Koş Tuncay koş!

Koş Tuncay koş!

ÖİB (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı) ile özelleştirme kapsamındaki KİT"ler Maliye Bakanı Kemal Unakıtan"ın danışmanı Tuncay Karartı için birbirine girdi. Bakan Unakıtan"ın Danışmanı Karartı"nın “genel müdür” koltuğuna oturabilmesi için...

Koş Tuncay koş!
16px
24px
13.12.2006 07:56
ABONE OLgoogle

Devlette 12 yıl memur olarak görev yapmadığı için Yönetim Kurulu Başkanı"nın engellemesiyle TDÇİ (Türkiye Demir Çelik İşletmeleri) Genel Müdürü olamayan Karartı, “genel müdür” olarak başka bir göreve atanmak üzere istifa etti ve 12 yıllık memuriyet gerektirmeyen bir başka KİT"in genel müdürlük koltuğuna oturdu. Karartı"nın genel müdür olabilmesi için Ankara"nın Çukurambar semtinde aynı binadaki KBİ (Karadeniz Bakır İşletmeleri) Genel Müdürü ile koltuk takası yapıldı. Karartı"nın genel müdürlüğünü engelleyen Yönetim Kurulu Başkanı ise “önceden alınan istifa mektubu işleme konarak” işten çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı ve bakanlığa bağlı ÖİB ile ÖİB"ye bağlı Türkiye Demir Çelik İşletmeleri ve Karadeniz Bakır İşletmeleri arasında yaşanan atama skandalının kahramanı Tuncay Karartı"nın “önlenemez yükseliş” öyküsü şöyle:

* Maliye Bakanı Kemal Unakıtan"ın göreve gelmesiyle birlikte, daha önce devlette hiç çalışmamış 1974 doğumlu Tuncay Karartı, Bakanlık"ta istisnai kadroyla işe başlatıldı ve Bakan danışmanı oldu.

* Tuncay Karartı"nın geçen yıl da ÖİB"de “müşavir” kadrosuna kaydırılarak daha yüksek maaş alması sağlandı.

3 KİT"İN YÖNETİMİNDE
* Müşavir kadrosundayken özelleştirme kapsamındaki bazı işletmelerin yönetim kurulu üyeliğine atandı. Özelleştirme kapsamındaki ERDEMİR, DİTAŞ, ve TDİ (Denizcilik İşletmeleri) yönetim kurullarına üye yapıldı. ERDEMİR satılınca İSDEMİR"e denetim kurulu üyesi olarak atandı. Karartı, yine geçen yıl içinde Sakarya Elektrik Yönetim Kurulu Başkanlığı"na getirildi.

* Son olarak da 24 Kasım 2006 tarihinde TDÇİ"ye Genel Müdür olarak atandı. Karartı"nın Genel Müdür olabilmesi için 4 yıldır kurumun hem Genel Müdürü hem de Yönetim Kurulu Başkanlığı"nı yürüten Celal Dağdez, Genel Müdürlük görevinden alındı.

* TDÇİ, maaş nakil ilmuhaberine bakınca Karartı"nın bu göreve atanmasının mümkün olmadığını tespit etti. Çünkü Karartı, henüz 5. derecenin 2. kademesinden yani sadece 4 yıllık memurdu. TDÇİ"ye atanacak olan ve “1 sayılı liste” olarak bilinen üst düzey yöneticilerin atamalarında 399 sayılı KHK"ye göre, 657 sayılı devlet memurları kanununun hükümleri geçerliydi. Buna göre Karartı"nın Genel Müdür olabilmesi için en az 12 yıllık devlet memuriyeti yapmış olması ve kurumun Yönetim Kurulu"nun bu kararı onaylamış olması gerekiyordu.

* Bunun üzerine 30 Kasım"da ÖİB"ye bir yazı yazan TDÇİ, “Tuncay Karartı"nın 657 sayılı kanunda belirtilen hizmet şartlarını taşımadığı müşahade edilmiştir” denildi.

BAŞKANI AZARLADI
* Karartı"nın durumunu görüşmek üzere 5 Aralık"ta toplanan 3 kişilik TDÇİ Yönetim Kurulu"nun 2 üyesi karara olumlu oy kullandı. Ancak Yönetim Kurulu Başkanı “Atamanın 657 sayılı devlet memurları kanununa aykırı olduğu ve Karartı"nın yeterli hizmeti bulunmadığı” gerekçesiyle kararı onaylamadı. Oybirliğiyle çıkması gereken karar böylece çıkmadı. Bu durumda da Karartı"nın maaş ve özlük haklarıyla ilgili işlemler tamamlanamadı.

* Kurul çalışanlarının iddiasına göre Karartı kendisiyle ilgili kararın dönmesi üzerine TDÇİ"ye giderek Yönetim Kurulu Başkanı"yla tartıştı ve “Bunu Bakan Unakıtan duymasın” diye bağırdı.

Rüstem Ateş apar topar TDÇİ"ye geçti Tayfun Karartı Karadeniz Bakır"a atandı
TDÇİ Yönetim Kurulu Başkanı ikna olmayınca ve atamaya olur vermeyince akıl almaz bir formül uygulanarak aynı gün içinde çözüme ulaşıldı. 7 Aralık Perşembe günü, Karartı 14 günlük Genel Müdürlük görevinden “şartlı olarak” istifa etti. Ancak istifa dilekçesinde, “Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdürlük görevinden-eğitim ve pozisyonuma uygun başka bir göreve atanmak kaydıyla-istifa etmiş bulunuyorum” dedi.

* Karartı"nın kamudaki statüsü farklı olduğu için memuriyet hizmeti süresi konusunda yasal zorunluluk gerektirmeyen bir kurum arandı ve KBİ üzerinde karar kalındı.

* Ancak formülün üçüncü adımını atabilmenin önünde bir engel vardı. KBİ"nin başında bir genel müdür bulunduğu için önce buranın boşalması sağlandı ve “koltuk takası” yapıldı.

KBİ Genel Müdürü Rüstem Ateş görevden alınarak TDÇİ"nin genel müdürlüğüne kaydırıldı. Ateş"ten boşalan yere de Unakıtan"ın danışmanı Karartı atandı.

* 7 Aralık operasyonunun son adımı, Karartı"nın TDÇİ"nde Genel Müdür olmasının önünü tıkayan Yönetim Kurulu Başkanı"nın işine son verilmesi oldu. Genel Müdürlük görevinden alınan ancak Karartı, Yönetim Kurulu Başkanı yapılamayacağı için bu görevde bırakılan Celal Dağdez"in işine son verildi, kuruma girişte alınan istifa mektubu 7 Aralık"ta işleme sokuldu.

KARARTI: NE VAR BUNDA?
Becayişi anımsatan atama ile ilgili olarak Tuncay Karartı, VATAN"a yaptığı açıklamada “Ne var bunda, Bakan"ın takdiri” dedi. Karartı"nın açıklamaları şöyle:

“Benim Bakanım öyle uygun gördü, beni Demir Çelik İşletmeleri"ne Genel Müdür olarak atadı. Sonra da kendim istemedim, istifa ettim.

Öyle uygun gördüm. Evet aynı gün Karadeniz Bakır İşletmeleri Genel Müdürü olarak atandım. Bu atamayı da Bakan uygun gördü. Bunda ne var ki?

Demir Çelik İşletmeleri"ne uygun değil dediler ama ben Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Devlette 4 yıllık devlet memuriyetim olabilir. Demir Çelik İşletmeleri"ne Genel Müdür olabilmek için 12 yıl memuriyet zorunluluğu olması bizce gerekmiyordu. Ancak gerektiği yönünde tartışmalar oldu. Burada bir muğlaklık olduğu için Bakanımı zor durumda bırakmayayım diye ben kendi isteğimle istifa ettim.

Sizce garip bir şey mi var? KBİ Genel Müdürlüğü"ne atandım, orası 1475 sayılı yasaya bağlı. Orada memuriyet yılı zorunluluğu yok. İstifamın şartlı olması diye bir şey yok. Devlette böyledir. Genel bir istifa formatıdır bu. Aşağı yukarı hep aynı yazılır...”

Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde