Güney Kore’deki son durumu Türk iş insanı PD’ye anlattı: Krizi fırsata çevirecek
Güney Kore’de bulunan Türk iş insanı Cem Dergin, ülkede sıkıyönetim ilanı sonrası yaşanan sürecin sokağa yansımasını ortaya koyan bir video paylaştı. Dergin, ülkenin krizi fırsata çevireceğine inandığını söyledi.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
Güney Kore’de yaşanan sıkıyönetim krizi sonrası ülkedeki durumu Türk iş insanı Cem Dergin, Patronlar Dünyası'na (PD) değerlendirdi. Dünyanın en büyük diş implant üreticilerinden Güney Koreli MegaGen’in üst düzey yöneticisi olan Dergin, PD okurlarıyla ülkedeki durumu ortaya koyan bir video da paylaştı.
2007’den bu yana, yani yaklaşık 17 yıldır, Güney Kore’yi her yıl birçok kez ziyaret etmiş bir iş insanı olarak ülkenin bu krizi fırsata çevireceğini belirten Cem Dergin izlenimlerini şöyle anlattı:
HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ
“Yaklaşık 2 saat önce Kore havalimanına iniş yaptım ve hemen ardından bir restorana uğradım. Orada gördüğüm manzarayı sizinle paylaşmak istiyorum: Sanki hiçbir şey olmamış gibi, insanların günlük hayatlarına sakin bir şekilde devam ettiklerini gözlemledim. Bu durum, Güney Kore halkının olgunluğunu ve bu tür zorluklara karşı sergilediği soğukkanlı yaklaşımı net bir şekilde ortaya koyuyor.”
'İŞ ORTAMI BU SÜREÇTEN OLUMSUZ ETKİLENMEYECEK'
“Bana göre, Güney Kore’deki iş ortamı bu süreçten olumsuz etkilenmeyecek. Hatta bu yaşananlar, ülkenin demokrasisini daha da güçlendirecek. Güney Kore bu krizi fırsata da çevirecek düşüncesindeyim. Bu süreçlerin iş dünyasına herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağını, aksine ilişkilerimizi daha da geliştirme fırsatı yaratacağını düşünüyorum. Kore’nin bu deneyimden kazandığı derslerle hem demokrasisinin hem de ekonomik yapısının daha sağlam bir zemine oturacağına olan inancım tam.
Güney Kore, sadece ekonomik büyümesiyle değil, modernleşme ve demokratik değerlere olan bağlılığıyla da örnek bir ülke. Bu süreçte şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Kore halkı, özgürlüklerinden ve demokrasiye olan inançlarından asla vazgeçmez.”
'SENİ BEKLİYORUZ' MESAJI
“Söz konusu gelişmeleri ilk öğrendiğimde Kore’ye olan uçak saatime yalnızca dört saat kalmıştı. Bu sırada oradaki partnerlerime mesaj atarak durumu sordum. Bana verdikleri cevaplar ise oldukça netti: “Seni bekliyoruz, güvenli bir uçuş diliyoruz, iyi yolculuklar.” Onların bu sakin tavrı, Kore halkının demokratik süreçlere ve istikrarlarına duyduğu güvenin bir yansımasıydı. Bu mesajın ardından programıma yani yolculuğuma devam ettim.”
HİÇ İHTİMAL VERMEDİM
“Ülkeyi ve ülkenin insanlarını tanıyan bir iş insanı olarak Kore’nin askeri bir düzene veya diktatörlüğe dönüşeceği fikrine hiç ihtimal vermedim.
Halkın da bu yönde bir beklentisi ya da korkusu yoktu. Kore’nin yakın tarihine, özellikle 1980’lerdeki tecrübelerine bakıldığında da bu tür girişimlere karşı ne kadar dirençli olduğunu görebilirsiniz zaten.”
GÜÇLÜ DEMOKRATİK BİLİNÇ
“Birlikte çalıştığım genç meslektaşlarım da bu gelişmeleri şaşkınlıkla izliyorlardı. Hiç birinde endişe yoktu. Ortak davranışları ya da düşünceleri diyelim 'Yarın her şey normale döner' şeklindeydi. Bu da aslında, Kore toplumunun güçlü demokratik bilincini ve özgürlüklerine olan bağlılıklarını gösteriyordu.”
PİYASALARDA DALGALANMA GEÇİCİ
“2,5 - 3 saat gibi bir sürede hayat normale dönmüştü. Buradaki finansal piyasaların ve borsaların etkilenmesinin anlık olarak normal olduğunu düşünüyorum. Sonra yaşanan gelişmelerle tekrar aynı seviyelere pozitif yönde ulaşmış oldu. Hisselerdeki düşüşler ve Won’un değer kaybı, kısa vadede olumsuz bir etki bıraktı. Kore ekonomisinin güçlü yapısı ve krizleri aşma konusundaki deneyimi sayesinde, yine hızlı bir şekilde dengeye ulaşacağına inanıyorum. Açıkçası bu süreci sadece geçici bir dalgalanma olarak görüyorum.”
patronlardunyasi.com