MİT, Atatürk'le görüşmek isteyen ancak casusluk şüphesi ile hakkında bilgi istenen İngiliz kadın gazeteciyle ilgili raporu paylaştı
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Atatürk'ten gazeteci olduğunu söyleyerek mülakat isteyen İngiliz kadın hakkındaki araştırmanın sonucunun bildirildiği raporu paylaştı. Rapora göre, Atatürk'ün casusluk şüphesi ile kadın gazeteciyi reddettiği anlaşılıyor.
![MİT, Atatürk'le görüşmek isteyen ancak casusluk şüphesi ile hakkında bilgi istenen İngiliz kadın gazeteciyle ilgili raporu paylaştı](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/25-02/15/pera-palastaki-casus.jpg)
MİT'in resmi internet sitesinde, "Özel Koleksiyon" sekmesi başlığı altında yer alan "belgeler" kısmında yayımlanan istihbarat raporlarına yenisi eklendi.
Bu belge, Atatürk'ten gazeteci olduğunu belirterek mülakat talep eden İngiliz kadına ilişkin araştırmanın neticesinin bildirilmesi ile ilgili İstanbul Büro Amirliğince hazırlanan istihbarat raporu oldu.
Söz konusu 31 Mayıs 1935 tarihli raporda şu ifadeler yer aldı:
"Emrinizden 4 saat sonra Bay Kılıç Ali ile görüşebildim. Aşağıdaki emri aldım. İngiliz gazetecisi olduğunu söyleyen ve Perapalas'ta katibi ile oturan bir kadın Atatürk'ten mülakat istedi. Atatürk, bunun bir casus olduğuna kanidirler. Kabul edip etmemek kararını vermeden evvel bu kadın hakkında etraflı tafsilat verilmesini, muhaberesinin gözden geçirilmesini, evrakının yoklanılmasını, sefaretle münasebetinin bulunup bulunmadığının tespitini istiyorlar. Polise de haber verilmediğini ilave ettiler. 3 saat sonra netice elde ettim fakat bu neticeyi ancak saat 22.00'de verebildim. Bay Kılıç Ali'nin cevabı şöyle oldu, 'Atatürk yazınızı okudu, enteresan buldu, çok memnun oldu, teşekkür ediyor. Muhabere ve evrakı hakkında görüştüğümüz gibi hareket edilmesini istiyorlar' dediler.
Bay Kılıç Ali'ye verdiğim ve bağlı olarak takdim eylediğim tafsilat, kadınların vaziyetlerini kafi derecede aydınlatmaktadır. Kadının ayrılmasına da 2 gün kalmıştır. Bununla beraber gelecek ve gidecek mektuplarını elde etmeyi temin ettim. Fırsat hasıl olursa odasına da girmeye çalışacağım. Kadınların birer fotoğraflarını sunuyorum, bilgi olarak arz eylerim."
İNGİLİZ İSTIHBARAT RAPORLARINDA ATATÜRK
BBC Türkçe, 9 Eylül 2024 tarihli haberinde İngiliz istihbarat raporlarını yayınladı ve raporda Mustafa Kemal Atatürk için, "Tehlikeli biri, karşıtları desteklenmeli, rakipleri bir araya getirilmeli" yazıyordu.
Ekim-Aralık 1919 tarihli raporlarda, Mustafa Kemal'in Anadolu'daki örgütlenme faaliyetlerine dair Londra'ya iletilen analizler yer alıyordu. Mustafa Kemal'in liderliğindeki hareket "devrimci ve tehlikeli" olarak değerlendirilmiş ve ona karşı muhalif grupların desteklenmesini önerilmişti.
Dönemin uluslararası politikalarında ise büyük resim şu şekildeydi: Başbakan Lloyd George, Osmanlı'nın parçalanmasını ve Türklerin Anadolu’dan çıkarılmasını desteklerken, Winston Churchill daha ılımlı bir anlaşma taraftarıydı. Hindistan Bakanı Edwin Montagu ise hilafetin korunmasını savunuyordu.
Belgelerde, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışından itibaren Amasya Genelgesi’ni yayımlaması, Erzurum ve Sivas Kongreleri'ni düzenlemesi gibi önemli dönüm noktaları yazılmıştı.
İNGİLİZ KADIN GAZETECİNİN GÖZÜNDEN ATATÜRK
BBC Türkçe'nin 10 Kasım 1922 tarihinde yayınladığı habere göre, İngiliz kadın gazeteci Grace Ellison, 1922’de Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk ile görüştü ve onu karizmatik, pratik ve etkileyici bir lider olarak tanımladı.
Osmanlı ve Türkiye’ye büyük ilgi duyan Ellison, 1908 Devrimi’nden itibaren bölgeyi takip etti ve Kurtuluş Savaşı’nı destekledi. Gözlemlerini “An English Woman in Angora” (1923) ve “Turkey Today” (1928) adlı kitaplarında anlattı.
Ellison, Türkiye’nin modernleşmesi için yoğun çalışan Atatürk’ün reformlara ve Ankara’nın yönetim merkezi olmasına önem verdiğini yazdı. Ayrıca, Atatürk'ün Lozan görüşmelerinde bağımsızlığın pazarlık konusu yapılamayacağını söylemiş ve emperyalizme karşı olduğunu dile getirmişti.
1935 YILINA DAİR BÖYLE BİR RÖPORTAJA RASTLANMADI
Ellison 1922 yılında Atatürk ile röportaj yapmış olsa da, 1935 yılına ait bir röportaja rastlanmadı. Ellison’ın casusluk şüphesiyle daha sonra Atatürk tarafından reddedildiği anlaşılıyor.
patronlardunyasi.com