İşte Typhoon'un ihaledeki teklifi
Türkiye'nin gelecek nesil savaş uçağı alımında Typhoon'un üreticisi Eurofighter Konsorsiyumu'nun Türkiye'ye yaptığı teklifin detayları belli oldu.
Türkiye'nin gelecek nesil savaş uçağı alımını tartıştığı şu günlerde, dünyanın en gelişmiş hava savunma uçaklarından olan Typhoon'un üreticisi Eurofighter Konsorsiyumu'nun Türkiye'ye yaptığı teklifin detayları belli oldu.
Konsorsiyum, vizyonunu 'Türkiye'ye sadece bir uçak satmak değil, Avrupa'nın en önde gelen savunma ve havacılık oyuncularının yer aldıkları elit kulübe Türkiye'yi de üye yapmak' olarak tanımlıyor. Eurofighter'ın teklifinde, sadece Typhoon değil Avrupa ile gelecekte gerçekleştirilebilecek diğer işbirliği programları da var.
"CAZİP ENDÜSTRİYEL KATILIM TEKLİFİ"
Yetkililerden alınan detaylara göre, Avrupalı konsorsiyum Türkiye'ye, programa ortak olması durumunda, 120 uçak için 9 milyar dolar, 80 uçak için 6 milyar dolar ve 40 uçak için 3,2 milyar dolarlık endüstriyel katılım payları teklif ediyor.
Eurofighter yetkilileri, "Bu endüstriyel katılım rakamlarının ötesinde Eurofighter Konsorsiyumu'nun endüstriyel katılım teklifi tüm Türk hava ve savunma şirketlerini kapsıyor; ileri teknoloji ve kaynak kodlarına 'sınırsız' erişim sunuyor; programın temel teknolojilerine yönelik hiç bir sınırlama veya kısıtlama getirmiyor" diye konuştu.
"EŞİT ORTAKLIK"
İtalya, Almanya, İngiltere ve İspanya'nın eşit ortaklığından oluşan Eurofighter Konsorsiyumu'nda her ortak eşit oy hakkına sahip. Türkiye projeye katılırsa beşinci ortak olarak, diğer dört ortakla birlikte hem projenin bugüne kadar geliştirilen kısmına, hem de gelecek 40 yıl boyunca devam edecek tüm geliştirme ve üretim süreçlerine eşit ortak olacak.
Yapılan teklife göre, Türkiye, kaynak kodları ve temel teknolojilere erişimin yanında uçağın operasyonel ömrü boyunca tüm bakım, servis, güncelleme ve geliştirme işlemlerini ve gelecekteki silah sistemlerinin entegrasyonunu yapabilme kapasitesine sahip olacak. Ayrıca, Türkiye uçağı kendi ulusal askeri doktrinleri doğrultusunda her yerde, her zaman kullanma yetkisine sahip olacak.
EUROFİGHTER VE JSF - RAKİP DEĞİL BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN ÇÖZÜMLER
Endüstri kaynakları, hava üstünlüğü ve savunma uçağı olan Eurofighter'ın, 9 ülkenin ortaklığında bir kara taarruzu destek uçağı olarak tasarlanan Amerikan Müşterek Taarruz Uçağı JSF'ye rakip olmadığına dikkat çekiyor.
Savunma uzmanları, "Sık sık rakip olarak gösterilseler de, ikisi birbirini tamamlayan farklı platformlar. Diğer NATO ülkeleri için olduğu gibi Türk Hava Kuvvetleri'nin uzun dönemdeki ihtiyaçları için de doğru çözüm ikisinin birlikte alınması olur" diye konuştular.
400 ŞİRKETTE 100 BİN İŞ
İngiltere'deki York Üniversitesi'ne bağlı Savunma Ekonomileri Bölümü'nün geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği bir araştırma, Eurofighter programının ortağı olan Avrupa ülkelerine getirdiği ekonomik kazançları ortaya koydu.
Profesör Keith Hartley tarafından gerçekleştirilen araştırma, sadece havacılık sanayisi değil diğer endüstri sektörleri, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin de programdan büyük faydalar sağladığını ortaya koyuyor. Araştırma bulgularına göre, Eurofighter programı dört ortak ülkede, 400 şirkette en az 100 bin iş yaratarak dev bir istihdam kaynağı oluşturdu.
Aynı araştırma, Eurofighter ihracat siparişlerinin, programın bugüne kadarki tüm geliştirme masraflarının tamamına yakınını karşıladığını ortaya koyuyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, dört üye ülke bugüne kadar projenin ihracat / ithalat tasarruflarından 40 milyar Euro'ya yakın bir gelir elde etti. Proje, üye ülkelerin endüstrilerinde çalışan insan kaynağının niteliklerini geliştirdi, diğer teknoloji projelerine aktarılabilecek yüsek kalite teknik becerilerin oluşmasını sağladı.
Bugün Eurofighter programı, Avrupa savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin önemli bir dönüm noktasını teşkil ediyor. Katılımcı ülkeler ve firmalar, programdan elde ettikleri bilgi ve teknoloji ile pek çok farklı askeri ve sivil programda rakiplerine ciddi üstünlükler sağladı. Eurofighter yetkilileri, Türkiye'nin gündemindeki diğer bir program olan JSF'den elde edilecek endüstriyel kazançla birlikte Eurofighter'ın, Türk havacılık sanayisinin yapacağı ileri teknoloji atılımına büyük bir katkı sağlayacağını belirtiyorlar.