Fika kültürüne darbe, kahvede panik
Kahvede küresel kriz tırmanıyor. Hasat zorlukları, lojistik maliyet ve gümrük tarifeleriyle fiyatlar psikolojik sınırı aştı.

Kahvede küresel kriz tırmanıyor.
Hasat zorlukları, lojistik maliyet ve gümrük tarifeleriyle fiyatlar psikolojik sınırı aştı. Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden kahve alışkanlığı, küresel fiyat artışlarıyla birlikte pek çok ülkede değişmeye başladı.
İskandinav ülkeleri içinde kahve kültürüyle öne çıkan İsveç'te geleneksel 'fika' alışkanlığı (kahve ve tatlı eşliğinde sosyalleşme) tehdit altında. Zira Stockholm'de bir fincan kahvenin fiyatı son bir yılda 15-20 kron (1.5-2 dolar) arttı. Marketlerde 500 gramlık kahve paketleri 100 kron (10 dolar) sınırını geçti.
İsveç'in gıda fiyatları izleme platformu Matpriskollen'e göre önümüzdeki günlerde kahvede tarihin en büyük zam dalgası yaşanacak. Fiyatların paket başına 25 kron, yani yüzde 40 artması bekleniyor. Yüksek enflasyon ve iklim koşullarının değişmesine bağlı kötü hasatlar nedeniyle İsveçliler kahve stokluyor. Market rafları boşalıyor.
ÇİKOLATAYLA ORTAK KADER
Pek çok kişi dışarıdaki kahve tüketimini azaltıp işyerlerinde sunulan ücretsiz kahveye yöneliyor. Benzer bir tablo İngiltere'nin başkenti Londra'da da yaşanıyor.
Dünyanın en büyük kahve Üreticilerinden Lavazza'nın CEO'u Antonio Baravalle, espresso fiyatlarının New York'ta 8 dolara kadar çıktığını belirtti. "İnsanların fiyatlara tahammül sınırı aşılmış görünüyor" dedi. Özellikle Brezilya ve Vietnam'daki kötü hava koşulları nedeniyle yüksek kaliteli Arabica çekirdeğinin kilogram başına fiyatı şubat ayında 9.6 dolarla rekor kırmıştı. Son günlerde fiyatlar 7.6 dolara geriledi. Ancak kahve sektörü, hasat zorlukları, tedarik zincirindeki belirsizlikler ve ABD'nin ithalata uyguladığı tarifeler nedeniyle risk altında. Baravalle, "Çikolatada olduğu gibi kahve de tüketiciyi zorlayan bir ürün haline geliyor" uyarısında bulundu.
patronlardunyasi.com