Keşfedilmeyi bekleyen 10 arkeolojik kalıntı bölgesi

Keşfedilmeyi bekleyen 10 arkeolojik kalıntı bölgesi

Truva, Efes veya Aspendos gibi antik kentler hepimizin bildiği, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan arkeolojik alanlar. Oysa tarihi kalıntılar tarafından son derece zengin olan Anadolu topraklarında, ziyaret edilmeyi, keşfedilmeyi bekleyen yerler.

Keşfedilmeyi bekleyen 10 arkeolojik kalıntı bölgesi
16px
24px
08.07.2005 15:31
ABONE OLgoogle

Aslında seyahat ederken bunların pek çoğunun yakınından geçip gidiyoruz. Otoyol kenarındaki sarı tabelaları takip etmek pek fazla insanın aklına gelmiyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Anadolu’nun keşfedilmeyi bekleyen arkeolojik kalıntılarını sorduk. Ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz sahillerinde bulunan antik kentler, yaz tatilinde deniz, kum ve güneşten fazlasını arayanları bekliyor.

EN İYİ 10

1. Arykanda - FİNİKE

2. Aizonai - KÜTAHYA

3. Dara - MARDİN

4. Sagalassos - BURDUR

5. Labranda - MİLAS

6. Klazomenai - URLA

7. Amemuri - ANAMUR

8. Aslantepe - MALATYA

9. Aigai - İZMİR

10. Laodikeia - DENİZLİ

ARYKANDA

Su yolları dikkat çekici

Finike karayolunun 30. kilometresinde, Arif Köyü’ne yakın bir ören yeri. Arykanda’nın filolojik yönden yerli bir isim oluşu ile eski bir yerleşme yeri olduğu biliniyor. Antik kentin en üst teraslarından birinde, bir stadion (stadyum) bulunuyor. Stadionun bir altındaki terasta ufak, fakat çok iyi korunmuş tiyatro, tiyatronun alt terasında odeon (konser salonu) ve buna ulaşan merdivenli yol var. Kentin büyük bölümünü nekropol (mezarlık) kaplıyor. Nekropoldeki tonoz örtülü mezar odalarının dışında lahitlere de rastlanıyor. Arykanda’da büyük bir hamam da var. En ilginç kalıntılardan biri, Aykırıçay kaynağının bulunduğu yerde, kayalığın yüzündeki su yolları. Arykanda kazısı; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Garanti Bankası ve Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nün (AKMED) maddi destekleriyle, Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu başkanlığında yürütülüyor.

AİZONAİ

Adına festival düzenleniyor

Kütahya’ya 57 kilometre uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesinde. Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaş olan Aizanoi, Penkalas ırmağının iki yakasına kurulmuş. Kent adını Azan adlı mitolojik kahramandan alıyor. Friglere bağlı yaşayan Aizanitis’in ana yerleşmesi. Antik kentte Zeus Tapınağı, antik borsa, stadyum ve antik tiyatro, mozaikli hamam, antik köprüler ve sütunlu yol bulunuyor. Kentin korunmasına bir bekçi, Çavdarhisar Belediyesi ve çeşitli dernekler yardımcı oluyor. Çavdarhisar Belediyesi geleneksel olarak her yıl Aizanoi Festivali düzenliyor. Kentte 1971 yılında yapılan kazılarda antik borsa, 1992-1995 yılları arasında yapılan kazılarda da sütunlu yol ortaya çıkartıldı.

DARA

Mezopotamya’nın Efes’i

Mardin’in 30 km. güneydoğusunda, Mardin-Nusaybin karayolu üzerinde. Mezopotamya’nın ünlü şehri, bugün orta büyüklükte bir köy haline gelmiş. Tarihte adı Dara kalesi olarak geçiyor. Su sarnıçları, tiyatro, su değirmeni, barajı (subent), köprü, kilise, çarşı, depo, tophane ve 40 metre derinliğindeki yeraltı yerleşimi (sonradan zindan olarak kullanılmış) halen görülebilir. Mezopotamya’nın Efes’i kabul edilen Dara, Darxis tarafından MÖ 530-570’te parsedia (dinlence) olarak inşa ettirilmiş. Milad

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde