Global kriz çıktı, yabancı hasta Türkiye’ye koştu
Global krizin etkisiyle sağlık harcamalarını ucuza mal etmek isteyen Avrupalılar, hem ucuz tedavi hem de tatil imkânı nedeniyle Türkiye'ye yöneldi.

Geçen yıl Türkiye'ye gelen yabancı hasta sayısı yüzde 40 artışla 200 bine çıktı
Global krizle nedeniyle alımgücü düşen Avrupalı, sağlıkta daha ucuz ülkeleri tercih edince Türkiye'ye gelen hasta sayısında yüzde 40'lara varan artış yaşandı.
2007 yılında 150 bin olan yabancı hasta sayısı, geçen yıl 200 binlere çıktı. Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, Türkiye'ye gelen yabancı hasta sayısının artmasında krizin etkili olduğunu söyledi.
Kaliteli ve ucuz sağlık hizmeti almak isteyen Avrupalıların Türkiye'yi tercih ettiklerini belirten Aydın şöyle konuştu:
Tedavi 500-900 euro
“Avrupalılar, Türkiye'yi ucuz tedavi nedeniyle tercih ediyor. Daha çok plastik cerrahi, tüp bebek, diş ve gözde lazer tedavisi için geliyorlar. Bu operasyonlar Avrupa ülkesinde 5 bin euro'ya mal olurken bu rakam Türkiye'de 500-900 euro arasında değişiyor. Tercih edilmemizin önemli bir nedeni de sağlıkta en az Avrupa kadar gelişmiş teknoloji kullanılıyor olmamız ve doktorlarımızın başarısı.”
Türkiye'ye en fazla Hollanda, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinden hasta geldiğini ifade eden Aydın, Ortadoğu ülkelerinden de kabul ettikleri hasta sayısında artış olduğunu dile getirdi. Aydın, bunun nedenini ise bu ülkelerdeki hastaların tedavi için Avrupa yerine artık Türkiye'yi tercih etmelerine bağladı.
Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Aydın'a göre, Türkiye'nin sağlıktaki potansiyeli iyi tanıtılırsa 3-5 yıl içinde sağlık turizminden elde edilen gelir 10 milyar dolara çıkabilir. Şu anda Türkiye'deki sağlık pazarı 500 milyon dolar seviyesinde.
Günde 30 hasta
Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Genel Direktörü Dr. Hasan Kuş, 2007 yılında 570 hasta ağırlarken, 2008'de 1102 yabancı hastayı tedavi ettiklerini belirtti.
Günde 30 yabancı hasta ağırladıklarını söyleyen Dr. Hasan Kuş şunları söyledi:
“En çok hasta aldığımız ülkeler arasında Romanya, Kosova, İngiltere, Hollanda, Ukrayna, Bahreyn, Azerbaycan, Rusya ve Bulgaristan'ı sayabiliriz. Yurtdışından daha çok medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin cerrahisi ve ortopedi başta olmak üzere tüp bebek, diş sağlığı ve plastik cerrahi bölümüne başvurular alıyoruz. Ayrıca, check-up yaptırmak isteyen kişilere de hizmet veriyoruz.”
'Sektör büyüyor'
Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Meri Bahar ise 2008'de gelen hasta sayısında 2-3 misli artış gösterdiğini söyledi. Meri Bahar sözlerine şöyle devam etti:
“Avrupa ülkelerinden gelen hastalar daha çok cebinden harcama yaptığı branşlarda tercih ediyor Türkiye'yi. Hem kalite olarak hem de fiyat olarak onlara cazip geliyoruz. Gözde lazer tedavisi Avrupa'da 5 bin euro'ya yapılıyorsa, Türkiye'de bu rakam 500-900 euro arasında değişiyor. Medikal turizm Türkiye'de kartopu gibi büyüyor.”
Krizin derinleştiği ekimde gelenler arttı
Sağlık turizmine yönelen hastaneler de Türkiye'ye gelen yabancı sayısında yaşanan artıştan oldukça memnun. Hastanelerin ortak görüşü, 2009 yılının kendileri için daha parlak geçeceği yönünde. Her ay 2 bin yabancı hastayı tedavi ettiklerini belirten Dünya Göz Hastaneler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Selin Peker, krizin patlak verdiği ekimden bu yana gelen hasta sayısının yüzde 20 arttığını söyledi. Peker şöyle dedi:
“Hastalarımızın büyük bir kısmı Almanya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden geliyor. Alım gücü düşen Avrupalı hastalar, tedavi için artık Türkiye'ye daha fazla geliyor. Krizin zirve yaptığı ekimden beri hasta sayımız hızla artmaya başladı. 2008'de 20 bin yabancı hastaya baktık. Dünyagöz'e gelen yabancı hastalar sadece göz ameliyatı olmakla kalmıyor, 4 ve 5 yıldızlı otellerde tatilini de yapıyor.”
Fiyatlara tatil de dahil
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat ise hastanelerin yabancı hastalara sunduğu tedavi ücretlerinin içinde konaklama ve tatil yapma fırsatı da sunduklarını belirtti.
Bahat, “Hastaneler hem Avrupa'daki bir hastaneye göre aynı kalitede ama çok daha ucuz. Ayrıca, hastaneler paket tedaviler sunuyor. Bu paketlerde, tedavi boyunca bulundukları ili gezmeleri için turlar da dahil. Yani hem tedavi oluyorlar hem de tatil yapıyorlar. Bu da onlara cazip geliyor” dedi.
Dünya cirosu 100 milyar dolar
- Dünya sağlık turizminin (termal turizm, yaşlı turizmi ve medikal turizm birlikte) cirosu 100 milyar dolar.
- Sadece Medikal Turizm'de dönen ciro ise 20 milyar dolar. Bu rakamın 2010'da 40 milyar dolara yükseleceği, sadece medikal turizm için seyahat edecek kişi sayısının 780 milyona yaklaşacağı tahmin ediliyor.
- Dünya sağlık turizminde ilk 5 ülke Panama, Brezilya, Malezya, Kosta Rika ve Hindistan.
- Türkiye'nin sağlık turizminden aldığı pay 500 milyon dolar civarında. 200 bin kişinin sağlık turizmi için (termal, medikal) Türkiye'ye geldiği tahmin ediliyor.
Esengül Metin/Milliyet