Unakıtan: Yamuk yapmayın
MALİYE BAKANI KEMAL UNAKITAN SPOR KULÜPLERİNE KENDİ ÜSLUBUYLA UYARDI
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, milyon dolarlık futbolcu sözleşmelerini 100 bin dolar gibi düşük bedelle gösteren futbol kulüplerini “Bize yamuk yapmasınlar.” şeklinde uyardı.
Vergi Dairesi Başkanları çalışma toplantısının açılışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, şu anda Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleriyle ilgili yapılan son tarhiyatların uzlaşmalarının tamamlandığını söyledi. Bundan sonra da gözlerinin üç büyüklerin üzerinde olacağını belirten Unakıtan, “Herkes ayağını denk alsın. Öyle sözleşmeleri milyon dolarlarla yapıp, 100 bin dolara sözleşme imzalayanların peşini bırakmayacağız bundan sonra. Çünkü biz kulüplerimizle ilgili her türlü anlayışı şimdiye kadar sergiledik. Bundan sonra da en ufak bir şekilde Maliye'ye yamuk yapmasınlar." diye konuştu.
Maliye Bakanı, "10 milyar liranın üzerindeki mevduata rahat verip vermeyeceklerine" ilişkin soru üzerine, mevduatın incelenmesi diye bir durumun söz konusu olmadığını, bankalardaki hesapları takip etmediklerini söyledi. Maliye Bakanlığı'nın elinde bundan sonra daha iyi bilgiler bulunacağını, her geçen gün daha iyi gelişen bir bilgi ağına sahip olduklarını dile getiren Unakıtan, "Ama vergisini vermeyenlerin hesabı dahil her şeyini takip ediyoruz." dedi.
Vergisini verenlerin hesaplarını veya genel olarak bütün hesapları takip etmeye yönelik herhangi bir çalışmalarının bulunmadığını anlatırken, "Kimse endişeye kapılmasın." ifadelerini kullanan Unakıtan, şöyle devam etti: "Bazıları bana gelip ‘Bizim 50 milyarın üzerinde paramız var. Acaba çekelim mi?' diye soruyor. Hayır. İster bir milyar, ister 50 milyar ister, bin lira olsun fark etmez. Biz kimsenin özel takipçisi değiliz. Ama bizim ağımıza takılmasınlar. Herkes işini dürüst yapsın, düzgün yapsın. Herkes kayıt içinde çalışmaya gayret etsin."
Para turşusu kurmayacağız, çok toplarsak vergileri düşürürüz
Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı vergi dairesi başkanlarına seslenen Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'nin kayıt dışı ekonomide yavaş yavaş iyi bir yerlere geldiğini söyledi. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin uzun soluklu bir iş olduğunu belirten Unakıtan, “Ama Batı ülkelerindeki seviyelere indirdiğimiz zaman, ben maliye bakanı olarak inanıyorum ki Türkiye'nin hiç kimseye ihtiyacı olmaz. Hiçbir beynelmilel kuruluşa da ihtiyacı olmaz, paraya da ihtiyacı olmaz.” dedi. Unakıtan, “Herkes vatandaşlık görevi olan vergi mükellefiyeti görevini yerine getirsin, devletin hakkını versin başımızın üstünde yeri var. Bu paraları çok fazla toplarsak, çok fazla topladığımız oranda da vergileri düşürürüz. Biz turşunu kurmayacağız paranın.” diye konuştu. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasını ‘radikal bir değişiklik, önemli bir yapısal reform' olarak değerlendiren Maliye Bakanı, gelir idaresinin ‘taşradaki uç beyleri' olarak nitelediği vergi dairesi başkanlarına şöyle seslendi: “Bundan sonra işiniz gücünüz vergi dairelerinde olacak. Sakın ha oturmayacaksınız. Yerinizde oturup da evrak imzalamak için seçmedik sizleri. Vergi dairelerini avucunuzun içi gibi bileceksiniz. Vergi daireleri de, kendi mükelleflerini avucunun içi gibi bilecek. Eğer vergi dairesinin müdürü kendi bölgesi içerisinde ‘falan caddeyi bilmiyorum' derse, o vergi dairesi müdürü yandı kardeşim. Siz de tabii. Bunu iyi bilin.” Her vergi dairesi müdürünün kendi bölgesi ve mükelleflerini avucunun içi gibi bilmesi gerektiğini vurgulayan Unakıtan, hangi yerde bir dükkan veya fabrika açılıp kapandığını da bilmeleri gerektiğini kaydetti. Başkanlardan, vergi kaçak ve kaybı tespit ettikleri yerlerde, en ufak bir tereddüt göstermeden bunun üzerine gitmelerini isteyen Bakan Unakıtan, “Bizim kimseye diyet borcumuz yok.” dedi. Ağustos içerisinde internet üzerinden verilen e-beyanname sayısının 2 milyonu aştığını bildiren U