Mücevher ihracatçıları isyan etti: Artık hükümetten hiçbir şey istemiyoruz, bize başkanımızı versinler

Mücevher ihracatçıları isyan etti: Artık hükümetten hiçbir şey istemiyoruz, bize başkanımızı versinler

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Güner, altın kotası yüzünden sektörde üretimin daraldığını, Kuyumcukent’in yarısının boşaldığını ve büyük bir işten çıkarma dalgasının başladığını söyledi. Birlik Başkanı Burak Yakın’ın tutuklanmasını eleştiren Güner, “Hükümetten artık hiçbir düzenleme istemiyoruz. Bize başkanımızı versinler” dedi.

Mücevher ihracatçıları isyan etti: Artık hükümetten hiçbir şey istemiyoruz, bize başkanımızı versinler
16px
24px
05.01.2025 22:30Güncelleme: 05.01.2025 22:47
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Türk mücevher sektörü Antalya'da düzenlenen 'Turkish Jewellery' etkinliğinde yabancı alıcılarla buluştu. Etkinliğe Rusya’dan Doğu Avrupa’ya, Ortadoğu’ya, Türki Cumhuriyetlerden Balkanlar’a 1000 civarında alıcı katıldı.

Etkinlikte Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Güner, Yönetim Kurulu üyeleri Alper Sözer, Oktay Atasoy, Ahmet İshakoğlu, Gürkan Merim, Mehmet Çakar, Alen Bağ ve Murad Köşker ile sohbet ettik. 

Altın kotası yüzünden İtalya’dan ithalatın 300 milyon dolarlardan 5 milyar dolara fırladığını anlatan Ayhan Güner, sektörde üretimin daraldığını, Kuyumcukent’in yarısının boşaldığını ve büyük bir işten çıkarma dalgasının başladığını vurguladı. Güner ve ihracatçıların bu sıkıntılarla ilgili görüşlerine geçmeden önce geçen hafta tutuklanan Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın ile ilgili taleplerini yazmak istiyorum. 

'HÜKÜMETTEN ARTIK HİÇBİR DÜZENLEME İSTEMİYORUZ'

İstihdamın yüzde 40 daraldığı sektörle ilgili artık hiçbir düzenleme istemediklerini ifade eden Güner şöyle konuştu: 

“Hükümetten artık hiçbir düzenleme istemiyoruz. Fabrika ayarlarına dönmek istiyoruz. Biz başkanımızı talep ediyoruz, bize başkanımızı versinler. Burak Başkan'ın 2021'de hesabına para geliyor. Bunun karşılığında altın isteniyor. Başkan'a ‘Bu altını benim ofise gönderir misin?’ diyorlar. Teslim alınıyor, imza atılıyor. Teslim fişi var. İmza var. Aradan geçmiş üç sene… O kişi diyor ki ‘Ben teslim almadım.’ MASAK denetiminde olan bir şirketin patronu böyle bir şeyle suçlanıyor. Toplam 8,2 milyon TL'den söz ediyoruz. Bununla ilgili bir şikayet için tutuklanıyor. Adamın tonlarca altın satışı var. Suçlamaların tutuklama gerektirecek nitelikte olmadığını düşünüyoruz.”

Tekrar sektörün sıkıntılarına dönersek... İhracatçıların iddiasına göre aylık 8 ton altın ithal ediliyorsa en az 30 ton kaçak altın ülkeye giriyor. "Boynuna gerdanlığı takıyor. Bulgaristan'dan gelip burada satıyor" diyen ihracatçılar, altın kotası yüzünden müşteri kaybettiklerini ifade ettiler.  Önce Ayhan Güner’in değerlendirmelerine bakalım:

'TAM İTALYANLARI AYAĞIMIZIN ALTINA ALMIŞTIK...'

"Sektör olarak 30 yıllık emeğimiz gitti. Bu sistemi düzeltmek için 15 yıl uğraştık, iğneyle kazarak bugünlere geldik tam iş yapıyoruz İtalyanları ayağımızın altına aldık dedik şimdi İtalyanlar tepemize çıktı. İtalya’dan 5 milyar dolar ithalat nedir? 300 milyon dolarlardaydı.

Üretimde dünya lideri olacaktık, çok güzel bir sistem kurmuştuk. Şimdi çevremizdeki ülkeler bizi fare gibi yiyor.

Bugüne kadar 100 istekte bulunduk sadece biri kabul edildi. Bize artık hiçbir düzenleme yapmasınlar, hiçbir şey istemiyoruz şu anda bir çok yer adam çıkarıyor. Kuyumcukent’in yüzde 50’si boşalmış durumda, 75 dükkan satılık, eskiden hava parası alınırdı çok talep var diye… Biz fabrika ayarlarına geri dönelim istiyoruz, artık talepte bulunmaktan yorulduk."

'İHRACATI FARK YÜZÜNDEN MÜŞTERİ KAYBEDİYOR'

"1500-2 bin atölye var. Küçükler altına ulaşamıyor. Aracı kurumlar altın farkından dolayı aylık 30 milyon dolar ilave para kazanıyor. Bu değişmeyecekse Kuyumcukent'in yarısı battı demektir. Büyük ölçekliler ayakta kalır ama küçükler kalamaz. İç pazarda altın farkının önemi yok. Satın alan bunu hissetmiyor ki. Geçen gün Meksika'ya gitti önemli bir firma. Neden? Fiyat farkı yüzünden 68 kilo ihracat siparişini yapamadığı için özür dilemeye gitti. 6 bin dolara 1 kilo işçilik yapıyor. 4 bin dolar fark var."

MASAK 'MÜŞTERİ KONSOLOSLUKTAN BELGE ALSIN' DİYOR 

"MASAK kontrol etsin, sıkıntı yok. Ama MASAK diyor ki yurtdışından müşteri geldiğinde şirket olduğuna dair konsolosluğa gidip belge alsın. MASAK diyor ki müşteri geldi, nüfus kağıdını vermedi bize şikayet edeceksiniz; 180 bin TL üzeri için bildirim istiyor. Nüfus kağıdı, adres... 180 bin TL iki bilezik parası… Biz bütün bunları MASAK'a bildirsek zaten sistem kilitlenir. Dünyada böyle bir şey yok. Fatura kesiliyor. Şirketin ortaklık yapısını istiyorlar. Yurt dışından alışveriş ettiğin şirketten 6 ayda zor randevu alıyoruz, nasıl ortaklık yapısı belgesi isteyelim... Bu içeriye satış yapana yaradı. Sekiz ayda 5-10 şirket paraya para demedi. Bu kadar ihracatının yaptığı ciroyu bir saatte yapıyor.

50-55 bin dolar olan altın 80-85 bine çıktı. Doğal olarak bir artış var ama kilo bazında yüzde 50 düşüş var altının değeri arttı diye ihracatın arttığını sanıyorlar."

ARAP TOPTANCILAR DUBAİ’YE GERİ DÖNDÜ
 
Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet İshakoğlu da Kuyumcukent ile ilgili bir gelişmeye dikkat çekti: 

“Kuyumcukent‘te Arap toptancılar üretim yaptırıyorlardı. Altın farkı yüzünden onlar da çalışamaz hale geldi hepsi Dubai’ye döndü, üretimi orada yaptırıyorlar.”

Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Şaşmaz ise “Üreticiler artık Dubai Mısır ve Özbekistan‘a gidiyorlar. Tekstilciler ihracat bedeli karşılığında altın getirebiliyor; kuyumcular getiremiyor. Özbekistan bizden ithalatı kapattı. Bizden birkaç firma da oraya taşındı. Herkes teşvikle üretim çekerken biz bu sektöre ihtiyacımız yok, diyoruz. 3-4 yıl sonra asıl sıkıntı yaşanacak çünkü know how yurtdışına gidiyor. Müşteri gitti mi geri kazanması en az 3-4 yıl” diye konuştu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde