Forbes'un milyarderler listesinde 35 Türk yer aldı, toplam servetleri ise geçen yıla göre artarak 79,4 milyar dolara ulaştı
Forbes'un 2025 yılı küresel dolar milyarderleri listesinde 35 Türk yer aldı. Zirvede, servetini 5,5 milyar dolara çıkaran Murat Ülker bulunuyor. Listeye göre, Türkiye'nin milyarderlerinin toplam serveti geçen yıla göre artarak 79,4 milyar dolara ulaştı.

Forbes’un küresel dolar milyarderleri listesinde bu yıl toplam serveti 79,4 milyar dolar olan 35 Türk yer aldı. Murat Ülker bu yıl 9. kez zirvede yer alıyor. Forbes Türkiye’nin yayınlanmaya başladığı 2005’ten bu yana 21’inci kez hazırlanan listede servetini Türkiye dışında kurulu şirketleri ile edinen dört isim de yer alıyor: Uzay ve havacılık şirketi Sierra Nevada’nın hissedarları Eren ve Fatih Özmen Çifti ile Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’nın şirketleri ABD’de. Almanya’da merkezli halka açık BionTech’in kurucusu Uğur Şahin 4,3 milyar dolarlık servetiyle listenin ikinci sırasını Kazancı Holding'in CEO'su Şaban Cemil Kazancı'yla paylaşıyor.
İŞTE FORBES’UN 2025 DOLAR MİLYARDERLERİ LİSTESİ
Forbes dolar milyarderleri listesi her yıl olduğu gibi 2025’te de nisan ayında güncellendi. Bu yıl listede 35 Türk dolar milyarderi var. Bunlardan sadece Kazım Türker, milyarderler liginde ilk kez yer aldı. Onu nisan ayında Forbes Türkiye’nin kapağına taşıyan enerji, gayrimenkul, sağlık ve madencilik yatırımları daha önce milyoner olarak yer aldığı listede yükselmesini sağladı.
MİLYARDERLERİN SERVETİ ARTTI
Bu yıl 35 dolar milyarderinin toplam serveti 79,4 milyar oldu. Geçen yıl 33 dolar milyarderinin toplam serveti 71,8 milyar dolardı. Listede servetini en çok artıran, 800 milyon dolarla Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı oldu. Listeye ilk kez geçen yıl giren Türkiye’nin en büyük özel savunma sanayi şirketi Baykar’ın büyük hissedarları Selçuk ve Haluk Bayraktar Kardeşlerin serveti de toplamda 1,1 milyar dolar arttı. Türkiye listesinde en çok dolar milyarderinin olduğu rekor yılı 2023’tü ve listede tam 44 kişi vardı ve toplam servetleri 75,3 milyar dolara ulaşmıştı. Kişi sayısı bakımında olmasa da toplam servetler bakımından bu yıl rekor yılı oldu.
GELENEKSEL SERVETLER
Dolar milyarderi Türkler listesinde yer alan isimlerin büyük çoğunluğunun servetinin kaynağı halen gıda, perakende, sanayi, enerji, gayrimenkul gibi geleneksel sektörler. Henüz servetini teknoloji, yazılım, fintek gibi sektörlerden elde eden yeni isimler yok. ABD’de kurulu savunma ve havacılık şirketi Sierra Nevada Corp.’un hissedarları Eren ve Fatih Özmen çifti hariç… Son yıllarda sayısı artan halka arzlarla listeye eklenen isimler sayılmazsa (Astor Enerji’nin sahibi Feridun Geçgel gibi) listede büyük bir değişim yok ve yaş ortalaması artıyor. Milyarderler listesinin en genci İpek Kıraç da bu yıl 40 yaşına girdi.
BU YIL DURGUN GEÇTİ
Servetler nesilden nesile aktarılırken, şirketler büyümeye devam etmezse milyarderlerin sayısının da azaldığını ve servetlerin bölündüğünü göreceğiz. 2025 durgun bir yıl oldu. 2026’da listeye kendi yarattığı servetle yeni isimler girebilecek mi hep birlikte göreceğiz. O zamana kadar listedeki gerçek zamanlı güncellemeleri Forbes’un internet sitesinden takip edebilirsiniz.
1. Murat Ülker
• 5,5 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Yıldız Holding
• Yaş: 66
Son üç yıldır servetini 5 milyar dolar sınırının üzerinde tutan Murat Ülker, bu yıl Türkiye’nin “en zengin insanı” ünvanını dokuzuncu kez koruyor ve servetini 400 milyon dolar artırdı. Bu artışın ardında Yıldız Holding şirketlerinin 2024’teki performansı yatıyor. Yıldız Holding, 2024 yılının ilk dokuz ayını yüzde 58,6’lık büyüme ve 349 milyar lira ciro ile kapattı. Tüm yılı baz aldığımızda holdingin satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artışla 490,5 milyar lira oldu. Grubun ihracatındaki büyüme ise yüzde 33 artışla 22,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Yıldız Holding’in ana faaliyet alanlarına baktığımızda ciro büyümesi, genele yayılmış görünüyor. Gıda ve diğer kategorilerde büyüme oranı yüzde 47’ye ulaşırken amiral gemisi konumundaki Pladis grubu şirketleri yüzde 57,7 oranında büyüdü. Perakende grubundaki büyüme yüzde 62,3 oldu. Gözde Girişim çatısı altındaki şirketlerin büyüme oranı da yüzde 40,7 olarak gerçekleşti. Yıldız Holding, ana iş segmenti olan atıştırmalık kategorisinde global bir oyuncu konumunda. Bisküvide de Türkiye, İngiltere, Suudi Arabistan ve Mısır’da pazar lideri.
Yıldız Holding’i alanında global bir oyuncuya dönüştüren adımların ilki 2008’de atıldı. Belçika’nın köklü çikolata üreticisi Godiva’nın satın alınması ile başlayan bu süreç 2013’te çikolata kaplamalı ve atıştırmalık ürünler pazarında ABD’nin önemli şirketlerinden olan Demet’s Candy’nin satın alınması ile devam etti. Asıl büyük hamle ise İngiliz bisküvi şirketi United Biscuits’in (UB) 3,2 milyar dolara satın alındığı 2014’te geldi. Tabii gerçekleştirilen satın almaların yanında satın alınan şirketlerin gruba entegrasyonu, modernizasyonu ve büyütülmesi için de önemli yatırımlar gerçekleştirilmesi gerekiyordu. 2018’e gelindiğinde tüm bu adımların atılabilmesi için 5,2 milyar dolar borçlanılmıştı. Murat Ülker’in milyarderler listesinin zirvesinde bileğinin bükülemeyişinin nedeni, hiç kuşkusuz bu sürecin büyük bir başarı ile yönetilmesi. 2018 yılında 5,2 milyar dolar seviyesine ulaşan borç yükünün, Eylül 2024 itibarıyla yüzde 80 azalarak 1 milyar dolar seviyesine gerilemiş olması da bunun en güçlü göstergesi.
Murat Ülker’in servetinin büyük bölümü bu operasyonun merkezinde yer alan Pladis’ten geliyor. 2016’da kurulan şirketin adı, dünyanın her yerinden görülebilen bir takımyıldızı olan Ülker’in İngilizce ismi olan Pladies’ten esinlenilerek belirlendi. Bu isim, “ülker” ve “yıldız” göndermelerinin yanında dünyadaki etki alanının genişliğini de vurgulayan çok yerinde bir seçim. Zira sadece Pladis çatısı altında yer alan şirketler, 16 bin kişilik küresel bir ekiple faaliyet gösterdikleri ülkelerde, 4 milyar potansiyel müşteriye ulaşıyor.
Murat Ülker, yüzde 63’e ulaşan doğrudan ve dolaylı hisseleri ile Yıldız Holding’in en büyük hissedarı. Ancak grubun kaptanlığını 2020’de yeğeni Ali Ülker’e devretti. Bu değişim, emekli olarak kenara çekildiği anlamına gelmiyor elbette. Babası merhum Sabri Ülker’den devraldığı yönetim kurulu başkanlığı bayrağını 20 yıl sonra yeğenine devretse de kendisi de üye sıfatı ile yönetim kurulunda yer almaya devam ediyor. Bu tip değişikliklerde, görevi devreden “büyük patron”un genellikle onursal başkan olarak bir üst makama geçtiğine şahit oluruz Türkiye’de. Ancak Murat Ülker, bu değişimin sadece kağıt üzerinde gerçekleşmediği mesajını vermek istercesine bu yolu tercih etmedi.
Yine de ülkenin en önemli sanat koleksiyonerinden biri olmasıyla da bilinen Murat Ülker, bu alanda eskisine kıyasla artık çok daha görünür. Yıldız Holding bünyesinde çağdaş ve geleneksel sanatlardan oluşan yaklaşık 2 bin esere sahip bir sanat koleksiyonu bulunuyor. Yıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu’nda yer alan hilye-i şerifeler, “Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler” isimli kitapta bir araya getirildi. Diğer yandan sanatçı Ekrem Yalçındağ’ın “Evinde Hissetmek, Yeniden ve Yeniden” sergisine sponsor oldu. Sanatçı Ahmet Güneştekin’in en kapsamlı sergisi olan “Kayıp Alfabe” de Yıldız Holding desteğiyle 16 Ocak’ta Artİstanbul Feshane’de açıldı.
Bu değişim, işten kopamasa da “Türkiye’nin en zengini” Ülker’i farklı yönleri ile daha sık göreceğimize işaret ediyor.
2. Şaban Cemil Kazancı
• 4,3 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Kazancı Holding
• Yaş: 64
Kazancı ailesi için son bir yıl iyi geçti. Listede servetini en çok artıranlardan biri Cemil Kazancı oldu. Geçen yıl 3,5 milyar dolarla listenin beşinci sırasındayken servetini 800 milyon dolar artırarak ikinci sıraya yükseldi. Cemil Kazancı, Kazancı Holding’te yüzde 60,28 ile hakim hissedar. Babası Ali Metin Kazancı yüzde 29,1, ağabey Mehmet Kazancı ise yüzde 5,88 hisseye sahip.
Kazancı Holding’in kökleri, Ali Metin Kazancı’nın 1950’lerde Rize - Batum arasında yaptığı gemi ticaretine uzanıyor. Ali Metin Kazancı 1968’de Watt Elektrik Motor Fabrikası’nı kurarak enerji sektörüne adım attı. Kazancılar, 1980’li yıllarda jeneratör üretimine, 1990’larda enerji santrali kurulumu ve elektrik üretimine, 2000’li yılların başında doğal gaz dağıtımına adım attı. 2010 yılında ise elektrik dağıtımı ve satışını da ekleyerek sektördeki faaliyetlerini çeşitlendirdiler.
Cirosu 5 milyar doları aşan Kazancı Holding, bugün bünyesindeki altı şirketle (dördü enerji alanında) 24 ülkede faaliyet gösteren ve 178 ülkeye ihracat yapan küresel bir oyuncu. Holdingin lokomotifi Borsa İstanbul’da işlem gören Aksa Enerji, 1,18 milyar dolar (21 Mart) piyasa değeriyle ve 2 bin 600 MW kurulu gücüyle Türkiye’nin halka açık en büyük özel sektör elektrik üreticisi. Türkiye haricinde yedi ülkede daha santral yatırımları bulunuyor.
Aksa Doğalgaz ise 21 dağıtım lisansı kapsamında yer alan 27 il merkezi, 260 ilçe ve beldede kurduğu alt yapı ile 16,6 milyon nüfusa ve 4,5 milyona ulaşan aboneye doğal gaz dağıtım hizmeti sunuyor. Şirket, yüzde 21 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi.
Aksa Elektrik, Türkiye genelinde elektrik satış ve danışmanlık hizmeti verirken Çoruh ve Fırat Elektrik dağıtım şirketleriyle dokuz ilde 2 milyon aboneye elektrik tedarik ediyorlar. Bir diğer grup şirketi olan Aksa Jeneratör, Türkiye jeneratör pazarının lideri olmasının yanı sıra üç kıtadaki üretimi ve 178 ülkeye jeneratör satışı ile Türkiye’nin en büyük ihracatçılarından biri. Şirket 2023’te Avrupa’nın önemli jeneratör üreticilerinden İspanyol Dagartech’i satın almış ve ABD’nin Houston şehrinde üretim yatırımı gerçekleştirmişti.
Kazancı Holding’in enerji dışında iki sektörde daha yatırımı var; Biri Ali Metin Kazancı’nın göz bebeği olan tarım. 2005 yılından bu yana tarım sektörüne getirdiği kurumsal yapı ile besicilik, süt hayvancılığı, meyve bahçeciliği ve tarla bitkileri alanında çalışan şirketin Samsun ve Tekirdağ’da iki çiftliği var. Turizm alanında ise Mirada Hotels & Resorts markası ile faaliyet gösteriyor. Antalya’da beş yıldızlı Mirada Del Mar Kemer, Erciyes Dağı’nda Mirada Del Lago ve Mirada Del Monte ile faaliyet gösteren şirket Bodrum’da da Mirada Exclusive’ın sahibi.
Kazancı ailesi Cookshop markasıyla 2008’den beri faaliyet gösterdiği yeme - içme sektöründe de daha hızlı büyümeyi hedefliyor.
2. Uğur Şahin
• 4,3 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: BioNTech
• Yaş: 60
Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin 2012’de kurdukları BioNTech’in piyasa değeri, mart ayı sonunda 22,8 milyar dolardı. Uğur Şahin’in şirkette yüzde 17 civarında hissesi bulunuyor. 2002’de evlilik törenlerinin olduğu günün sabahında bile birlikte laboratuvarda olan çiftin hayatının merkezinde hep bilim vardı. BioNTech’i kurmadan önce 2001 yılında kurdukları Ganymed Pharmaceuticals’ı 2016’da 460 milyon dolara Japon ilaç şirketi Astellas’a satmışlardı.
BioNTech’in cirosu 2024 yılı sonunda bir önceki yıla göre bir milyar euro’dan fazla düşüş gösterdi. Ayrıca 2024 yılını net zararla kapattılar (665,3 milyon euro). Bu düşüş büyük ölçüde, Covid-19 aşısı talebinin düşmesinden kaynaklanıyor. Öte yandan mRNA teknolojisini kullanarak, bağışıklık sistemini tümörlere karşı harekete geçirmek üzere Ar-Ge çalışmaları yapan şirketin üretim hattında klinik araştırma safhasının sonlarına yaklaşan ürünleri var. BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci artık kanser ve diğer enfeksiyon hastalıklarına yönelik tedavilere daha fazla odaklanıyor. BioNTech, 2023’te Ar-Ge’ye yaklaşık 1,8 milyar euro yatırım yaptı. 2024’te 2,5 milyar euro planlandı. Bu yatırımların büyük bir kısmı mRNA temelli kanser araştırmalarına ve enfeksiyon hastalıklarına yönelik ilaçlara ayrıldı. Mainz merkezli şirket, 2030 yılına kadar onkoloji alanında 10 farklı endikasyon için onay almayı hedefliyor. Uğur Şahin, 2025’in öncelikli programlarında birçok önemli güncellemenin paylaşılacağı veri açısından zengin bir yıl olacağını söylüyor.
4. Eren Özmen
• 4 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Sierra Nevada Corp.
• Yaş: 67
Eren ve Fatih Özmen, 1994’te satın aldığı Sierra Nevada Corp. bugün 4 binden fazla çalışanı ve 40’tan fazla ofisiyle dünyanın önde gelen havacılık ve savunma şirketlerinden biri. SNC geçen yıl, ABD Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen, “Kıyamet Günü” (Doomsday Plane) olarak bilinen proje kapsamında 13 milyar dolarlık bir ihale kazandı. Proje, ABD’nin nükleer savaş veya büyük bir felaket durumunda komuta ve kontrol merkezi olarak kullanılacak özel uçakların geliştirilmesini içeriyor. “Kıyamet Günü” projesinden sadece dört ay sonra SNC, ABD ordusundan “Yüksek Doğruluklu Algılama ve Kullanım Sistemi (HADES)” programı kapsamında 1 milyar dolarlık sözleşme daha kazandı. SNC uzay teknolojileri ile ilgili de projeler geliştiriyor. Özmen’ler Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahip olduğu Blue Origin ile ticari uzay istasyonu projesi Orbital Reef’i geliştirmek için ortak proje geliştiriyorlar.
Eren ve Fatih Özmen, SNC’nin yüzde 87’sine sahip. (Eren Özmen’in payı biraz daha fazla) ve ikisinin hisselerinin toplam değeri 7,8 milyar dolar. Eren ve Fatih Özmen, 1994 yılında SNC’yi 5 milyon doların altında bir fiyata aldılar. Hedefleri, 2025 yılı itibarıyla 4 milyar dolar gelire ulaşmak ve 2030’da şimdikinin üç katı büyümüş olmak.
5. Fatih Özmen
• 3,8 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Sierra Nevada Corp.
• Yaş: 68
6. İpek Kıraç
• 3,2 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Koç Holding
• Yaş: 40
Vehbi Koç, 1926’da “Koçzade Ahmet Vehbi” adıyla Ankara Ticaret Odası’na kaydettirdiği şirketi ile bakkal olarak başladığı işlerini, inşaat malzemesi ve hırdavat alanlarını kapsayacak şekilde büyütmüştü. Aradan geçen 99 yılda Koç ailesi, Türkiye’nin en büyük iş imparatorluğuna dönüştü.
Milyarderler listesinin yaşça en büyük ismi, ailenin ilk şirketi “Koçzade Ahmet Vehbi”nin kuruluşundan sadece üç yıl sonra, 1929’da doğan Semahat Arsel. 94 yaşındaki kardeşi Rahmi Koç ise listenin yaşça en büyük ikinci ismi. Bu durum, Koç Topluluğu’nun köklü geçmişinin de bir yansıması. “En genç” milyarder ise bu yıl 40 yaşına giren İpek Kıraç. Kıraç’ın bir diğer özelliği ise milyarderler listesinde yer bulabilen üçüncü kuşaktan tek isim olması. Koç Ailesi’nden dünya milyarderler listesinde yer alan üç ismin toplam serveti bu yıl 9,1 milyar dolara ulaşıyor. Bu, geçen yıla göre 300 milyon dolarlık artı servet anlamına geliyor. 3,2 milyar dolarlık serveti ile İpek Kıraç, Türkiye’nin en zengin altıncı iş insanı olsa da ailesinin en zengin ismi. Koç Holding’in Şubat 2025’te açıkladığı yatırımcı ilişkileri sunumunda yer alan bazı veriler bu servetin güçlü kaynağını da ortaya koyuyor. 2024’ü 65,8 milyar dolar ciro ile kapatan Koç Holding’in gelirleri Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yaklaşık yüzde 8’ini üretiyor. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 7’sini de tek başına gerçekleştiren Koç Holding, halka açık şirketleri ile Borsa İstanbul’un toplam değerinin de yüzde 19’una kaynaklık ediyor. Enerji sektöründe Tüpraş ile Türkiye’nin en büyük rafinaj kapasitesine sahip. LPG dağıtımında birinci, akaryakıt ürünleri dağıtımında ise üçüncü sırada yer alıyor. Otomotiv sektöründe toplam üretimde ilk sırada yer aldığı gibi ticari araç, binek araç ve traktör üretimlerinin he birinde de sektör birincisi. Beyaz eşya ve klima üretiminde de yine ilk sırada yer alan Koç Holding, aktif büyüklüğüne göre Türkiye’nin en büyük dördüncü bankası olan Yapı Kredi ile kredi kartı adedinde birinci, tüketici finansmanında ise ikinci sırada yer aldığı konumu ile özellikle bireysel bankacılıkta en güçlü bankaların başında geliyor.
Diğer yandan Koç Holding 2024’te gerçekleştirdiği 4,4 milyar dolar kombine yatırım ile güçlenmeye devam ediyor. Şirketin son beş yıldaki kombine yatırımları 14 milyar dolara ulaşıyor.
Tabii bu büyüklük Koç Holding için her şeyin çok parlak olduğu anlamına gelmiyor. Koç Holding’in elde ettiği net satış geliri önceki yıla göre yüzde 8 oranında azaldı. Net satış gelirlerindeki düşüş, Tüpraş, Tofaş, Aygaz ve Türk Traktör gibi grup şirketlerinde ise yüzde 13 ila yüzde 35 arasında gerçekleşti. Koç Holding’in net kârlılığı ise 2024’te önceki yıla göre yüzde 99 oranında geriledi.
Koç Holding’in 2024’teki en önemli gündem maddelerinden biri Yapı Kredi Bankası’nın satışı oldu. Yılın ilk yarısında Kamuyu Aydınlatma Platformu’na da bildirilen banka hisselerinin satışında ilk görüşmeler First Abu Dhabi Bank ile gerçekleştirildi. First Abu Dhabi Bank’ın, Yapı Kredi’deki yüzde 61,2’lik Koç Grubu hissesini yaklaşık 8 milyar dolara satın almak için anlaşmaya çok yakın olduğuna dair haberler çıkarken, Koç Holding 31 Mayıs’ta görüşmelerin sonlandırıldığını açıkladı.
Ana faaliyet alanlarındaki daralma ve Yapı Kredi Bankası’ndaki hisse satışı gündemi daha fazla dikkat çekse de Koç Holding, 2024’te sağlık alanındaki yatırımları ile adından söz ettirdi. Koç Holding, biyoteknoloji şirketi Stembio’nun yüzde 65 hissesini de Eylül 2024’te satın aldı. Ocak 2024’te ise bünyesinde yedi hastane bulunan Antalya’daki Kemer Medical Center’ı bünyesine kattı.
Suna Kıraç’ın vefat etmesiyle İpek Kıraç ve babası İnan Kıraç arasında başlayan miras savaşında 2024’te bir cephe daha açıldı. 2020’de kaybettiği annesi Suna Kıraç’ın Koç Holding’deki doğrudan ve dolaylı hisselerin tamamını kendisine bırakması baba İnan Kıraç’ın vasiyetin iptali davası açmasına neden oldu. 2024’ün son günlerinde bir dava hamlesi de İpek Kıraç’tan geldi. 88 yaşındaki İnan Kıraç, 20 Aralık 2024’te Emine Alangoya ile evlendi. İpek Kıraç evlenen babasının fiili ehliyetinin yerinde olmadığını iddia ederek evliliğin iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme bu talebi kabul ederse İnan Kıraç’ın evliliği iptal edilerek kendisine vasi olarak İpek Kıraç atanabilir. Koç Holding ve aile şirketlerinde annesinin tüm hisselerini devralan İpek Kıraç, babasının hisselerini de devralabilir. Hatta bu servete Kıraç Holding ve iştirakleri de eklenebilir.
Özetle babası ile devam ededen hukuk savaşını kazanması, İpek Kıraç’ın önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin en zengin ismi olmasını sağlayabilir.
7. Erman Ilıcak
• 3,1 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Rönesans Holding
• Yaş: 57
Rusya’da doğan ve uzun yıllar sadece Rusya’da faaliyet gösteren bir şirket olan Rönesans Holding için 2015’te iki Türk F-16’sının bir Rus savaş uçağını düşürmesi önemli dönüm noktalarından biri oldu. Rönesans bundan sadece bir yıl sonra 2016’da, Dünya Bankası Grubu’nun özel sektörle çalışan kuruluşu IFC ile ortaklık yaptı. Yüzde 5 hisse karşılığında aldıkları 250 milyon dolar yatırım, Rönesans’ın Afrika, Orta Doğu ve Kafkas ülkelerinde yeni yatırımlar yapıp sanayi ve altyapı projelerinde rekabet gücün artırmalarına yardım etti. Erman Ilıcak’ın Forbes listesindeki serveti yıllar içinde dalgalı bir seyir izledi ama zamandan başlayarak risklerini dağıtmaları sayesinde her zaman listedeki güçlü yerini de korudu. Rönesans’ın 2016’da satın aldığı Amsterdam merkezli Ballast Nedam’ın bugünkü cirosu 1,4 milyar dolar civarında. Rönesans 10 yılda cirosunu üçe katlayarak 3,1 milyar euro’ya çıkardı. Gayrimenkul ile başlayıp enerji ve sağlık yatırımları ile devam eden çeşitlendirmeleri sanayiye de uzandı. Adana Ceyhan’da geçen yılın son çeyreğinde temelini attıkları 1,9 milyar dolar yatırımla hayata geçirecekleri polipropilen üretim tesisinin üç yılda tamamlanması hedefleniyor. Halı üretiminden ambalaja bir çok sektörde kullanılan polipropilen ve polietilen Türkiye’de üretim açığı bulunan ürünlerden. Tesis hayata geçtiğinde bu alanda yılda 250 milyon dolar civarında ithalatın önüne geçmiş olacak. Rönesans’ın cirosuna da önemli bir katkı sağlayacak.
7. Semahat Sevim Arsel
• 3,1 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Koç Holding
• Yaş: 96
9. Ferit Faik Şahenk
• 2,8 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Doğuş Holding
• Yaş: 61
Garanti Bankası’ndaki tüm hisselerini, 2010 - 2017 aralığında birbirini takip eden farklı işlemlerde satarak stratejik bir hamle yapmıştı. Bu satışla Şahenk Ailesi, toplamda 8 milyar dolara ulaşan bir nakdin sahibi oldu. Faaliyetlerinin merkezine ise yeme - içme, turizm ve gayrimenkul işini aldı. Beklenti, elindeki büyük nakit gücü ile Şahenklerin bu alanlarda çok hızlı bir şekilde büyümesiydi.
Yeme - içme ve turizm alanlarında üst üste yapılan alımlar, beklentilerin boşa çıkmayacağını gösteriyordu. Yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yatırımla tamamlanan ve 2021’de kapılarını açan Galataport ise gayrimenkul sektöründe beklenen büyük adımın nihayet atıldığını gösteriyordu. Ancak Doğuş Holding’in 2018’de bankalarla anlaşarak yapılandırdığı borçları ödemekte yaşadığı pürüzler soru işaretleri yaratmaya devam ediyordu. Doğuş Grubu, yılı finansal yapısını güçlendirmek adına kritik satış ve devir kararları alarak geçirdi. 9 Aralık 2024’te, Doğuş Holding, Doğuş Otomotiv’deki nominal değeri 11 milyon TL olan hisselerini kurumsal bir yatırımcıya sattı. Satış hisse başına 213 TL fiyat üzerinden gerçekleştirildi. Bu işlem sonrasında Doğuş Holding’in Doğuş Otomotiv’deki payı yüzde 65,5’ten yüzde 60,5’e geriledi.
Ferit Şahenk, bir diğer önemli hamlesini Galataport’ta gerçekleştirdi. Projeyi tamamlarken 1 milyar euro’nun üzerinde borçlanan Doğuş Holding, bu borcun ödenmesi amacıyla Galataport’taki yüzde 49 hissesini bankalara devretti. Yapı Kredi tarafından yapılan açıklamaya göre Doğuş Holding, üç yıl içerisinde bu hisseleri geri alma hakkına sahip olacak.
Sonrasında Doğuş Grubu, yurt dışındaki turizm yatırımlarından birini daha elden çıkardı. Yunanistan’ın en prestijli otellerinden biri olan Astir Palace Vouliagmeni’deki yüzde 33,75’lik hissesini, Şubat 2025’te 150 milyon euro karşılığında sattı. Hisseleri satın alan Yunan armatör George Procopiou, otelin tek sahibi oldu. Oda başına 1,5 milyon euro gibi rekor bir değerleme ile gerçekleştirilen bu satış, gruba önemli bir nakit akışı sağladı.
9. Mustafa Rahmi Koç
• 2,8 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Koç Holding
• Yaş: 94
11. Filiz Şahenk
• 2,6 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Doğuş Holding
• Yaş: 58
12. Feridun Geçgel
• 2,5 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Astor Enerji
• Yaş: 55
12. Mehmet Sinan Tara
• 2,5 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Enka İnşaat
• Yaş: 66
14. Hamdi Ulukaya
• 2,3 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Chobani
• Yaş: 52
15. İbrahim Erdemoğlu
• 2,1 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Erdemoğlu Holding
• Yaş: 62
16. Ali Metin Kazancı
• 2 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Kazancı Holding
• Yaş: 90
16. Mustafa Küçük
• 2 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Lc Waikiki
• Yaş: 61
18. Nihat Özdemir
• 1,9 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Limak Holding
• Yaş: 74
18. Sezai Bacaksız
• 1,9 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Limak Holding
• Yaş: 75 •
18. Şefik Yılmaz Dizdar
• 1,9 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Lc Waikiki.
• Yaş: 87
21. Ali Erdemoğlu
• 1,8 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Erdemoğlu Holding
• Yaş: 65
21. Selçuk Bayraktar
• 1,8 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Baykar
• Yaş: 45
23. Hamdi Akın
• 1,7 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Akfen Holding
• Yaş: 70
24. Haluk Bayraktar
• 1,6 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Baykar
• Yaş: 46
25. Ahmet Çalık
• 1,5 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Çalık Holding
• Yaş: 67
25. Deniz Şahenk
• 1,5 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Doğuş Holding
• Yaş: 79
27. Kazım Türker
• 1,4 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Türkerler Holding
• Yaş: 71
27. Mehmet Ali Aydınlar
• 1,4 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Acıbadem Sağlık Grubu
• Yaş: 68
29. Bülent Eczacıbaşı
• 1,3 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Eczacıbaşı Holding
• Yaş: 75
30. Aydın Doğan
• 1,2 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Doğan Holding
• Yaş: 88
30. Mustafa Latif Topbaş
• 1,2 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: BİM
• Yaş: 81
32. Hüsnü Özyeğin
• 1,1 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Fiba Ve Fina Holding
• Yaş: 80
33. Ahmet Afif Topbaş
• 1,1 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: BİM
• Yaş: 83
33. Faruk Eczacıbaşı
• 1,1 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Eczacıbaşı Holding
• Yaş: 70
33. Murat Vargı
• 1,1 Milyar Dolar
• Servet Kaynağı: Mv Holding
• Yaş: 77
patronlardunyasi.com