Grand Kartal Otel'deki yangın Türkiye'deki tesislerin yangın güvenliği nedeniyle sorgulanmasına neden oldu
Yangında dünya standartlarını oluşturan ABD'nin 125 yıllık maziye sahip olan Ulusal Yangın Önleme Derneği'nden (NFPA) Türkiye'ye yardım önerisi geldi. Diğer yandan, turizmciler yurt dışından gelen yeni rezervasyonlarda düşüş bekliyor.
Feramuz ERDİN
78 kişinin hayatını kaybettiği bir ihmaller zincirinin sonucunda meydana gelen yangın felaketinin yeni olumsuz etkileri ortaya çıkmaya devam ediyor. Kaybolan hayatların bıraktığı acıların yanında, yangından "kurtulanlar" o korkunç anların travmasını bir ömür boyu taşımaya devam edecekler.
TURİZM BU YIL TEHLİKEDE
Toplumun tamamı Kartalkaya'da yaşanan dramlara odaklanırken, turizm bazı profesyonelleri ise yaklaşan fırtınanın izlerini çoktan takip etmeye başladılar.
Kaliteli olduğunu iddia eden bir otelin cayır cayır yanması ve içindeki 78 kişinin hayatını kaybetmesi, küresel turizm camiasında Türkiye'deki yangın güvenliği konusundaki tereddütleri gündeme getirdi. Sorumluluğun dahi yetkili birimlerce bir diğerinin üzerine atıldığı büyük bir yangının ardından turizm acentelerinin Türkiye'deki otelleri gönül rahatlığıyla tavsiye edebilmesi ihtimali artık çok zorlaşmıştır.
DÜNYA YANGIN OTORİTESİNDEN UYARI
125 yıldır küresel yangın otoritesi olarak tanınan ABD'li NFPA tarafından yapılan resmi açıklamada, "12 katlı ahşap kaplı oteli yok eden yangının nedenine ilişkin soruşturma yeni başladı. Ancak, kurtulanların ifadeleri şaşırtıcı sayıda güvenlik zaafına işaret ediyor. New York Times ve BBC'nin haberine göre, otel misafirleri yeterli bir yangın alarm sisteminin, açıkça işaretlenmiş yangın çıkışlarının ve sprinkler gibi diğer yangın koruma sistemlerinin eksikliğinin durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor." dendi.
TÜRKİYE'YE YARDIMA HAZIRIZ
NFPA Başkanı ve CEO'su Jim Pauley, "NFPA adına, bu felaketten etkilenen mağdurlara, ailelerine ve Türk toplumuna en derin taziyelerimizi iletiyorum" dedi. "Türkiye ve halkı bu trajediden kurtulurken, NFPA, ülkelerinde yangın güvenliğini güçlendirmek için uzmanlığımızı ve kaynaklarımızı paylaşarak onları desteklemeye hazırdır."
Oysaki Türkiye'deki yazılı yangın standartlarının oluşturulmasında NFPA standartları esas alınmıştır. Ancak, Kartalkaya örneğinde olduğu gibi, uygulama, denetleme ve sahiplenmede yaşanan bariz sorunlar Türkiye'deki yangın güvenliği konusundaki küresel algıyı maalesef yerle bir etmiştir.
patronlardunyasi.com