İhracatta hedef büyüdü
DEVLET BAKANI TÜZMEN: BU YIL İHRACATI 82-84 MİLYAR DOLAR ARALIĞINA GETİREBİLİRİZ.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kurun etkisiyle ihracatta sıçrama yapıldığını belirterek, 'Böyle gidersek bu yıl ihracatı 82-84 milyar dolar aralığına getirebiliriz. Böylelikle 22. sırada yer aldığımız dünya ihracat liginde daha da üst kademelere çıkacağız' dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ağustos ayı ihracat rakamları basın toplantısı ile Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) ihracat rekortmenleri ödül töreni, Devlet Bakanı Tüzmen'in de katılımıyla Gaziantep'te yapıldı. Bakan Tüzmen, yaptığı konuşmada, alın terleriyle bu ödülü hak etmiş insanların üzerinde bu ülkenin taşındığını vurguladı. Gaziantep'i ticaret, turizm, taşımacılık, tarım sektörü ile ayağa kaldırma sözü verdiklerini ifade eden Tüzmen, 2002 yılında ihracatı 500 milyon dolar seviyesindeyken 2006 yılında 2 milyar dolardan fazla ihracat hedeflendiğine, Gaziantep'in 4 yılda ihracatını 4'e katladığına dikkati çekti. Gaziantep'in komşu ve çevre ülkelerle ticaretin merkezi haline geldiğini anlatan Bakan Tüzmen, Gaziantep'in evsahipliği yaptığı Uluslarası Bağdat Fuarı ile uluslararası fuar organizasyonu yapacağını dünyaya ispatladığını söyledi. Tüzmen, 60 binden fazla kişinin buraya geldiğini belirterek, 'Gaziantep bir ticaret, turizm, taşımacılık, tarım merkezi olarak bütün dünyaya hizmet verir hale geldi. Vizyonumuz buydu' dedi.
'TÜRKİYE, OECD ÜLKELERİ ARASINDA İHRACAT REKORTMENİ'
- Kürşad Tüzmen, daha gidecek çok yolları olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: '4 yılda ihracatını 4'e katlayan illerimizin sayısı Türkiye'de fazla olursa işte o zaman biz de büyük rakamları arkada bırakır, yeni rakamları kucaklarız. Bu başarının arkasında ne var? Aristo'nun dediği gibi, aslında başarısızlığa giden birçok yol vardır. Ama, başarının bir tek yolu var. Gaziantep için, Türkiye için bu birlik ve beraberlikten geçiyor. Başarının yolu bu. Biz devlet, özel sektör, sivil toplum örgütleri, ihracatçılar hep beraber bir araya geldik ve doğru bildiğimiz yolda beraberce hareket ettik. Sizler ile beraber komşu ve çevre ülkelerde çeşitli çalışmalar yaptık. Yılmadık. Her cumartesi, pazarımız ordaydı. Ama, bakın gelinen nokta ortada. Türkiye'nin genel ihracatının çok daha üzerinde bir ihracat artışını sağlamış bir Gaziantep. Gönül ister ki, Türkiye ihracatını 4 yılda 4'e katlasın. Ama, biz şu anda 3 senede 2'ye katladık. Bu da Türkiye'yi OECD ülkeleri arasında Güney Koreyi'de geçen ve birinci sıraya koyan ve bu şampiyonada da yine rekortmen yapan bir sıralama. Bunu her türlü sıkıntıya rağmen yapıyoruz. ' Ağustos ayında 6,9 milyar dolar ihracat yapıldığını hatırlatan Tüzmen, bunun bir zamanlar Türkiye'nin yıllık ihracatı olduğunu işaret etti.
'İŞİN SIRRI...'
Tüzmen, bu rakamların kolay elde edilmediğini dile getirirken, 'Genel ihracat artışındaki ortalamada, Ağustos ayının yüzde 20'lik bir sıçrama yapması kurun dış ticaret üzerindeki etkisinin açık bir göstergesi' dedi. Bakan Tüzmen, bunun da genel ihracat ortalamasını yüzde 15'ler seviyesine çıkardığını ve bunun iyi bir ortalama olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 'Eğer böyle gidersek bu yıl ihracatı 82-84 milyar dolar aralığına getirebiliriz. Böylelikle 22. sırada yer aldığımız dünya ihracat liginde daha da üst kademelere çıkacağız. İthalatta 16. sıradayız. Dünyanın şu an ilk 20'sindeyiz. Ama, önümüzde çok daha yukarıya doğru çıkabilecek basamaklar var. Biz de bunları gerçekleştirmebiliriz.' Gaziantep'in hizmet ihracatında da harikalar yarattığını, sağlık turizminde önemli merkez olma yolunda adım attığını belirten Tüzmen, şunları söyledi: 'Şöyle birşey düşünüyorum. Gaziantebimiz olmasaydı acaba batıya doğru koşumuzu bu denli hızlı yapabilir miydik? Gaziantep'te bu kadar göç engellenmese, bu kadar insa