Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6453
-0,24%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.652.890
2,21%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.100,888
-0,85%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Evlilik dışı çocuğu olduğu iddia edilen ünlüler

Son günlerde Metin Akpınar ile gündeme gelse dahi daha önce gerek sanat gerekse iş dünyasından pek çok isim evlilik dışı çocukları olduğu iddiasıyla gündeme geldiler. Mahkeme DNA testi kararı verince direnen zorla teste tabi tutuluyor.

15.10.2023 08:48
Evlilik dışı çocuğu olduğu iddia edilen ünlüler
16px
32px

Ali Kemal Erdem'in haberi...

Sinema ve tiyatro sanatçısı Metin Akpınar’ın 1988 yılında yaşadığı evlilik dışı ilişkiden ikiz kız çocukları olduğu haberi son günlerin en çok konuşulan haberleri arasında yer aldı.
Metin Akpınar’ın yaşadığı olayın benzerleri daha önce iş ve sanat dünyasında birçok tanınmış kişinin başına da geldi, adları davalara karıştı. 

“SELÇUK URAL, İLK DNA TESTİ YAPTIRAN KİŞİYİM"
Önce sanat dünyasından başlayacak olursak şarkıcı Selçuk Ural, “Bir gecelik ilişkinin ürünüydü” diye anlattığı ilişkisinden doğan oğlu Hakan Ural’ı uzun süre evlatlığa kabul etmedi. Hatta kendi ifadesine göre Türkiye’de DNA testi yaptıran ilk kişi oldu. Sonucun pozitif çıkmasının ve uzun mücadelelerinin ardından o dönemde evli olan Selçuk Ural, Hakan Ural’ı da evlat olarak nüfusuna aldırdı.
Küçük Emrah da uzun süre kabullenmedi
Keza “Küçük Emrah” olarak bilinen arabesk müziğin bir dönem popüler isimlerinden olan Emrah İpek de bir konserinde tanıdığı genç bir kadınla yaşadığı ilişkiden çocuğu olduğunu öğrendi. O da uzun yıllar boyunca çocuğu kabul etmedi. Birlikte olduğu kadının hukuki mücadelesi ve DNA testi sonucu durumu kabullenmek zorunda kaldı.


MEHMET CENGİZ'E BOŞANMA DAVASI AÇAN EŞİNDEN SUÇLAMA 
İş dünyasındaki kimi isimler de evlilik dışı yaşadıkları iddia edilen ilişkilerden çocuk sahibi oldukları iddiasıyla gündeme geldi ya da mahkemelik oldu.
Bunlardan biri de Cengiz Holding’in patronu Mehmet Cengiz. 2019 yılında basına yansıyan haberlere göre Fatma Cengiz, 30 yıllık eşi ve altı çocuğunun babası Mehmet Cengiz'e şiddetli geçimsizlik ve zina iddiasıyla boşanma davası açtı. Fatma Cengiz, dava dilekçesinde Mehmet Cengiz’in Y.Y., isimli kadınla ilişkisi olduğunu ve bu kişiden  olan C., isimli çocuğu tanıdığını ve nüfusuna geçirdiğini öne sürmüştü.

ISPARTALI İŞ İNSANININ 40 YIL SONRA KARŞISINA ÇIKAN GERÇEK 
2021 yılında İzmir’den medyaya yansıyan benzer bir olayın başlangıcı ise 1972’ye dayanıyor. Evli bir ev hanımı olan N.P.’nin o dönemde komşusu olan işadamı Erol Büyükleblebi ile bir ilişkisi başladı. İkilinin bu ilişkiden 1975’de evlilik dışı bir çocuğu oldu. N.P., çocuğu durumdan habersiz eşinin üzerine kaydettirdi. Ancak eşinin ölümünden sonra artık yetişkin bir insan olan çocuğuna bu durumu anlattı ve bir dönem Ispartaspor Başkanlığı da yapan Büyükleblebi’ye oğlunu üzerine almasını istedi. Mahkemelik olan süreçte düğümü yine DNA testi çözdü. Teste göre baba çıkan Büyükleblebi’nin temyiz girişimleri de sonuç vermedi. Ayrıca karşı tarafın avukatı tarafından sonucu kabullenmemesi nedeniyle tazminat davası da açıldı.

DÜĞÜMÜ YİNE DNA ÇÖZDÜ
2008’de ise başka bir haberde göre İzmir’de  yaşayan Azerbaycanlı Tarana Humbatova, nikahsız birlikteliğinden doğan 8 yaşındaki kızı E.'yi nüfusuna geçirmediği için Kayserili iş insanı Göksel Eraslan'a babalık davası açtı. Yapılan DNA testiyle Eraslan'nın çocuğun babası olduğu belirlendi.  

ACİLEN NAFAKA BAĞLANMASINI İSTEDİ
2011 yılında medyaya yansıyan başka bir olayda da iş insanı Lemi Gülman’dan evlilik dışı çocuğu olan spiker Ece Özbek’in o dönemde 12 aylık olan oğlu E.G.’ye acilen 5 bin lira nafaka bağlanması için dava açmasıydı.

YENİ EVLENDİĞİ EŞİNİN EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUNU ÖĞRENDİ 
Yine 2011’de basına bir başka haberde ise yeni anne olan manken Simge Tertemiz, boşanmak için dava açtığı 5 aylık eşi işadamı Murat Kadıoğlu’nun ihanetine uğradığını iddia ederek “Kocamın evlilik dışı bir çocuğunun olduğu ortaya çıktı" dediği belirtilmişti.

SCHWARZENEGGER DE EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUYLA GÜNDEME GELDİ 
Tabii ki bu vakalar sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde oluyor ve buralarda da kimi ünlü kişiler evlilik dışı ilişkilerinden doğan çocuklarıyla gündeme geliyor.

Bu kişilerden biri de “Barbar Conan” ve “Terminatör” gibi filmlerle ünlenen Avusturya asıllı ABD’li film yıldızı Arnold Schwarzenegger . 

Maria Shriver ile evli olduğu dönemde evinde hizmetçi olarak çalışan Mildred Baena da ile bir ilişki yaşayan Schwarzenegger’in bu ilişkiden bir çocuğu oldu. Doğan çocuğu babasının Schwarzenegger olduğunu 15 yaşında öğrenirken, bu durum Schwarzenegger’in evliliğinin sonunu getirdi.

“SOY BAĞI KURULDUKTAN SONRA ÇOCUK MİRASÇI DURUMUNA GEÇİYOR"
Peki evlilik dışı doğan çocukların yasal hakları neler? Bu şekilde çocuğu olduğu iddia edilen kişi DNA testine direnebilir mi veya test sonucu pozitif çıksa dahi yükümlükten kurtulabilir mi? Bu konudaki sorularımızı Avukat Cengiz Hortoğlu cevaplandırdı.

Evlilik dışı doğan bir çocuk kişinin mirasçısı durumuna geçer mi?
Evlilik dışı bir çocuğun babası ile soy bağı ilişkisi kurulması durumunda o çocuk babasının mirasçısı olur.

Çocukla baba arasında soy bağı ilişkisinin kurulması iki şekilde olur.

1) Çocuğun babası tarafından tanınması
2) Mahkeme kararıyla babayla çocuk arasında soy bağının kurulması…
 

BABANIN ÖLMÜŞ OLMASI DAVA AÇMAYA ENGEL DEĞİL
Peki baba ölmüşse çocuk kalan mirasçılarından talep de bulunabilir mi?
Baba ölmüşse dava mirasçılarına açılabilir. Babalık davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Ancak davanın açılması gereken yerde aile mahkemesi yoksa davaya asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla bakar. Yetkili mahkeme ise taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesidir. (TMK 283)

- Resmi eşten doğan çocuklarla aynı haklara sahip
- Evlilik dışı doğan çocuğun mirasta diğer resmi nikahlı eşten olan çocuklarla aynı haklara sahip olur mu?

Evlilik dışı çocuk, babasıyla soy bağı kurulduktan sonra babasının mirasçısı olur. Evlilik dışı çocuğun miras payı da evlilik içinde doğan çocuklarla eşittir.

İŞ MAHKEME AŞAMASINA GELDİYSE DNA TESTİNDEN KAÇIŞ YOK 
Kişinin DNA raporuyla ispat halinde bile çocuğu reddetme hakkı var mı?
Olay mahkemeye intikal ettiğinde yani soy bağı davası açıldığında davanın kabulüne karar verilmesi için en önemli kanıt DNA testidir.Bu davalarda davalı babanın DNA testi için rıza göstermemesi durumunda hakim DNA testinin zor kullanılarak yapılmasına karar verebilir.


Mahkemenin davayı haklı bulması ve kararın kesinleşmesinden sonra davalının çocuğu reddetme hakkı yoktur.

DAVACI KADIN, BABA VE MİRAÇILARDAN GİDERLERİ İSTEYEBİLİYOR 
Böyle bir durumda çocuğun veya annesinin tazminat hakkı doğar mı?
Medeni Kanun’un 304. Maddesine göre anne, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir:
1. Doğum giderleri
2. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri
3. Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler. Çocuk ölü doğmuş olsa
bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir. 
Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir.
Bu talepler yanında çocuk için iştirak nafakası da talep edilebilecektir.
“ANNENİN DE ÇOCUĞUN DA BABALIK DAVASI AÇMA HAKKI VAR"
Bir kişi gerçek babası olduğunu düşündüğü kişiye karşı (burada davayı kadın da başlatabilir) nasıl bir hukuki süreç izleyebilir?
Annenin de çocuğun da babalık davası açma hakkı vardır. Annenin dava açması durumunda çocuğa kayyım atanacaktır. Çocuk ergin ise kendisi babalık davası açabilir. Annenin açtığı davanın kabul edilmemesi çocuğun dava açma hakkını etkilemez. Babalık davası açıldığında Cumhuriyet Savcısına ve Hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma, kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir. Dava açıldıktan sonra deliller toplanır, toplanan deliller mahkeme tarafından değerlendirilir ve mahkeme kararını verir.

ARAŞTIRMAYA RIZA GÖSTERMEMEK ALEYHİNE KABUL EDİLİYOR 
Soy bağı davalarının yargılama usulü nasıl oluyor?
Medeni Kanun 284 maddesine göre, soy bağına ilişkin davalarda, aşağıdaki kurallar saklı kalmak kaydıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uygulanır. Buna göre şu hususlar geçerlidir…
1) Hâkim maddî olguları resen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder.
2) Taraflar ve üçüncü kişiler, soy bağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdürler.
3) Davalı, hâkimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hâkim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir.

patronlardunyasi.com