Müjde! Gümrük ve Ticaret Konseyi geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Konseyi oluşturacaklarını açıkladı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Konseyi oluşturacaklarını belirterek, ''İkincil düzenleme çalışmalarımızı yakında tamamlayacağız. Bu konseyde, gümrük ve ticaret alanında faaliyet gösteren sektörler temsil edilme imkanına kavuşacak'' dedi.
Bakan Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu evsahipliğinde gerçekleştirilen Ticaret Odaları Konseyi Toplantısına katıldı.
Yazıcı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu tür toplantıları çok önemsediğini, çünkü sorunları çözebilmenin en etkin yolunun katılımcı ve paylaşımcı bir anlayıştan geçtiğini belirtti.
Türkiye'nin giderek büyüdüğünü, bu büyümenin altında yatan en temel faktörün ise güven ve istikrar olduğunu ifade eden Yazıcı, ekonomik olarak büyümenin, rekabet edebilme kapasitesinin geliştirilmesine bağlı olduğunu vurguladı. Bakan Yazıcı, bu anlamda iş dünyası ile hükümet arasında son derece uyumlu bir çalışma sürdürdüklerini kaydetti.
Dünyada yaşanan ekonomik krize de değinen Yazıcı, Türkiye'nin bu konuda her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olduğunu söyledi.
Meyve Ve Sebzeler İle Yeterli Arz Ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini anımsatan Yazıcı, meyve ve sebze üretimi ve ticaret potansiyelinin kayda alınması, üreticinin, tüccarın ve tüketicinin hukukunun bir arada değerlendirilmesi açısından bu kanunu son derece önemsediklerini söyledi. Yazıcı, bununla ilgili Hal Kayıt Sistemi yazılım programının da bitmek üzere olduğunu anlattı.
Önümüzdeki yılın temmuz ayında ayrıca Türk Ticaret Kanununun da yürürlüğe gireceğine dikkati çeken Bakan Yazıcı, böylece ticaret hayatında var olan bütün kesimlerle ilgili yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini belirtti. Şirketlerin kuruluşuna ve denetimine ilişkin bir çok alanın yeniden düzenleneceğini ifade eden Yazıcı, söz konusu kanunun yürürlüğe girmesini sağlayacak 20'yi aşkın ikincil düzenleme çalışmalarının da uzman ekiplerce yürütüldüğünü kaydetti.
Yeni teşkilat kanununda Gümrük ve Ticaret Konseyi oluşturacaklarını ifade eden Yazıcı, ''Konsey, ilk kez Gümrük ve Ticaret Bakanlığının teşkilat kanununda yer aldı. Bu konseyin yapısının oluşturulması için ikincil düzenleme çalışmalarımız sürüyor. Konseyde, gümrük ve ticaret alanında faaliyet gösteren sektörler temsil edilme imkanına kavuşacak. Çalışmalarımızı yakında bitireceğiz'' diye konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye'nin ticaret erbabını temsil eden, Ticaret Odaları Konseyi Toplantısında, son ekonomik gelişmeleri Bakan Yazıcı ile istişare edeceklerini söyledi.
Göreve geldiğinden beri daima özel sektörün yanında olan Bakan Yazıcı'ya teşekkür etmek istediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, kendilerini dinleyen, anlayan ve icraatçı bir bakan ile çalıştıkları için son derece memnun olduklarını dile getirdi.
Dünya ekonomisinin çok zor bir dönemden geçtiğini, 2008 küresel krizine yol açan sistemdeki sorunların giderilemediğini belirten Hisarcıklıoğlu, finans sisteminde başlayan kredi ve likidite krizinin, ülke bazında kamu maliyesi krizine dönüştüğünü, AB içindeki özellikle Yunanistan sorununun da çözülemediğini kaydetti.
AB'de bir liderlik sıkıntısının bulunduğunu, zor kararları alabilecek irade ve azmin gözükmediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, sıkıntıları zamana yayarak çözme girişimlerinin de sonuç vermediği gibi, maliyetleri daha da artırdığını söyledi. Bu noktada temkinli olunması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Ancak temkinli olmakla panik olmayı karıştırmayalım. Türk özel sektörü olarak ekonomideki temellerimizin sağlam olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin kamu maliyesinin sağlam duruşu ve özel sektörün dış borç çevirme konusundaki tecrübesi bizim artılarımızdır'' dedi.
''Zorluklardan fırsat çıkarılabileceğini de en iyi bizler biliyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, temkinli bir şekilde ilerlemeye kararlı olduklarını, gelişmiş ülkelerle aradaki mesafeyi kapatmak için bundan daha iyi bir fırsat olamayacağını, o yüzden bu dönemde doğru kararlar verilmesi gerektiğini söyledi.
Ekonomideki olumlu gidişatın kuvvetlendirilmesi için iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlara devam edilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
''İstihdamı cezalandıran prosedürleri değiştirmeli, işsizliği daha da azaltmak için kamu ve özel sektör işbirliği ile bir seferberlik başlatmalıyız. Cari açığa ve bunun sonucu ortaya çıkan kırılgan yapıya karşı politikalar ve tedbirler geliştirmeliyiz. Cari açığın en büyük nedeni olan dış ticaret açığını azaltmak için yeni bir yatırım teşvik sistemi oluşturulmalı ve ülke içindeki üretimi desteklemeliyiz. Yurt içinde ve özellikle KOBİlerimiz açısından haksız rekabet yaşanan perakende sektöründeki adil olmayan uygulamaları önleyecek düzenlemeleri hayata geçirmeliyiz. Lojistik maliyetlerimizi azaltacak, böylece Anadolu'daki KOBİlerimizin ihracatını kolaylaştıracak tedbirler düşünmeliyiz.''