Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş için şartlar oluşuyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş için şartlar oluşuyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Koşulların dezenflasyona müsait hale gelmesi için bir geçiş süreci öngördük. Kalıcı bir düşüş için gereken şartları oluşturuyoruz. Hedef, 2026 sonunda yüksek de olsa tek haneye indirmek" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş için şartlar oluşuyor
16px
24px
03.10.2024 10:55Güncelleme: 03.10.2024 11:33
ABONE OLgoogle

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, T24 Yıllık Konferansları’nda konuştu. 

Enflasyonda baz etkisiyle hızlı bir düşüş olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Kalıcı düşüş için şartlar oluşuyor" ifadesini kullandı.

Kamu borcunun milli gelire oranla düşük olduğunu vurgulayan Şimşek, cari açıkta yüzde 1,7 olan öngörülerinin yüzde 1,5 ile daha iyi olabileceğini söyledi.

Şimşek, dış açığın yakında 15 milyar dolara düşeceğini ve son bir yılda 93 milyar dolarlık artış yaşandığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"BİRTAKIM DENGESİZLİKLERLE KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZ İÇİN BÖYLE BİR PROGRAMA İHTİYAÇ DUYULDU"

"Neden böyle bir programa ihtiyaç duyuldu? Türkiye'nin program öncesinde önemli dış kırılganlıkları vardı. Enflasyon, yüksek bütçe açıkları, yüksek cari açıklar... Birtakım dengesizliklerle karşı karşıyaydık. Canlı bir organizma gibi düşünmeniz gerekiyor programı. Herhangi bir programın ana hedefi, sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı olmalı. Fiyat istikrarı, bütçe disiplini, cari açığın sürdürülebilir bir boyutta tutulması çok değerli, nihai hedefi gerçekleştirmeye yönelik yapısal dönüşüm en kritik bileşen" 

"KALICI BİR DÜŞÜŞ İÇİN GEREKEN ŞARTLARI OLUŞTURUYORUZ"

"Geçiş döneminden sonra dezenflasyon süreci başladı. Biz bunu daha kademeli yapmayı tercih ettik. Reel sektörün uyum sağlaması için fırsat verdik. Bu daha doğru bir yaklaşım. Türkiye için daha sağlıklı olacağını düşündük."

"Geçici olarak büyümede bir yavaşlama oluyor ancak sürdürülebilir yüksek büyümenin önkoşulu fiyat istikrarıdır. Türkiye gerçekten yüksek sürdürülebilir büyüme patikasına kalıcı şekilde oturmak istiyorsa fiyat istikrarını sağlamalı. Mayıs ayında bana verilen briefingde açık yüzde 9,8 olacak dediler. Tedbir almak zorundaydık, aldık. Açık yüzde 5,2'ye indi. Depremi ayırdığınız zaman yüzde 1,6 açık söz konusu oldu. Vergi artışlarına gittik, harcama tedbirleri devam ediyor, gelir performansı geçen sene iyi oldu." 

"Koşulların dezenflasyona müsait hale gelmesi için bir geçiş süreci öngördük. Kalıcı bir düşüş için gereken şartları oluşturuyoruz. Hedef, 2026 sonunda yüksek de olsa tek haneye indirmek."

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KIRILGANLIK ALANI DIŞ AÇIK"

 "Türkiye'nin en büyük kırılganlık alanı, dış açık. Yakında 15 milyar dolar civarı bir rakama düşmüş olacak. Kısmen geçici faktörlerin etkisi var ama kısmen de giderek yapısal dönüşümün etkisini göreceğiz. Rezerv konusu, diğer bir endişe kaynağıydı. Rezervlerde ciddi bir iyileşme söz konusu. 27 Eylül itibarıyla son 1 yıl içinde net rezervde 93 milyar dolarlık artış var. Rezerv, şu an bir endişe kaynağı olmaktan çıktı."

"KKM'DEN TÜRBÜLANS YARATMADAN ÇIKACAĞIZ"

"Biz KKM'den çıkmakta kararlıyız, bir türbülans yaratmandan devam edeceğiz." 

"Reel ekonomide bir yavaşlama var. Bazı alanlarda daralma var ama reel ekonominin geneline ilişkin bir daralma söz konusu değil, olumlu bir büyüme söz konusu."

"BUNLAR PİYASAYA BIRAKILAMAYACAK KADAR SOFİSTİKE KONULAR"

"Piyasada dezenflasyon programı gibi görünen programın gerçeğinde en büyük önceliğimiz, yapısal dönüşüm. Enflasyonu, talebi kısıtlayarak indiremeyiz. Arz yönlü, her alanda verimliliği artırarak, sanayide dönüşümü başararak yapabiliriz. Bunlar piyasaya bırakılmayacak kadar sofistike ve zorlu konular."

"Program üzerinden rehberlik ve liderlik yapacağımız; sanayide dönüşüm, enerjide dönüşüm, dijitalde dönüşüm başlıklarıyla inşa ettiğimiz bir süreç var. Asıl konu burası. Bunu başarırsak enflasyonda, cari açıkta kalıcı düşüşü başaracağız. Rezerv vs. gibi konular Türkiye'nin gündeminden çıkmış olacak."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde