Erdoğan: Kayseri'ye deniz getirdik!
Kayseri'de Kızılırmak üzerine kurulan 70 kilometre uzunluğundaki Yamula Barajı tamamlanarak hizmete girdi. Barajın açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, politik vaatlerden birisi olan Kayseri'ye denizi şakayla getirmiş olduklarını söyledi.
Kayseri'de dolu dolu bir gün geçirdiklerini, ama bunlardan bir tanesinin çok anlamlı olduğuna dikkat çeken başbakan Erdoğan, "Hani geçmişte yine politikanın içerisinde vaatlerin içinde geçmişti ya. Şakayla karışık Kayseri'ye deniz de gelmiş oldu. Bugün açılışını yaptığımız Yamula Barajı, su ve enerjisi ile ülkemize ve Kayserililere hayırlı olsun." dedi.
Yamula Kasabası yakınlarında Kızılırmak üzerine kurulan ve yapımı çok kısa sürede tamamlanan Yamula Barajı'nın yenilenebilir enerji yasasının çıkmaması durumunda 15 yıl sonra ancak yapılabileceğine işaret eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, barajda üretilen elektrik enerjisini mevcut networklere aktaracaklarını, bunun içinde yeni yatırımlar yapılması gerektiğini söyledi.
Barajın sadece elektrik enerjisi değil, sulama amaçlıda kullanılacak olması ayrı bir güzellik olduğuna değinen Güler, "Biz kullanılabilir ve yerli enerji kaynağına çok büyük önem veriyoruz. Göreve geldiğimizde yerli enerji oranı yüzde 38, ithal enerji oranı ise yüzde 50 seviyelerinde idi. Biz üç yıl içinde yerli enerjiyi yüzde 50'ye çıkarıp ithal enerjiyi yüzde 50 seviyelerinde tuttuk. Çalışmalar devam ediyor.Hedef tamamen yerli enerji kullanmak." diye konuştu.
Yapılan baraj ve enerji santralinin Kayseri ve ülke ekonomisi için çok büyük katkı sağlayıp faydası olacağını, bugüne kadar enerji konusunda ciddi mesafe aldıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, yerli enerjiyi yabancı enerji seviyesine ulaştırdıklarını asıl hedeflerinin de yüzde yüz yerli enerji kullanıp tamamen kendi iç kaynaklarla enerji ihtiyacının karşılanması olduğunu ifade etti.
Hidroelektrik enerji santrallerine çok büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Gerek yap işlet devret, gerek kamu, gerekse yap-işlet, modeliyle enerji santralleri kurup hizmete açıyoruz. Barajların sadece enerji ve sulama amaçlı değil bunların yanı sıra çevreye de çok büyük katkısı sağladı. DSİ, 2003-2004 yıllarında 124 adet tesisi inşaata açtı. 260 bin hektarlık arazi sulu tarıma kavuştu. Yıllık 871 milyon kilovat saat hidroelektrik enerjisi üretimine başlandı. 7 milyonu aşkın kişi kaliteli içme su temini imkanı buldu." Şeklinde konuştu.
Erdoğan, Türkiye'nin su bakımından çok zengin ülke olarak bilindiğini ancak asla böyle bir şey olmadığını anlatarak, gerçekte su kaynaklarında zengin olunmadığı gibi suyu da israf eden bir ülke konumunda bulunduklarını belirtti.
Erdoğan, bu aşamadan sonra suların direk denize akmasını önleyip, yararlı tesisler kurulacağını ve Dicle ve Fırat nehirleri içinde benzer projelerin hayata geçirilmesini düşündüklerinin ifade etti.