IMF'nin gündeminde ne var?

IMF'nin gündeminde ne var?

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan 3 yıllık Stand-By Anlaşması'nın 6. Gözden Geçirme çalışmaları için yarın Türkiye'ye gelecek. IMF'nin ele alacağı konular şunlar...

IMF'nin gündeminde ne var?
16px
24px
28.02.2007 13:35
ABONE OLgoogle

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan 3 yıllık Stand-By Anlaşması'nın 6. Gözden Geçirme çalışmaları için yarın Türkiye'ye gelecek.

Fon heyeti, mali konular dışında önemli performas kriterlerini yerine getirmeyen Hükümetten, rafa kaldırılması söz konusu olan Sosyal Güvenlik Reformu konusunda tarih isteyecek.

Halk Bankası'nın özelleştirme metodunun değiştirilmesinden rahatsız olduğu bilinen IMF'nin, kalan hisse konusunda ise takvim talebi olacak.
Türkiye ile IMF arasında gerçekleştirilecek 6. Gözden Geçirme çalışmalarının Hükümetin seçimlere girecek olması nedeniyle genel tehammüllerin dışında yumuşak geçmesi bekleniyor.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki Fon heyeti, 6. Gözden Geçirmesi çalışmaları ve IMF'nin mutad 4. Madde görüşmeleri kapsamında 1 Mart'ta Türkiye'de temaslarına başlayacak.

Görüşmelerde IMF'nin ana sözleşmesi gereğince tüm üye ülkelerle düzenli aralıklarla gerçekleştirdiği o ülkenin makro ekonomik fotoğrafını çektiği 4. Madde görüşmeleri için heyette IMF İcra Direktörlerinden Willy Kiekens ve Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler yer alıyor. Ankara'daki resmi temaslarına 5 Mart Pazartesi günü başlayacak olan Fon heyeti, hafta sonuna kadar İstanbul'da TÜSİAD, Türkiye Bankalar Birliği, özel sektör temsilcileriyle görüşecek.

IMF, MALİ KONULARDA 2006'DAN MEMNUN 2007 YILINDAN ENDİŞELİ

IMF Heyeti, Ankara'da Hazine Müsteşarlığı'nda yürüteceği çalışmalarında ise 6. Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında, son makro ekonomik durum ve beklentiler, bu çerçevede 2006 yıl sonu kamu maliyesi gerçekleşmeleri, 2007 yılı para politikası ve kamu maliyesi program hedefleri ile yapısal reformlar konusundaki son gelişmeler ele alınacak. Ankara'daki temasları çerçevesinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Ahmet Tıktık ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin (BDDK) ile görüşmesi bekleniyor.

Mali konuları dışında 6. Gözden Geçirme'nin bir çok performans kriterlerini yerine getirmeyen Hükümet ile görüşmelerin zorlu geçmesi beklenirken, IMF'nin seçime girecek Hükümete, yapısal reformlar ve özelleştirme gibi temel konularda genel tehammüllerin dışında toleranslı yaklaşacağı öngörülüyor.

IMF, 2006 yılı mali sonuçlarından memnun olmasına karşın, faiz dışı harcamalardaki artış, yeni açıklanan 2007 Ocak ayı 6 milyar YTL'lik beklenti üzerindeki bütçe açığı, temel gıda ve turizm sektörüne yönelik KDV indirimi çalışmalarından ciddi rahatsızlık duymakta. Bu rahatsızlığın Hükümet ve ekonomi yönetimine iletecek olan Fon heyeti, geçici işçilerin kadroya alınmasıyla ortaya çıkacak yükle ilgili endişelerini de paylaşacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçici işçilerin kadroya alınmasından doğacak yükü daha önceden hesaplarına kattıklarını söylemişti.

Yapısal reformlardaki aksamalardan da huzursuz olan IMF heyeti, Hükümetin seçim nedeniyle bu yıl çıkarmayacağı sinyalini vermesinin ardından rafa kaldırılması söz konusu olan Sosyal Güvenlik Reformu konusunda, Hükümetten seçim sonrasına yönelik bir takvim isteyecek. Fon heyeti, ayrıca performans kriteri olarak şubat ayı sonunda çıkarılması gereken yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'nın gecikmesi nedeniyle Maliye Bakanlığı'ndan yeni bir takvim talebİ olacak.

FON, ÖZELLEŞTİRMELERDE YENİ TAKVİM PEŞİNDE

IMF'nin çantasında bulunan diğer problemli konu ise özelleştirmeler. 2007 yılı takviminde yer alan elektrik dağıtım ve Halkbank özelleştirmelerinde yaşanan erteleme ve metod değişikliği sonrası IMF heyeti, Hükümetin bundan sonrası nasıl hareket edeceğini öğrenmek istiyor. İki özelleştirmenin planlandığı gibi yapılmamasına seçim nedeniyle yumuşak bakan IMF, elektrik dağıtım ihalelerinin ne zaman yapılacağını, Halkbank'ın kalan yüzde 75'lik bölümü için ise nasıl bir yöntem ve takvim uygulanacağını belirlenmesini isteyecek.

Ankara/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde