İstanbul'un yarısı kaçak

İstanbul'un yarısı kaçak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Şimşek Deniz, İstanbul'da 1 milyon 500 bine yakın yapı bulunduğunu, bunlardan 218 bininin hazine arazisi üzerinde olmak üzere toplam 761 bininin kaçak olduğunu açıkladı.

İstanbul'un yarısı kaçak
16px
24px
25.08.2005 13:58
ABONE OLgoogle
8 ayda bin 658 kaçak yapının yıkıldığını açıklayan Deniz,  100 binden fazla bina için de yıkım kararı bulunduğuna dikkat çekti.

SADECE YÜZDE 2'Sİ YIKILABİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, 8 ay içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü koordinasyonunda bin 658 kaçak yapı yıkıldı. Ancak İstanbul'da 100 binden fazla hakkında encümen tarafından yıkım kararı verilmiş, yıkımı gerçekleştirilememiş bina var.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

12 Ekim 2004 tarihinden bu yana kaçak bina yapan veya yaptıranlarla ilgili cumhuriyet savcılıklarına yaklaşık 1200 suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyuruları, “Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan ve yaptıran kişinin 1-5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını” öngören TCK'nın 184. maddesine göre gerçekleştirildi.

ODAK AVCILAR

  RAKAMLARLA KAÇAK YAPILAŞMA
İstanbul'daki bina sayısı:
Yaklaşık 1.5 milyon

Kaçak bina sayısı:
Yaklaşık 761 bin

Hazine arazisindeki kaçak yapı:
218 bin

Yıkım kararı çıkmış kaçak bina:
100 bin

Geçen 8 ayda yıkılan bina sayısı:
Bin 658

Kaçak bina yapanlarla ilgili yapılan suç duyurusu:
1200

 

Kaçak yapılarla ilgili çalışmalar, deprem ve heyelan riski taşıyan Avcılar (Ambarlı), Gürpınar ve Yakuplu'da, havza ve orman alanı olan Ömerli, Çavuşbaşı ve Kemerburgaz'da, hazine arazisi işgalli gecekondu ve düzensiz yerleşim alanları olan Avcılar (Yeşilkent-Tahtakale), Eyüp (Güzeltepe), Sarıyer ve Kurtköy'de yoğunlaştırıldı. Çalışmalar, Avcılar-Eminönü ve Kadıköy-Tuzla sahil güzergahları, vakıf arazisi işgallerinin olduğu Okmeydanı-Kulaksız ve kaçak sanayi yapıları olan İkitelli, Eyüp Nakipoğlu Sanayi Sitesi ve Zeytinburnu Ata Garajı ve 70 adet kaportacı dükkanını da kapsadı.
   
İSTANBUL'UN YARISI KAÇAK

   
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Şimşek Deniz, kentte kaçak yapılaşmayla mücadelenin yıkım çalışmaları, hukuki girişimler ve eğitim çalışmaları olmak üzere çeşitli yollardan sürdürüldüğünü bildirdi. 

CEZASI 5 YIL HAPİS

Kaçak yapı yapmanın 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olduğunu hatırlatan Deniz, TCK'nın 184. maddesine göre kaçak yapı yapanlar ve onlara hizmet götürenler hakkında sürekli olarak cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.  Deniz, özellikle son aylarda yapılan yoğun

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde