Hisarcıklıoğlu: Türkiye'de üç global şirket var
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin global bir şirketinin olmadığını belirterek, "Türkiye'nin global oyuncu olabilecek 3 firması var" dedi. Hisarcıklıoğlu'na göre global şirketler...
Hisarcıklıoğlu, bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Erdemir için iş dünyası, basın ve kamuoyundan "Eğer bu iş Türk firmalarında kalacaksa bunu TOBB organize etsin" şeklinde yoğun bir baskı geldiğini, bunun üzerine Mayıs ayında özelleştirmeyle ilgilenebilecek firmalarla görüştüğünü, sonuçta Ortak Girişim Grubu'nun ortaya çıktığını anlattı.
Türkiye bölgede liderliği hedefliyorsa global bir şirkete sahip olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Türkiye'nin maalesef global şirketi yok. Dünyada ilk 100'de bir Türk şirketi yer almıyor. Globallik, sadece askeri veya siyaseten olmuyor. Bu global bir şirketin varlığıyla da mümkün olur. Türkiye'nin global oyuncu olabilecek 3 firması var; Turkcell, Tüpraş ve Erdemir. Erdemir 2010'da çelik şirketleri arasında dünyada ilk 10'a girmeyi hedefliyor ki 15 milyon tonu yakaladığında global oyuncu olabilir."
"Global dünyada gücünü birleştirmezsen büyüyemezsin"
Erdemir özelleştirmesi için TOBB'un koordinasyonunda oluşturulan Ortak Girişim Grubu ile ortaklık kültürünü geliştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bu kültürün geliştirilebilmesi için birilerinin öncülük etmesi lazım. Global dünyada gücünü birleştirmezsen büyüyemezsin. Büyüyemezsen yok olmaya, taşeron, amele olmaya mahkumsun. Kendi duygularımızdan vazgeçip bir arada yaşamayı, paylaşmayı öğrenmeliyiz" dedi. Hisarcıklıoğlu, şu anda 33 firmanın yer aldığı Ortak Girişim Grubu'nun Erdemir ihalesini kazanmasını istediklerini, ancak kazanmasa da ülke ekonomisine en iyi katkıyı sunacak fiyatın verilmesini sağlayacağını kaydetti.
Erdemir özelleştirmesinde başarılı olabileceklerini, demir-çelikte Erdemir'in kendi know-how'ının bulunduğunu, personelin sektörde çok iyi yetiştiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kesinlikle özelleştirme karşıtı olmadıklarını, ancak yanlış değerlendirmeler nedeniyle "milli sermaye bunu ucuza kapatacak" imajı doğduğunu söyledi.
Şu anda Türkiye'de 5 milyon işsize iş bulmanın maliyetinin 250 milyar dolar olduğuna, geçen yıl sadece 45 milyar dolarlık istihdam yaratıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bugün 'yabancı sermaye gelmesin' deme lüksümüz yok. İlk 500 şirketin yüzde 30'u yabancı. Maalesef yabancı sermaye konusunda hala net bir stratejimiz yok. Kimleri davet edeceğimizin stratejisini oluşturup, direkt o firmaya gitmek lazım" dedi.
"Turistlerden 16 milyon dolar katma değer kalacak"
Hisarcıklıoğlu, Formula 1'e de değinirken, 19'u canlı olmak üzere 203 ülkenin televizyon yayınları sayesinde Türkiye'nin 2 milyar dolara eşdeğer tanıtımının yapılacağını vurgulayarak, "Yarışı izleyenlerin binde 2'si o ülkeye turist olarak gidiyor. Bu da 4 milyon kişi yapıyor. Ortalama bin dolar harcasalar 4 milyar dolar eder" diye konuştu.
Formula 1 için gelen turistlerin İzmit, Yalova, hatta Bursa'daki otellerde konakladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Formula 1 akılda yolsuzluk olarak kalabilir. Halbuki bu Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli. Sadece turistlerin yapacağı alışverişten kalacak katma değer vergisinin 16 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor" dedi.