Kuraklık çiftçinin tarlasında mahsul bırakmadı
Kuraklık dolayısıyla bu yıl düzenlenecek olan İzmir Payamlı Bardacık Festivali iptal oldu. Payamlı sakinleri, kuraklığın ürünlerinin yüzde 90’ını yok ettiğini, tezgâha koyacak ürün kalmadığını söyledi.
Milliyet’ten Çiğdem Yılmaz’ın haberine göre, dünyanın en büyük sorunlarından biri küresel iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonucu olarak ortaya çıkan kuraklık, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kuraklık ve aşırı sıcaklar, Türkiye’de tarımı da vurdu. Hatta en son kuraklığın etkisiyle İzmir, Payamlı Bardacık Festivali iptal edildi.
YÜZDE 90’A YAKIN KAYIP
Bu yıl 10’uncu kez yapılması planlanan festivalin yapılmayacağını Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce sosyal medya hesabından “Her yıl büyük bir coşkuyla düzenlediğimiz Payamlı Bardacık Festivali bu yıl maalesef mevsimle kuraklık ve ürün azlığı sebebiyle iptal etmek zorunda kaldık. Umuyoruz ki gelecek yıl topraklarımız daha bereketli, festivalimiz ise daha coşkulu olur” açıklamasıyla duyurmuştu. Biz de Güzelbahçe’ye bağlı Payamlı Köyü’nde yaşayan ve tarımla uğraşsan köylülere sorduk. Köylüler, kuraklık nedeniyle ürünlerinde yüzde 90’a yakın bir kayıp yaşandığını söylüyor.
TEZGÂHA KOYACAK ÜRÜN YOK
Kooperatif Başkanı Uğur Kahya da Payamlı Köyü’nde tarımla uğraşıyor. Bu yıl ürünlerinin tamamının kuraklıktan etkilendiğini söyleyen Kahya, şu bilgileri verdi:
“Yaşanan kuraklık bölgedeki tüm ürünlerimizi etkiledi. Haziran ayındaki aşırı yağışlarından ardından havanın bir anda ısınması ürünlerimizin hepsini vurdu. Sadece incir etkilenmedi, armut, badem, üzüm, zeytin hepsi olumsuz etkilendi. Yaşanan bu iklim değişikliği biz çiftçileri çok zor duruma soktu. Geçen yılla kıyasladığımızda incirimiz yüzde 20’si kaldı, yüzde 80 çöp oldu. Üzümün de bu yıl yüzde 90’ı gitti, zeytin ve bademin yüzde 100’ü gitti. Armut gibi meyveli ağaçlarımızın da tamamı gitti. Her yıl, festivalini yaptığımız Bardacık incirimizin yüzde 20’si kaldı elimizde. Bu yıl olmadığı için de festival iptal edildi. Tezgâha koyacak ürünümüz yok. Ne Bardacık incirimiz ne üzümümüz ne de bademimiz var. Domates, biber, patlıcan yetiştiriyorduk, satıyorduk bu yıl onlar da yok. Dışarıdan satın alıyoruz. Kurban Bayramı’na kadar tüm ürünlerimiz çok iyiydi, aşırı ve düzensiz yağışla bütün ürünler bitti.”
BİR KİLO BİLE SATAMADI
Aynı köyde çiftçilik yapan Orhan Dalyan (55) ise şunları aktardı: “Köydeki tüm ürünler gitti. Ne sebze kaldı ne meyve. Hepsi de haziran yağmurlarından sonra oldu, çiftçi en korktuğu yağmur haziran yağmurudur. Bu dönemde yağan yağmurda ürünlerde hastalıklar da çıkıyor. Ektiğimiz tüm mahsulümüz gitti ve tek gelir kaynağımız da bu ürünlerdi. İki ay uğraştım fasulye ve börülce ektim, 1 kilo satmadan hepsini sökmek zorunda kaldım. Tüm ürünlerim de en az yüzde 80 kayıp var. Ne yapacağız bilmiyoruz. 40 yıldır çiftlik yapıyorum ilk kez böyle bir şey yaşadık.”
‘PERİŞAN HALDEYİZ’
Payamlı Köyü’nde çiftçilik yapan Mustafa Acar, gelir kaynaklarının yüzde 80’inin bu yıl yok olduğunu belirtti. “Köyde bu ürünlerden ek gelir elde edenin bile 100 bin TL kaybı var” diyen Acar, festival kazançlarının da ellerinden gittiğini söyledi: “Festival döneminde bütün köylüler kazanıyordu, bu yıl o da yok. Perişan haldeyiz. Elimizde satacak ürünümüz yok. Armuttan bademe, bademden zeytine her şey gitti.”
patronlardunyasi.com