IC İçtaş İnşaat, Riyad’daki yeni terminallerle NEOM havalimanına teklif verecek
Riyad’daki King Khalid Uluslararası Havalimanı’nın yenilenen iki terminalini bitiren, ikisini de teslim etme noktasına gelen IC İçtaş İnşaat, ülkedeki yeni havalimanı projelerine de talip oldu. Şirket, Riyad’da yapılacak 6 terminalin en az birini almayı hedeflerken NEOM International havalimanı ihalesine de teklif verecek. Bu arada IC İçtaş İnşaat, ülkenin en yüksek köprüsü olacak Wadi Laban’ın 500 milyon dolar bedelli ihaleyi de aldı.
Necla DALAN
Riyad’daki King Khalid Uluslararası Havalimanı’nın 3. ve 4’üncü terminallerinin mühendislik ve yapım işlerini tamamlayan IC İçtaş İnşaat, 1. ve 2’nci uluslararası terminalleri ile bağlantı binalarını da teslim etme noktasına geldi. Toplamda 1.4 milyar doları bulan yatırım bedeliyle bu terminalleri inşa eden IC İçtaş İnşaat, ihaleye çıkacak yeni 6 terminalin de en az birini almayı hedefliyor.
Şirket, Vietnam’da 1.5 milyar dolarlık Long Thanh Uluslararası Havalimanı inşaatını da aldı. IC İçtaş İnşaat liderliğindeki VIETUR Konsorsiyumu tarafından üstlenilen Long Thanh Uluslararası Havalimanı, hizmete girdiğinde yıllık 100 milyondan fazla yolcuya hizmet verecek. Havalimanının, 5 Aralık 2026 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.
11 AYDA TAMAMLANDI
IC İçtaş İnşaat İcra Kurulu Üyesi İlker Öksüz ile Riyad’da bir araya geldik. Antalya Havalimanı ile girdikleri bu alanda artık global bir oyuncu olduklarını söyleyen İlker Öksüz, “Riyad'da bulunan King Khalid Uluslararası Havalimanı ile Vietnam LongThanh Uluslararası Havalimanı gibi projelerle Türk mühendisliğinin gücünü farklı coğrafyalarda temsil ediyoruz. Al Rashid Trading and Contracting Company ortaklığında yürütülen projenin 1’inci terminal binasını 11 ay gibi kısa bir sürede bitirerek Aralık ayı başında açmayı planlıyoruz. Ocak 2025'de 2’nci terminal binasının inşasına başlayacağımız havalimanı, milyonlarca yolcuya dünya standartlarında hizmet verecek” diye konuştu.
King Khalid Uluslararası Havalimanı’nın yenileme projesinde 17 ülkeden 3.500 kişinin çalıştığını kaydeden Öksüz, ihaleyle ilgili de ilginç bir detayı şöyle anlattı:
“Havacılıkta havacılıkta tecrübemiz aranır hale geldi. Bizi ihaleye çağırdılar ikinci olduk. Alman bir firma ihaleyi aldı ancak bir yıl sonra bizi çağırdılar ‘Almanlar yapamıyor sizinle eski fiyat üzerinden anlaşabilir miyiz’ dediler. 2018'de de inşaata başladık.”
İlk kontratın 780 milyon dolar, ikinci kontratın ise 638 milyon olduğunu olduğunu hatırlatan Öksüz “Altı tane daha ihale paketi var en az bir tanesini biz almayı hedefliyoruz. O da 1,5 milyar dolardan dan az bütçeye sahip değil” dedi.
TÜRK ŞİRKETLER İÇİN 10 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT VAR
1 trilyon dolarlık NEOM projesi ile ilgilendiklerini ve Türk şirketlerinin bu projeden yıllık en az 10 milyar dolar pay alabileceğini vurgu yapan İlker Öksüz, NEOM’da 2029 Kış Olimpiyatları’na hizmet edecek kayak tesisi ihalesine teklif vereceklerini söyledi.
HAVALİMANI İŞLETMESİNE DE TALİP
20 milyon yolcu kapasiteli NEOM International havalimanına da teklif vermeyi planladıklarını söyleyen İlker Öksüz, şöyle devam etti:
“Yeni havacılık merkezi olma konusunda Suudi Arabistan yatırımlar yapıyor. Kuveyt yakında yeni havalimanı açılışını yapacak. Katar büyük yatırımlar yaptı. Dubai altıncı terminalini yapıyor. Suudi Arabistan da bu alanda söz sahibi olmak istiyor. Biz de havalimanı işletmesi alanına girmek istiyoruz. Riyad ya da Cidde havalimanları için adayız. Şu anda Abha havalimanı özelleştirme aşamasında. Nispeten küçük bir havalimanı olduğu için oraya girmedik. Yeni havalimanlarının özelleştirmesi beş yıllık süreç içinde olur ancak. Neom Bay havalimanı da yapılacak. Oradaki şehir için 20 milyonluk bir havalimanı düşünülüyor orta vadede. Milyar dolarlık bir büyüklük olacak. Üç Türk firması Neom Bay havalimanı yapımına aday olduğu söyleniyor. Biz ön eleme için teklif verdik.”
500 MİLYON DOLARLIK KÖPRÜ İŞİNİ ALDI
İlker Öksüz, Suudi Arabistan’da yeni bir ihale aldıklarına da değindi. “Wadi Laban Köprüsü ihalesini aldık. Hicaz’dan Şam’a giden yolun Riyad’daki çevre yoluyla kesiştiği noktaya iki tane kablolu köprü yapıyoruz. Her biri 763 metre uzunluğunda, 167 metre yüksekliğinde ve 36 metre genişliğinde olacak bu köprüler, geliş-gidiş olarak 6 şeritli trafik akışına hizmet edecek. 500 milyon dolarlık bir proje. Tamamlandığında ülkenin en yüksek köprüsü olacak Wadi Laban Köprüsü’nü, 36 ay gibi kısa bir sürede bitirip hizmete sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
İTALYA’DA RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALİ İŞLETECEK
Şu anda dünyada işletmeci olarak herhangi bir enerji projesinde yer almadıklarını ancak yeşil enerji alanında yurt dışında iki projeyi işletmesini üstleneceklerini de belirten Öksüz, şöyle devam etti:
“İtalya'da rüzgar enerjisi santrali olan iki şirketi devraldık . Azerbaycan'da da Acwa ile birlikte bir tuz destilasyon projesi var. 400 milyon dolar değerinde bir proje. Küresel projeleri yaptıkça birçok ülkeden davet alıyoruz. İrlanda'dan El Salvador'a kadar birçok ülkeden bile davetler geliyor."
patronlardunyasi.com