Milyonlar ödeyip oda satın aldıkları Cruise gemisi Villa Vie Odyssey’de yanıtı merak edilen soru: Rüya gibi 15 yıl mı, yoksa yüzyılın tokatçılığı mı?

Milyonlar ödeyip oda satın aldıkları Cruise gemisi Villa Vie Odyssey’de yanıtı merak edilen soru: Rüya gibi 15 yıl mı, yoksa yüzyılın tokatçılığı mı?

Milyonlar ödeyip oda satın aldıkları Cruise gemisi Villa Vie Odyssey’de yanıtı merak edilen soru: Rüya gibi 15 yıl mı, yoksa yüzyılın tokatçılığı mı?

Milyonlar ödeyip oda satın aldıkları Cruise gemisi Villa Vie Odyssey’de yanıtı merak edilen soru: Rüya gibi 15 yıl mı, yoksa yüzyılın tokatçılığı mı?
16px
24px
04.10.2024 08:46Güncelleme: 04.10.2024 09:00
ABONE OLgoogle

Eyüp SERBEST

Her bir dünya seyahati 3.5 yıl sürecek lüks bir gemide, 15 yıl boyunca kendinize ait bir odanız olsun ister miydiniz? Bu soruya evet diyen 800 kişi, Homeros’un meşhur destanından yola çıkılarak Villa Vie Odyssey ismi verilen cruise gemisinden, 99 bin dolar ile 841 bin dolar arasında paralar ödeyerek oda satın aldı. 31 yaşındaki geminin yolculuğu, tüm tamir ve bakımı yapıldıktan sonra haziran ayında başlayacaktı ama 1 Ekim’e kadar kıyıdan ayrılamadı. 1 Ekim’de ise Belfast’tan denize açıldıktan 2 saat sonra demir atmak zorunda kaldı. Yeniden hareket edildiğinde, Fransa olarak açıklanan rotanın yeniden İskoçya’ya çevrildiği anlaşıldı.

Cruise gemileri, dünyada patlama yaptıkları 1960’lı ve 1970’li yıllarda Türkiye’de pek de bilinmezlerdi. Türk Denizcilik İşletmeleri’nin gemileri Akdeniz seferleri yapsa da onlardan daha küçüktü. Üstelik gemiyle seyahat bir çoğumuza göre lükstü. 1980’lere gelindiğinde, ABD’de ‘Love Boat’, Türkiye’de ise ‘Aşk Gemisi’ ismiyle yayınlanan dizi, dev birer oteli andıran gemileri tanımamızı sağladı. Aşk Gemisi olarak bildiğimiz, gerçekte adı Pacific Princess (Pasifik Prensesi) olan kuğu gibi bembeyaz geminin sonu da Türkiye’de oldu. Yaşlanınca yeni alıcısı çıkmadığı için İzmir Aliağa’da söküldü.

SÜREKLİ EL DEĞİŞTİREN GEMİ

Ancak hikâyemizin kahramanı Pacific Princess değil. Ondan çok daha genç, 1993’te tersaneden çıktığı adıyla, Crown Dynasty isimli cruise gemisiyle ilgili. Tersaneden çıktıktan sonra Crown Cruise Line için 1997 yılına kadar çalışan gemi, şirketin satış, pazarlama ve rezervasyonlarını yöneten Cunard Line’a devredildi ve adı Cunard Crown Dynasty oldu. Ancak aynı yıl gemiyi Majesty Cruise Line satın aldı. Geminin ismi bu kez Crown Majesty olarak değişti. 1997 yılında gemi bir kez daha satış gördü. Bu kez işletmecisi Norwegian Cruise Line oldu ve ismi Norwegian Dynasty’e çevrildi.

Kuzey denizlerinde iki yıl boyunca seferler yapan gemiyi 1999 yılında yeniden Crown Cruise Line satın aldı ve orijinal ismi olan Crown Dynasty’e dönüş yaptı. Ancak gemi 2001 yılında, en uzun sahibi olan Fred Olsen Cruise Lines’a satıldı. Tam 19 yıl boyunca Braemar ismiyle Akdeniz de dahil olmak üzere seferlere çıktı. 2008 yılında yapılan büyük bir tadilatla gövdesi 31 metre uzatıldı.

KORONAVİRÜSÜN İSTENMEYEN GEMİSİ

Dünyanın koronavirüs salgınıyla boğuştuğu, sınırların kapandığı 8 Mart 2020 tarihinde Braemar seferden dönüyordu. Kolombiya’da indirdiği bir yolcuda koronavirüs tespit edildi. Ancak gemi hareket etmişti. 9 Mart’ta bu kez Kanada’ya uçan bir yolcusunda koronavirüs tespit edildi. Koronavirüs tespit edilen yolcu sayısı 5’e ulaştığında gemi Bahamalar’da limana yanaştırılmadı. Gemi mecburen rotasını Jameika’ya çevirdi. Braemar uluslararası bir krizin tam da merkezindeydi. Sonunda gemiye yardım Küba hükümetinden geldi. Yolcular tahliye edildi, yapılan testlerin ardından da ülkelerine gönderildi. Gemi ise yolcusuz olarak İskoçya’ya gitti. Koronavirüs salgını boyunca da kullanılmadı.

SON SAHİBİ TANIDIK

Fred Olsen Cruise Lines gemiyi 2023’te satışa çıkardı. Braemar artık 30 yaşına gelmiş, kendisinden çok daha hızlı ve lüks gemilerle boy ölçüşemez olmuştu. Üstelik de sürekli masraf çıkarmaya başlamıştı. Gemiye tam da bu sırada bir talip çıktı. Daha önce Royal Caribbean, Prestige Cruise Holding ve Norqegian Cruise Line’da çalışmış Mikael Petterson ekibiyle birlikte Villa Via Residences isimli bir şirket kurduğunu söyleyerek gemiyi satın aldı.  Geminin ismi de Homeros’un meşhur destanından yola çıkılarak Villa Vie Odyssey olarak değiştirildi.

RÜYA GİBİ BİR HAYAT PAZARLADILAR

Mikael Petterson ve ekibi, geminin içerisindeki kamaraları villa olarak pazarlamayı seçti. Gemi Belfast’taki bir tersanede tamirat gördükten sonra haziran ayında 3.5 yıl sürecek, 147 ülkeyi dolaşacak bir dünya seyahatine çıkacaktı. Kamara villalardan satın alanlar 15 yıllığına tamamen sahibi olacak, başka hiçbir ücret ödemeden gemide yaşayabilecekti. Deniz görmeyen iç kamaraların en ucuzu 99 bin dolar, havuza açılan kamaraların en pahalısı ise 841 bin dolara satıldı. Hatta geminin reklamı Türk denizcilik basınında da haber olarak yer aldı.

BENZERİNİ JET FADIL YAPMIŞTI

Türkiye’de benzer bir pazarlama yöntemini, ‘Jet Fadıl’ olarak bilinen Fadıl Akgündüz de kullanmıştı. Karayipler’de bir ada satın aldığını, ayrıca Bayrampaşa’da Caprice Gold’u inşa ettiğini söyleyen Fadıl Akgündüz, kendisine güvenip devremülk satın alanların paralarını topladıktan sonra, geride yarım kalmış bir bina enkazı bırakmıştı.

BELFAST’I KALKINDIRAN MECBURİ TURİSTLER

Hazirandaki kalkış gününden önce Villa Vie Odyssey’in yolcuları, ellerinde bundan sonraki yaşamlarında gerekli tüm eşyayla birlikte Belfast’a geldiler. Ancak gemi tersaneden henüz çıkmamıştı. Villa Via Residences onları otellere yerleştirdi, hatta yaptıkları tüm masrafları da karşılama taahhüdünde bulundu. Ancak bu mecburi misafirlik 4 ay sürünce, Belfast’ta herkes onları tanır olmuştu. Hatta Belfast Belediye Başkanı yaptığı bir açıklamada, Villa Vie Odyssey yolcularına ekonomiye katkılarından dolayı teşekkür etmeyi bile ihmal etmedi.

YOLCULUĞU BEKLERKEN MUTLULUĞU BULDULAR

Kanada’nın Vancouver kentinden Gian Perroni ile ABD’nin Colorado kentinden Angela Harsanyi, gemi yolculuğunun başlamasını beklerken Belfast’ta tanışıp nişanlandılar. Hatta gemi acentasının masrafları karşılaması üzerine Avrupa turuna da çıktılar.

DÜNYANIN EN KISA CRUİSE SEYAHATİ OLDU

Villa Vie Odyssey artık Avrupa basınının da diline düşmüştü. Geminin 1 Eylül Pazartesi günü Belfast Limanı’ndan ayrılacağı duyuruldu. Ancak bu kez yolculardan sadece 125’i gemiye bindi. Limandan ayrılan gemi, sadece 10 dakika sürecek bir mesafeyi iki saatte aldıktan sonra demir attı. Villa Via Residences yetkilileri yaptıkları açıklamada, birkaç evrak eksiğini tamamladıktan sonra yola çıkacaklarını duyurdu.

FRANSA DEDİLER AMA İSKOÇYA’YA GİDİYOR

Gemi iki gün boyunca hareketsiz olarak demir attığı yerde bekledi. Ancak yolcuların keyfi yerindeydi. Gemide partiler düzenleniyor, açık büfe yemekler veriliyordu. Belfast Limanı kayıtlarına göre gemiye 3 Eylül’de Fransa rotasında hareket izni verildi. Ancak Villa Via Odyssey’in kaptanı son anda varış limanını İskoçya olarak düzeltti. Geminin buradan yakıt aldıktan sonra Fransa rotasına devam edeceği açıklandı. Gemi daha sonra yolcuların patlattıkları şampanyalar eşliğinde denize açıldı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde