkanı tanıyan ATM’lerini kullanıyoruz. 

Tabii bunun için ciddi bir hizmet bedeli ödüyoruz. Kendi bankamızın ATM’sinden para çekme veya bakiye görüntüleme işlemlerini bedava yaparken, ortak ATM’lerde minimum 5 TL işlem ücreti adı altında ödeme yapıyoruz. Hatta yüksek tutarlı para çekildiğinde, tutarın yüzde 1’i hatta 1.5’i kadar para ödüyorsunuz. Bankalar ayrıca bunun üzerine artı 1 veya 2 TL gibi tutar daha kesiyor. Bunun üzerine bir de Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ekleniyor. 

BANKANIZ HESABINIZDAN KESİYOR

Örneğin, 500 TL’yi ortak ATM’den çektiğinizde yüzde 1 komisyonla 5 TL, şayet komisyon yüzde 1.5 ise 7.5 TL ödüyorsunuz. Buna bir de artı 1 veya 2 TL ekleniyor. Böylece ödenen tutar 6 ile 9.5 TL arasına çıkıyor. BSMV de eklendiğinde bu tutar daha da yukarı taşınıyor. Söz konusu bu kesintisi sandığınızın aksine kendi bankanız tarafından tahsil ediyor. Yani ATM’sini kullandığınız banka değil, cebinizde kartını taşıdığınız banka alıyor. İşlemi yaparken, kesilecek tutar size bildiriliyor. Kabul etmeniz durumunda vadesiz hesabınız bulunan banka işlem ücretini bu hesaptan otomatik olarak alıyor. Yaptığımız araştırmadan gördüğümüz kadarıyla ortak ATM kullanımlarında her banka farklı bir ücret politikası uyguluyor. Bu da arada ciddi fiyat farkları çıkmasına neden oluyor. 

Çok sık olmasa da hepimiz zaman zaman kendi bankamızı bulamadığımız veya ATM bozuk olduğu için kullanamadığımız için diğer banka ATM’lerine yöneliyoruz. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak sayfalarımızı bankaların Ortak ATM ücretlerine ayırdık. İşte, ortak ATM imkanı sağlayan bazı bankalar ve müşterilerinden talep ettikleri işlem ücretleri… 

NE KADAR ÜCRET ALIYORLAR?

YAPI KREDİ: Yapı Kredi’de para çekme işleminden alınan işlem ücreti, çekilen tutara göre değişiklik gösteriyor. Banka 500 TL ve üzerinde para çekme işlemi için tutarın yüzde 1.25’i oranında, bu tutarın altında gerçekleşen para çekme işleminden ise 6 TL talep ediyor. Bakiye sorgulama işleminden ise 1 TL işlem ücreti alınıyor. 
Yapı Kredi halen Ortak ATM hizmet setine para yatırma ve kredi kartı borcu ödeme gibi diğer önemli nakit işlemleri de ekmek için çalışma yürütüyor.

İŞ BANKASI: ATM sahibi bankaya ödenen takas komisyonu nedeniyle İş Bankası müşterilerinden bakiye sorma işlemi için 1 TL, para çekme işlemi içinse 3.5 TL talep ediyor. Banka ayrıca çekilen bedelin yüzde 1’i tutarında da işlem ücreti tahsil ediyor. ATM’lerin verimliliğinin artırılması ve ATM kaynaklı ithalat rakamlarının düşürülmesi amacıyla İş Bankası’nın Ortak ATM Platformu’na dahil olduğuna vurgu yapan banka, bu konuda şu vurguyu yapıyor:
“Bankamatik ağımızın yaygınlığı nedeniyle müşterilerimizin Ortak ATM Platformu’na olan talebi sektöre oranla düşük seviyelerde bulunuyor. Şöyle ki, Ağustos 2016 döneminde İş Bankası müşterileri tarafından yapılan para çekme işlemlerinin yüzde 0.88 gibi küçük bir bölümü diğer banka ATM’leri aracılığı ile gerçekleşti. Bugün Ortak ATM Platformu kapsamında sektör genelinde gerçekleştirilen para çekme işlemlerinin yüzde 17.69’u Bankamatiklerimiz aracılığı ile yapılıyor.”

AKBANK; Başka banka ATM’lerini kullanan müşterilerinden para tutarına göre ücret talep ediyor. Buna göre Akbank müşterileri 350 TL altı para çekme işlemleri için 7 TL, 350 TL üstü para çekme işlemlerinde ise 3TL artı çekilen tutarın yüzde 1.25'i tutarında ödeme yapıyor. Bakiye sormak isteyenler ise 1.5 TL ödüyor. 
Ortak ATM’den para çekme işlemlerinin sektörde yapılan toplam para çekme işlemleri içindeki payının yüzde 3’lerde seyrettiğine vurgu yapan Akbank, Ortak ATM büyüklüklerine ilişkin şu bilgiyi verdi:
“2016 ilk dokuz ayda başka banka müşterileri Akbank ATM’lerinde 2.4 milyon adet işlemle 578 milyon TL’lik, Akbank müşterileri ise başka banka ATM’lerinde toplam 1.3 milyon adet işlemle 351 milyon TL’lik hacme ulaştı. BKM verilerine göre sektördeki toplam işlem adedi 24.4 milyon adet, toplam hacimse 6.1 milyar TL.”

QNB FİNANSBANK: Başka bankaların ATM’sinden standart banka kartı ile para çeken müşterilerinden asgari 6 TL olmak üzere çekilen tutarın yüzde 1.25’i artı 4 TL sabit ücret talep ediyor. Encard ile para çekenlerden ise azami 1 TL olmak üzere çekilen tutarın yüzde 1’i ve artı 0.91 TL sabit ücret alıyor. Ancak banka sadece bu kart sahiplerine özel her ay ilk işlemi ücretsiz yapma imkanı tanıyor. QNB Finansbank standart kart sahiplerinden bakiye sorma için 0.95 TL talep ederken, Encard sahipleri bakiye sorma için herhangi bir ücret ödemiyor. 
Bugün QNB Finansbank müşterilerinin toplam ATM kullanımının yüzde 6’sını ortak ATM işlemlerinin oluşturduğunu açıklayan banka, “Bankamız müşterileri, özellikle bankamız ATM’lerinin olmadığı il ve ilçelerde diğer banka ATM’lerini sıklıkla kullanıyor” bilgisi veriyor. 

ODEABANK: Ortak ATM’lerden işlem yapan müşterilerinden para çekme için işlem tutarının yüzde 1.25’i artı 5 TL, bakiye sorgulama içinse 1 TL ücret tahsil ediyor. Ancak banka belirli segmentlerdeki müşterilerinin ATM’lerden yapacakları işlemlere “ücretsizlik hakkı” tanıyor. Örneğin, bir tasarruf hesabı olan Oksijen Hesap’ı olanlar ücret ödemiyor. Aynı şekilde, bankanın özel mevduat ve yatırım müşterilerinin olduğu “Varlık Yönetimi” segmentindekiler ve maaş ilişkisi olanlardan da ücret alınmıyor. 
Müşterilerine dijital kanallardan hizmet sunmayı hedefleyen Odeabank, bu kapsamda 2012 yılından bu yana diğer bankalara kıyasla daha az şube açılışı gerçekleştirdiğine vurgu yaparak şu açıklamada bulunuyor: “Şube açılış stratejisine paralel olarak ATM ağında da önümüzdeki birkaç yıl içinde ciddi bir büyüme öngörmüyoruz. Bu strateji doğrultusunda Ortak ATM sistemine dahil olduk. Ayrıca Akbank ile kredi kartı ve kredi borcu ödeme işlemleri özelinde ikili ATM anlaşmamız da var. 2016 yılında müşterilerimiz işlemlerinin yarısını Odeabank ATM’lerinde yarısını ise diğer banka ATM’lerinde gerçekleştirdiğini görüyoruz.” 

VAKIFBANK: 350 bin TL’ye kadar yapılan para çekme işlemi için 5 TL+Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) talep ediyor. Söz konusu para tutarı 350 TL’nin üzerine çıkan işlemlerde ise Vakıfbank çekilen miktar üzerinden yüzde 1 komisyon alıyor ayrıca 2 TL ücret+BSMV talep ediliyor. Vakıfbank banka kartınızla bakiyenizi öğrenmek içinse işlem başına 1 TL+BSMV ödüyorsunuz. 

DENİZBANK: Banka yurtiçindeki diğer banka ATM’lerinden gerçekleştirilen para çekme işlemlerinde işlem başına BSMV dahil 6 TL komisyon talep ediyor. Bu tutar kişinin vadesiz hesabından tahsil ediliyor. Banka bakiye görüntüleme/sorma işlemlerinden ise işlem başına 1.2 TL (BSMV dahil) masraf talep ediyor. Bu arada banka PTT ATM’lerinden yapılan para çekme işlemlerinden ise çekilen tutarın BSMV dahil yüzde 1’i kadar komisyon istiyor. 

HALKBANK: Halkbank banka kartları ile diğer tüm banka ATM’lerinden yapılan bakiye görüntüleme işlemi için 95 kr, para çekme işlemi içinse çekilen tutarın yüzde 1.25’i ve 1.25 TL sabit ücret talep ediyor. 

KUVEYT TÜRK: Kuveyt Türk banka kartı ile para çeken müşterilerinden çekilen nakit tutarın yüzde 1’i ve artı 0.91 TL talep ediyor. Bakiye sorgulama içinse 0.24 TL istiyor. 

TEB: Banka TEB banka kartı ile ortak ATM’lerden para çeken müşterilerinden 5.5 TL talep ediyor. Banka yurtdışından para çeken müşterilerinden ise 3 dolar istiyor. 

GARANTİ BANKASI: Müşterileri diğer banka ATM’lerini kullandığında para çekme işlemi için 500 TL’ye kadar 5 TL, 500 TL’yi aşan tutarlar içinde utar üzerinden azami 12.5 TL olmak üzere yüzde 1.25 işlem ücreti talep ediyor. Banka bakiye soran müşterilerinden ise 1 TL masraf alıyor. 

Ortak ATM’lerin payı yüzde 2.6

Bankacılık sektörünün geneline bakıldığında tüm para çekme işlemleri içerisinde Ortak ATM Platformu üzerinden yapılan para çekme işlem oranı yüzde 2.6 gibi düşük bir seviyede. ATM ağı güçlü bankaların yaygınlığı nedeniyle müşterilerinin Ortak ATM Platformu’na olan talebi oldukça düşük düzeyde kalıyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) en son yayınladığı Ağustos 2016 verilerine göre, bugün Türkiye’de banka kartı sayısı 114.7 milyon adede ulaştı. Yine aynı dönem için ATM sayısı 48 bin 154 adede, POS sayısı ise 1 milyon 822 bin adede çıktı.

Para dergisi