Dolar
38,2894
0,03%
Euro
43,6094
-0,32%
Sterlin
51,1404
0,77%
Bitcoin
3.576.115
0,00%
BİST-100
9.312,13
-0,10%
Gram Altın
4.113,444
-1,15%
Gümüş
32,57
0,15%
Faiz
48,21
0,00%

İşte 'Helal'lik alan ilk 10 şirket

Türkiye'nin 'Helal' sertifikalı ilk firmaları belli oldu. 10 firma, GİMDES'ten helal etiketi aldı.

09.09.2009 09:12
Haberi paylaşın
İşte 'Helal'lik alan ilk 10 şirket
16px
32px

Şirket yetiştirdiği Helal Gıda Denetçileri'ne ise 'Tesettüre uzanan eller kırılırdı' gibi gıdayla ilgili olmayan bilgilerin verilmesi tartışma yarattı

Helal' sertifikası konusunda çalışmalar yürüten Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği'ne (GİMDES) başvuran 27 firmadan 10'u 'helal' sertifikası almaya hak kazandı. Sertifika alan firmaların ihraç ürünlerinde bundan böyle 'Helal' logosu bulunacak. GİMDES tarafından tasarlanan logoda, Türkçe, Arapça ve İngilizce 'Helal' yazısı yer alacak. Sertifika için başvurup sıra bekleyen diğer 17 firmaya ilişkin inceleme ise sürüyor.

O eller kırıldı

GİMDES'in açtığı 'Helal Gıda Denetçiliği' kursuna katılan 15 kursiyer de eğitim programını başarıyla tamamlayarak denetçi olmaya hak kazandı.  İstanbul'da verilen eğitimdeki 'İslam'ın sunduğu yaşam tarzı' başlıklı ders notları tartışılacak içerikte. Ders notlarında 'Bu coğrafyada yakın zamana kadar İslami bir yaşam tarzı olmuştur' denilerek şöyle devam edildi:

'Bu yaşam tarzımızda insanlar arasında kardeşlikler vardı, komşuluklar vardı, müşterek sevinçler, müşterek üzüntüler yaşanırdı. Hanımların hicabı olan tesettürler mukaddes kabul edilir ona uzanan eller kırılırdı. Bu muazzam nizam adeta üç kelimede özetlenebiliyordu: Hayat, iman ve cihat.'

Derslerden birinde ise 'Açıkça haram olarak bildirilmiş maddelerin, İslam toplumunda alışverişi de haramdır. Şarap, domuz, meyte, kan gibi maddelerin İslam toplumunda üretilmesi, serbestçe dolaşımı ve ticareti yasaktır. Mal olarak kabul edilmediği için mülkiyeti de söz konusu değildir' deniyor.

Helal sertifikası alan şirketler
Birlik Tarım, Maysa Gıda
Beşsan Makarna, Ulusoy Un
Bemtat Gıda, Özdoyuran Gıda
Göknur A.Ş., Amylum
Nişasta San., Hanseland Kimyevi Ürün San., Rumeli Maya

Sırada bekleyenler

GİMDES'E helal sertifikası almak için Bereket Döner, Ballı Süt Ürünleri, Kandazlar Organik ve Helal Gıda Ürünleri, Abalıoğlu Yem, Soya ve Tekstil  A.Ş., Unıfo Gıda San, Süphan Tarım Ürünleri, Öznesil Entegre Tavukçuluk ve Yem Sanaii, Akyem, Semolina Gıda, Kervan Gıda, Pak Gıda, Gülal Tarım, SC Mine Limited, Arı Mühendislik Tarım ve Hayvancılık, Venüs Salça, Tat Nişasta isimli şirketler sırada bekliyor.

Helal ve haram listesi

Kursiyerlere 'hangi gıdanın helal hangisinin haram' olduğu konusunda da liste verildi. Listeye göre inek, koyun, deve ve keçi sütü, bal, balık, sarhoşluk vermeyen bitkiler, taze veya tabii olarak dondurulmuş meyveler, yer fıstığı, antep fıstığı, fındık, ceviz gibi kabuklu ve reçineli meyveler, buğday, arpa, pirinç, çavdar, yulaf gibi taneli gıdalar, sığır, deve, koyun, geyik, tavuk, ördek gibi hayvanların ve av kuşlarının etleri İslami usule göre kesilmiş ve avlanmış olmaları olmak şartıyla helal. Haram listesinde ise domuz eti, kan, et yiyen hayvanlar, ölmüş hayvanın parçaları, İslami usulle kesilmemiş eti helal hayvanlar, sürüngen ve böcekler, şarap, etil alkol ve ispirto var.

Ali Ekber Ertürk/Akşam

benzer haberler