Esnafta hapse gireriz korkusu...
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere, esnaf ve KOBİ'lerin TTK'ya bakışını anlattı.

Karadere, "Yasa, doğru olsa bile akşamdan sabaha şeffaf olunamaz. Esnaf ve KOBİ'ler hapse girmekten çok korkuyor" dedi
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, esnaf ve KOBİ'lerin yeni Türk Ticaret Kanunu TTK ile ilgili ortaya çıkan korkularını BUGÜN'e anlattı. Karadere, "Yasa doğru bir yasa, çünkü ciddi bir şeffaflık getiriyor. Ancak, akşamdan sabaha KOBİ'ler tamamen ben şeffaflaştım diyemez. Bu zor bir şey" dedi.
KOBİ tanımı yüksek
Türkiye'deki KOBİ tanımının çok geniş olduğunu belirten Karadere, şöyle devam etti:" Tost yapıp satan büfe de KOBİ sayılıyor, oysa büfe sahibi ben esnafım diyor. Garanti Bankası olarak biz de KOBİ'lere biraz farklı yaklaşıyoruz. Resmi tanımda'25 milyon liralık ciro ve 250 çalışanı olana' KOBİ deniliyor. Bu tanımın biraz yüksek olduğunu düşünüyoruz. Esnafa esnaf derken, büyük olanların bir kısmını da ticari firma olarak nitelendiriyoruz. 10 milyon liranın altında cirosu olana çalışan kriteri de koymuyoruz. Esnaf dediğimiz kesime yeni kanunla yüzde yüz şeffaf olacaksın dediğiniz zaman bu çok tepki alıyor. O zaman bazı şeylerden korkuyorlar çünkü hapis cezaları var."
Alıştıra alıştıra geçmeli
Müşterileri olan esnaf ve KOBİ'lere 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan TTK ile ilgili her türlü danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Karadere, "Çok korkuyorlar. Bu korkularında da haklılar. Şu anki hayatlarına eski şekliyle devam etmeyeceklerinin farkındalar" derken sahadaki incelemelerinde en çok 4-5 maddeyle ilgili çok soru geldiğini ifade etti. Zamana ihtiyaç olduğunu da belirten Karadere, "Belki kademeli olarak, alıştıra alıştıra yumuşak geçişlerle bir uygulama olursa başarı sağlanabilir" diye konuştu.
Hepsi şahıs şirketi mi olsun?
Karadere, esnaf ve KOBİ sahiplerinin kaygı duydukları maddeleri anlatırken de şu bilgileri verdi: "En çok sorulan sorulardan birisi "şirketimden para çekmemeliyim" konusu. İlgili yasa maddesiyle kendi şirketine karşı borçlu duruma düşüyor. Büyük şirketler, TTK'nın böyle çıkması durumunda, 'Şimdi A.Ş'yim. TTK bana o hakkı veriyor, ben şahıs şirketine döneceğim' diyor. Çünkü, şahıs şirketlerinde bedel sorma zorunluluğu yok, web sitesi kurma zorunluluğu da yok. Türkiye bu yasayı, A.Ş'ler, limited şirketler kapansın, hepsi şahıs şirketine dönüşsün isteğiyle mi çıkardı" diye sordu.
Onları yalnız bırakmayız
KOBİ'lerde kayıt dışılığın fazla olduğunu, firmalar büyüdükçe bunun azaldığını ve legalleştiğini belirten Karadere, şunları söyledi: "TTK'nın KOBİ'ler üzerine yüklediği her türlü maliyet, yeni ürün ve yerine getirilmesi gereken yükümlülükler için de kredi konusu da dahil, her türlü çalışmayı yapıyoruz. Aksi de düşünülemez. Mesela, Web sitesi diyorsanız onların cebinden çıkacak. TTK yürürlüğe girdiği anda onlara yardımcı olacak, hayatlarını kolaylaştıracak her türlü danışma hizmetini, hem de bununla ilgili ürün ve kredi finansmanını da biz veriyor olacağız."
Perihan Çakıroğlu/Bugün