Koç: Hükümetle küs değiliz

Koç: Hükümetle küs değiliz

KOÇ: EKONOMİNİN NORMALE DÖNMESİ İÇİN 8 AYA İHTİYAÇ VAR. BAŞBAKAN RAHATLATTI.

Koç: Hükümetle küs değiliz
16px
24px
07.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Açıl Sezen/Volkan Akı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ekonomideki toz ve dumanın yavaş yavaş ortadan kalmaya başladığını belirterek, şu anki durumun eskiye oranla daha olumlu olduğunu söyledi. Ancak Koç, dalgalanmanın şu an için durulmuş olmasının normalleşme anlamına geldiği görüşünde değil; "Normalleşme 2007'nin ilk üç ayını bulur" diyor. Koç, ekonomi ve siyasetin gündemine ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Toz duman kalkıyor

Herkesin aklındaki soru dalgalanmanın ne zaman biteceği. Size göre bu dalga ne zaman aşılır?
Toz duman biraz daha ortadan kalktı. Şu anda daha iyi gibi görünüyor. Çok farklı gelişmeler olmazsa; savaş vesaire gibi, ekonomi iyiye giderecek gibi. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden bir tanesi. Normalleşme konusunda ise süre bence 2007'nin ilk üç ayı. Tabii burada ABD'nin durumu çok önemli. Faizleri geri çekmeye başlarsa yıl sonunda, o zaman piyasalar çok rahatlar. Türkiye yabancıların iştahının en kabarık olduğu ülkelerden biri haline gelecektir.

Büyüme bu dalgadan nasıl etkilenir?
İzafi olarak daralma görebiliriz. Hedef belki bir puan gibi sapabilir, ama ben bunu çok büyük bir sorun olarak görmüyorum.

Cari açığın kur ve büyüme nedeniyle düzelebileceğini öngörüyor musunuz?
Kesinlikle görüyorum. Ama bizim cari açığı sağlam bir zemine oturtmak için yapmamız gereken yüksek katma değerli ara mallarını üretebilecek vasıflara sahip olmamız ve ithalat bağımlılığını azaltmamız lazım.

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, 5-7 yıl arasında iyi bir planlamayla bu ara mallan üretecek bir sanayi kurulabileceğini söylemişti. Buna katılır mısınız? Bu planlamayı kimin yapması gerekir?
Devletle özel sektörün birlikte yapması gerekir. Yüzde 100 katılıyorum. Hatta 5 ile 7 yıl arasında bu konuda çok da ciddi mesafe kat ederiz. Bugün dünyada Türkiye çok ciddi bir üretim üssü olma durumunda. Burada da böyle bir hamlenin çok çabuk sonuç alabileceğine inanıyorum. Devletle özel sektörün sektörleri seçip bir master plan yapması lazım. Bu da zaten eninde sonunda yapılacaktır. Kaçınılmaz bir şeydir bu.

Enflasyonu sevenler var

Enflasyon hedeflemesi de kırılganlığı artırdığı için çok eleştirildi. Siz hiç hedeflemeye suç buluyor musunuz?
Enflasyon hedeflemesine geçmeseydik bu kadar yol alamazdık. Ama hedeflemeye geçtik diye bir parça sapınca bir bardak suda fırtına koparmanın alemi yok. Tamamen psikolojik bir hadise. Ne kadar çok korkarsanız bu iş o kadar alevlenebilir. Bir sürü sektörde bir çok firma uzun süredir zam yapmadı. Şimdi bu devalüasyon nedeniyle zam yapmak zorunda kalacak. Bunu yeter ki kontrol altında tutalım. Ana hedeften ayrılmamak lazım. Düşük enflasyon da bir sürü şirketin de işine gelmiyor. Çünkü reel yanlışların hepsi ortaya çıkmış oluyor. Ama buna alışmak zorundayız. Çünkü bu memleket 30 yıldır ne çektiyse yüksek faiz ve enflasyondan çekti. Sapma olsa da panik olmamak lazım.

Kurun ekonominin dengeleri üzerinde etkisini nasıl görüyorsunuz?
Dalgalı kursa, işte dalgalı kur bu. Hemen müdahale etmek doğru değil. Belki birtakım ayarlamalar yapmak, ince ayar yapmak gerekebilirdi. Bundan önce 1.30'ken dolar, 'öldük, bittik' dediğimiz zamanlarda ihracat rekoru kırıyorduk. Kendi şirketlerimizden biliyorum. Neden? Çünkü daha verimli çalışmaya itiyor sizi. Bence kura orada müdahale etmemek doğru bir karardı. Şu anda da bu sıra dışı bir ortamda ekstra önlemler alındı. Gelinen nokta reel bir noktadır. İnşallah burada

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde