Ev kadınından kanuni yakalama dersi
İstanbul Bağcılar'da akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Evine giren iki kadın hırsızın peşine düşen Melek Yavuz, üzerine atladığı hırsızın birisini yakalayarak karakola teslim etti. Yakalanan hırsız darp edildiği iddiasıyla şikayetçi oldu. İşte o anlar...
Feramuz ERDİN
Evine giren hırsızı kovalayarak yakalayan kadının kameralara yansıyan görüntüsü, ideal müdahale
yöntemi olarak polis okullarında ders olarak bile okutulabilir.
Bağcılar’da ikamet eden Melek Yavuz, 100. Yıl Mahallesi'ndeki evinin kapısından içeri giren iki kadın hırsızla yüz yüze geldi. Hırsızlardan birinin evdeki çantayı alıp hızla kaçması üzerine Yavuz, merdivenden hızla aşağıya inmeye çalışan şüpheliyle bir süre boğuşup, çantayı geri aldı. Ev sahibi kadın, yine elinden kaçan hırsızı apartmanın kapısının önünde yere düşürüp, yakaladı. Yavuz, yakaladığı şüpheliyi olay yerine gelen polis ekiplerine teslim etti. Diğer şüpheli ise bunu fırsat bilip hızla olay yerinden uzaklaştı. Gözaltına alınan şüpheli ise Melek Yavuz tarafından darbedildiği gerekçesiyle ev sahibinden şikayetçi oldu.
MEVZUAT NASIL?
Bir kimsenin kendine veya başkasına karşı işlenen bir suçu önlemesi ve suç üstü hallerinde şüpheliyi yakalayarak ilgili kolluk birimine teslim etmesi yasal bir haktır. Bu gibi durumlarda yakalamada haklılık olduğu gibi, yakalamanın orantılı güç kullanılarak yapılması da bir diğer gerekliliktir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 90. maddesi vatandaşların suçüstü halinde bir şüpheliyi yakalamasını düzenler. Buna göre; kişiye suçu işlerken rastlanması veya suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması hallerinde herkes tarafından geçici olarak yakalama yapılabilir. Hatta aynı kanun maddesine göre, soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı olmakla birlikte, çocuklara, beden veya akıl hastalığı, malûllük veya güçsüzlükleri nedeniyle kendilerini idareden aciz bulunanlara karşı işlenen suçüstü hallerinde kişinin yakalanması şikâyete bağlı değildir.
ORANTILI GÜÇ KULLANMAK ŞART
Vatandaşa verilen bu yakalama yetkisinin suistimal edilmemesi ve Melek Yavuz örneğinde olduğu gibi hakkında kötü muamele iddiasında bulunulmaması için, yakalamanın da kanuna uygun yapılması gereklidir. Melek Yavuz olayında suçüstü şartlarına uygun olarak uygulanan takip ve ardından gelen yakalamanın zor kullanmadan yapılamayacağı kamera kayıtlarından açıkça görülmektedir. Zor kullanarak kaçan şüpheliyi yakalayan Melek Yavuz, devamında zor kullanmayı bırakmış ve şüpheliyi etkisiz hale getirerek ilgili kolluk güçlerinin gelmesini beklemiştir. Yani yakalama ile orantılı güç kullanmıştır. Daha sonradan gelen vatandaşlar da hiç güç kullanmamış ancak şahsın kaçmasını engelleyecek şekilde konumlanarak, şüphelinin kaçma ihtimalini ortadan kaldırmışlardır. Özetle, olay yerinde yaşanan herşey kanuna uygun şekilde gelişmiştir.
DARPTAN CEZA ALIR MI?
Ev kadını Melek Yavuz, evinden çantasını alarak kaçan hırsızları kanuna uygun olarak kovalamış ve bir tanesini zor kullanarak yakalamıştır. Kanuna uygun zor kullanma ve yakalama esnasında şüphelide meydana gelen kişisel zarardan dolayı kanunun verdiği yetkiyi kullanan kişiye ceza verilemez.
patronlardunyasi.com