Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,7186
0,18%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.255.528
0,58%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

Karamehmet: Teoride iyi, pratikte sıkıntılı

Pamukbank, Yapı Kredi Bankası, Turkcell, Digitürk ve diğerleri.

13.05.2011 13:05
Haberi paylaşın
Karamehmet: Teoride iyi, pratikte sıkıntılı
16px
32px

Her biri ayrı bir başarı hikâyesi olan bu markalara yatırım yapan bir işadamı için vizyon sahibi demek herhalde yerinde olur. Mehmet Emin Karamehmet her işe başarılı bir giriş yapıyor, ama ne yazık ki devamında sıkıntılar yaşıyor. Bireysel bankacılığın öncüsü olan Yapı Kredi’yi Pamukbank nedeniyle kaybederken, GSM devi Turkcell’de de diğer iki ortağa yönetimi kaybetmemek için mücadele ediyor. Irak’taki enerji macerası ağır aksak sürse de, Başkent’teki doğalgaz işi başlamadan bitti. İşte o markalar ve hikâyeleri:

Pamukbank: Çukurova Grubu’nun 1973 yılında hâkim ortak durumuna geldiği Pamukbank aslında marka olarak Türkiye’nin önde gelen bankalarından biriydi. Ancak perde arkasında işler karışıktı. 1989 yılında yakın izleme kapsamına alınan bankanın sermayesi 2001 yılında yetersiz bulundu. 2002 yılında ise banka BDDK kararıyla Fon kapsamına alındı. Pamukbank’ta açılan kredilerin yüzde 69’u Çukurova şirketlerine kullandırılmıştı. 13 yıl boyunca uyarılan banka yine de 2,6 milyar dolara ulaşan parayı grup şirketlerine aktarmaktan vazgeçmemişti. Pamukbank Halkbank ile birleştirilip tarih oldu. Karamehmet ise devlete 2.1 milyar dolar ödedi.

Yapı Kredi Bankası: Pamuk-bank’ı kaybeden Karamehmet bankacılık yapma ehliyetinden de oldu. Bankacılıkta “ayıplı” hale gelen Karamehmet, Yapı Kredi Bankası hisselerini 2005 yılında Koç Holding ile İtalyan Unicredit ortaklığına sattı. Yasal zorunluluk nedeniyle gerçekleşen bu satıştan 1.16 milyar euro aldı. Ancak bu bedelin büyük bir bölümü, Çukurova Grubu şirketlerinin YKB’ye olan kredi borcuna mahsuben Çukurova Grubu tarafından YKB’ye ödendi. Sonuç olarak, grup Türk bankacılığının başarı hikâyelerinden bir olan Yapı Kredi’yi kaybetti.

Turkcell: 94 krizinde iflas eden tekstilci Murat Vargı’nın projesi olan Turkcell’i Sabancı ve Koç gibi devler reddediyor. Zamanın Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Burhan Karaçam aracılığıyla proje bu kez Mehmet Emin Karamehmet’in önüne geliyor. Karamehmet grubun neredeyse tamamının itirazına rağmen Turkcell’e yatırım yapmayı kabul ediyor.

Turkcell öylesine başarılı oluyor ki yıllar sonra Sakıp Sabancı Turkcell’i elinden kaçırdığı için şöyle bir itirafta bulunuyor: İçimiz yanıyor ağam... İçimiz.

Piyasa değeri bir ara 25 milyar dolara ulaşan Turkcell’i bugün hâlâ Mehmet Emin Karamehmet idare ediyor. Ancak binbir güçlükle. Art arda kurduğu alt şirketlerle önce İtalyan Sonera’ya daha sonra Rus Alfa’ya yaptığı hisse satışlarıyla aslında hisse ağırlığını kaybetmiş durumda.

Geçen ay yapılan son genel kurulda yönetim mali yönden ibra edilmedi. Yönetim değişikliği talebi ise küçük bir gündem operasyonu ile bertaraf edildi. Karamehmet’in Turkcell’deki akıbeti belirsiz durumda.
Geden Lines: Grubun sessiz şirketi Geden Lines’ın denizciliğin altın yıllarında Uzakdoğu’ya sipariş ettiği 61 gemi ve buradan kazandığı paraları unutmamak lazım. Ancak daha sonra denizcilikte yaşanan krizi de…

Medya şirketleri: Mehmet Emin Karamehmet’in başarılı bir şekilde giriş yaptığı alanlardan biri de medya. Digitürk, Show TV ve Akşam gazetesi bu alanda önde gelen markalar arasında. Ancak Karamehmet bu sektörde de zor günler geçiriyor. Başarılı satış ve reyting getiren yapımlara rağmen çalışanlara maaş ödemekte bile zorlanıyor.

Ve Başkent Doğalgaz: Karamehmet’in iş serüveninde başlamadan biten bir hikâye diyebiliriz. Sonera, Alfa gibi uluslararası ortaklarıyla geçinmekte zorlanan Karamehmet, Başkent Doğalgaz ihalesine birlikte girdiği Mehmet Kazancı ile yolları rekor sürede ayırdı. İhaleyi kazanan ortaklar daha şirketi devralmadan anlaşmazlığa düştü. Kazancı’yı devre dışı bırakan Karamehmet küçük bir ayrıntıyı atlamıştı.

Maliye, geçen hafta Pamukbank’tan kaynaklanan bir vergi cezası için Çukurova Grubu’na 1 milyar liralık fatura çıkardı. Grubun hesaplarına koyulan blokaj ise kredi arayışındaki Karamehmet’in bankalardan eli boş dönmesine neden oldu. Çevresine 92 milyon dolarlık teminatı tek başına verdiğini ve yarısını Mehmet Kazancı’dan temin etmesinin güç olduğunu belirten Karamehmet para kazanacağını düşündüğü bir işe büyük bir iştahla başlamış, ancak sonunu getirememişti.

Sefer Levent/Radikal

benzer haberler
Türkiye, önümüzdeki kısa ve orta vadede AB'ye 'yeşil hidrojen' ihracına yakın durumda
Türkiye, önümüzdeki kısa ve orta vadede AB'ye 'yeşil hidrojen' ihracına yakın durumda