'Kaşıkçı Elması' değerini buldu
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETİ, TÜPRAŞ'A VERİLEN FİYAT İÇİN YAPILAN YORUMLAR
Türkiye'nin en büyük sanayi şirketinin Bilkent Oteli Sakarya Salonu'nda düzenlenen özelleştirme ihalesi daha başlarken, fırtınalı geçeceği belliydi. Kulislerde ihalenin Oyak, Çalık ve Petrol Ofisi konsorsiyumu arasında geçeceği konuşuluyordu. İhale bir tur elemesiz ve 3 elemeli tur sonunda başlayan açık artırma ile kızıştı.
KIRILMA NOKTASI 4 MİLYAR $
İhalenin kırılma noktası 4 milyar dolar sınırında yaşandı. En son artırıma kalan Koç, Çalık ve Oyak Grupları adeta birbirlerini kollarken, Koç Grubu Tüpraş için ne kadar istekli olduğunu artırım alt limiti 20 milyon dolar iken fiyatı 2 kez 40 milyon dolar yükselterek ortaya koydu. Oyak Grubu, Koç'un 3 milyar 980 milyon dolarlık teklifinden sonra mola vermek için dışarıda kısa bir toplantı yaptı. Tüpraş'a talip olma kararını 1.700 kişiden oluşan iş ortakları arasında oylama ile alan Oyak, son teklifi olan 4 milyar dolar ile verdi. Ancak önce Çalık 4 milyar 20 milyon dolara, daha sonra da Koç Grubu 4 milyar 60 milyon dolara çıkınca Oyak ihaleden çekildi.
ERDEMİR'İ ETKİLER
OYAK CEO'su Coşkun Ulusoy ihale sonrası 'Fiyat için yorum yapmam çünkü son fiyatı biz vermedik' diyerek salonu terketti. Ancak Oyak Grubu ayrılırken, en çok konuşulan grubun Erdemir'e teklif verip vermeyeceğiydi. Tüpraş için 4 milyar doları gözden çıkaran OYAK'ın Erdemir konusundaki stratejisinin, Türkiye'nin bir diğer önemli özelleştirmesinin seyrinde önemli rol oynayacağı ifade ediliyordu.
FİYAT SÜRPRİZ DEĞİL
İhale sonrası, Koç konsorsiyumunda bulunan Opet'in Gelen Müdürü Yavuz Erkut'un şu kısa cümlesi aslında Koç'un sessiz sedasız Tüpraş için ne kadar istekli olduğunu ortaya koyuyordu 'Fiyatın geldiği nokta bizim için hiç sürpriz olmadı. Hazırlıklıydık"
KAŞIKÇI ELMASI DEĞERİNİ BULUR
Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış ihale sırasında fiyat yükselirken yüzündeki gülümseme, ihale sonrasında da aynen devam ederken kendisine duygularını sorduk. Cevabı netti: Kaşıkçı elması dediniz. Kaşıkçı elması değerini bulur.
Coşkun Ulusoy: Erdemir için birşey söyleyemeyiz
Tüpraş ihalesinin kazananı Koç-Shell olurken kaybedenler rakamı yüksek bulduklarını belirtti. Yarıştan çekilen gruplardan bazıları açık artırma sonrası şu açıklamaları yaptı:
Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy: İhalenin sonucu herkes için hayırlı olsun. Erdemir için birşey söyleyemem. O günü bekleyin. Bu strateji açıklaması olur.
MOL: Türkiye'ye olan inanç sürüyor. Farklı yatırım olanaklarını araştıracağız. Özelleştirme İdaresi'nin kararına ve ihale sürecinin tamamına hakim olan güvenli ve profesyonel koşullara saygı duyuyoruz. Verdiğimiz teklif, Tüpraş'ı geliştirme stratejisinin bütününü içeren bir hesaplamaya dayanıyor. Bu fiyat verilirken başta ciddi yatırım ihtiyacı olmak üzere, artan rekabet gibi bütün faktörler göz önüne alınmıştır.
Çalık Grubu: Ortaya çıkan fiyat 'iyi', sonucun çok fazla yorumlanacak yanı yok. Bundan sonra girilecek ihalelerde yine Indian Oil - Çalık işbirliği sürebilir.
Ofer-Petrol Ofisi Ortaklığı: İhalede rakamın 3.8 milyar dolar civarında bekliyorduk. Değer 4 milyar doların üzerine çıktığı için biz bıraktık. Ulaşılan rakam herkesin kendi takdiridir.
Zorlu'nun fiyatı dörde katlandı
Tüpraş'ın yüzde 65'i 13 Ocak 2004'te Tatneft-Zorlu Grubu konsorsiyumuna 1.3 milyar dolara satılmıştı. O dönem Tüpraş'ın piyasa değeri 1.9 milyar dolardı. Ancak söz konusu satış yargı engeline takılmış ve ihale iptal ile sonuçlanmıştı. Bugün Tüpraş'ın yüzde 51'ine 4.1 milyar dolar değer biçildi. Zorlu bu kez Polanyalı ortağı i