Erdemir 3.2 milyar dolarlık yatırım planının 1.1 milyar dolarını bu yıl sonunda tamamlayacak
Avrupa'nın ikinci, dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi olan Erdemir, 2030 yılına kadar yeşil dönüşüme 3.2 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyor. Bu yıl başında açıklanan program çerçevesinde 1.1 milyar dolarlık yatırım yıl sonunda tamamlanmış olacak. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüksek fırına hidrojen enjeksiyonunu tamamlayan Erdemir, devreye aldığı pilot Piroliz Tesisi ile kömüre alternatif yakıt geliştirmeye başladı.
Necla DALAN
Bu yıl başında yeşil dönüşüm yol haritasını açıklayan Erdemir, 2030 yılına kadar 3.2 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Şirket ham çelik üretiminde karbon emisyonunu 2030’a kadar yüzde 25, 2040’a kadar yüzde 40 azaltmayı, 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediği yeşil çelik yolculuğunda ilk yılı 1.1 milyar dolar yatırımla tamamlıyor.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüksek fırına hidrojen enjeksiyonunu tamamlayan Erdemir, devreye aldığı pilot Piroliz Tesisi ile kömüre alternatif yakıt geliştirmeye başladı. Yol haritasına uygun olarak dördüncü Kok Bataryası da 2025 yılı başında hizmete girecek.
Geçen hafta Karadeniz Ereğli'deki Erdemir tesislerinde OYAK yöneticileriyle buluştuk ve yeşil dönüşüm yatırımlarını yerinde dinledik. Buluşma için bir mesaj yollayan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye'nin küresel çelik gücü olan Erdemir'in, dünya çelik sektöründe yaşanan olumsuzluklara rağmen bu yılı büyük mesafe aldığı yeşil dönüşüm yatırımlarıyla tamamlayacağını bildirdi.
Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:
ERDEM: 2024 ZOR BİR YILDI AMA ERDEMİR ÜRETİM VE İSTİHDAMI KORUDU
"2024, tüm dünya için zor bir yıldı. Küresel büyüme üzerinde baskı devam ediyor. Dünyada talebin yavaşladığı ve ticaret savaşlarının tırmandığı bu dönemde 2025 ile ilgili belirsizlikler hâkim. Özellikle çelik üretiminde küresel gelişmeler dengeleri belirliyor. Çin'in çelik talebinin azalması, 2025 yılı için global ölçekte çelik sektörüne karşı ihtiyatlı bir duruş beklentisine sebep oluyor.
Dünya ekonomisinde ve küresel çelik sektöründe yaşanan tüm dalgalanma ve kayıplar, kaçınılmaz olarak dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi olan ülkemizi ve yerli çelik üreticilerini de etkiliyor. Ancak Erdemir bu ortamda kârlılık marjlarındaki daralmayı görece daha sınırlı tutmayı başarmıştır. Küresel çelik talebinde yaşanan ciddi düşüş ve artan operasyonel maliyetler sebebiyle bazı üreticilerden üretimi azaltma ve hatta üretimi belirsiz süre ile durdurma, istihdam kaybı gibi haberler gelirken, Erdemir, bu zorlu dönemde üretimi ve istihdamı koruyarak yatırımlarına kararlılıkla devam edip istikrarını muhafaza etmiştir. Belirsizliklere rağmen 2025'te de yüksek adaptasyon yeteneğimiz ve geçmiş tecrübelerimizle istihdam ve üretimi korumayı, yenilikçi çözümlerle aslında geleceğe yaptığımız yatırımlarımızı sürdürmeyi, yeşil dönüşüm yolculuğumuza kararlılıkla devam ederek Türk çelik sektörüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz."
YATIRIM TUTARI 8 YILDA 4.5 MİLYAR DOLARI BULDU
Erdemir ve İsdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Serdar Başoğlu da yeşil dönüşüm dahil son 8 yılda gerçekleştirdikleri tüm yatırımların, ülkenin çelik kapasitesini korumayı ve sürdürülebilir üretimi sağlamayı amaçladığını söyledi.
Başoğlu, "OYAK Maden Metalürji Grubu'nun 2016'dan bu yana toplam yatırım harcaması 4,5 milyar doları buluyor. Araya pandemi girdiği için bunun 3,4 milyar dolarlık bölümü son 4 yılda gerçekleşti. Bingöl Avnik'te devam eden peletleme tesisi yatırımı yeşil dönüşüm yol haritamızın önemli bir parçası. Bu yatırım tamamlandığında yüzde 80-85 oranında kendimize yeterli hale geleceğiz" diye konuştu.
Üretim süreçlerinde yapılan iyileştirmelerle hem enerji verimliliğini hem de kömür kullanımını kademeli olarak azaltmaya yönelik çalışmaların birbiriyle uyumlu devam ettiğini vurgulayan Başoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2030 yılı sonuna kadar 3.2 milyar dolarlık dönüşüm yatırımı planladık. Bu yılı 1.1 milyar dolar değerinde yatırım harcaması ile kapatacağız. Yeşil dönüşüm yatırımları da bunun içinde önemli yer tutuyor. Yeşil dönüşüm yatırımlarımız hem verimliliği artıracak hem de maliyetleri ciddi anlamda destekleyecek."
54 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR
Serdar Başoğlu, halen Erdemir'in kapasite kullanım oranının yüzde 95 seviyesinde bulunduğunu, Türkiye’nin ihtiyacı olan çeliği içeride üretmeleri gerektiğinin bilincinde olduklarını belirterek, bu yıl ihracat oranının yüzde 20'nin üzerine çıktığını, yaklaşık 54 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.
Soruları da yanıtlayan Başoğlu, her pazarda yer aldıklarını, yassı çelikteki kapasite artışlarında önceliklerinin Türkiye olduğunu söyledi. Hidrojenin devreye alınması halinde emisyonlarda yüzde 15-16 azaltım sağlayabileceklerini ifade eden Başoğlu, OYAK Maden Metalürji olarak kömür kullanımını kademeli olarak azaltacaklarını bildirdi.
Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker de çevre ve sürdürülebilirlik sorumlulukları doğrultusunda bu yılın başında açıkladıkları Net Sıfır Yol Haritası ile Türkiye'de çelik sektörüne öncülük ettiklerini aktararak,
"Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu olarak ton ham çelik başına karbon emisyonumuzu 2030 yılına kadar yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı, 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz. Proseslerimizde yaptığımız iyileştirme çalışmaları sonucunda kendi kaynaklarımızı kullanarak enerji verimliliğimizi en üst seviyeye çıkarmayı ve dışa bağımlılığımızı azaltarak küresel piyasalardaki rekabet gücümüzü korumayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Belirledikleri yol haritasına uygun olarak bu yıl önemli bir dönüm noktasını geride bıraktıklarını ifade eden Peker, sözlerin” şöyle sürdürdü:
İTHAL KOK ALIMININ AZALTILMASINI SAĞLAYACAK
"Yenilikçi çözümler ve geleceğe yatırım anlayışı ile Türkiye'de bir ilke imza atarak 1'inci Yüksek Fırın'a hidrojen enjeksiyonunu başarıyla tamamladık. Avrupa'da benzer uygulamayı gerçekleştiren üç çelik üreticisinden biri olarak, bu alandaki teknolojik altyapıyı ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca, biyokütleden yakıt ve karbon kaynağı üretimini hedeflediğimiz 7 bin ton/yıl biyokömür üretim kapasiteli pilot Piroliz Tesisimizi devreye alarak kömüre alternatif yakıt geliştirmeye başladık. Bu tesisimizle birlikte üretim sürecinde kullandığımız fosil yakıtları belli oranda ikame ederek emisyonlarımızı ve maliyetlerimizi azaltacağız. Bir sonraki adımda ise 4'üncü Kok Bataryası'nı 2025 yılı başında devreye almayı hedefliyoruz. Bu yatırımımız, Erdemir'in kuruluşundan bu yana aralıksız hizmet veren birinci ve ikinci bataryalarının yerini alacak. Ek olarak, yıllık 800 bin ton kapasiteli 4'üncü Kok Bataryası, toz toplama filtre sistemleri ve yüksek seviye otomasyonu gibi birçok yüksek teknolojik özelliğe sahip olacak. Yeni batarya çevre performansımızı ve kok üretim kalitemizi artırırken, ithal kok alımının azaltılmasını sağlayacak."
Sürdürülebilirlik yatırımları kapsamında güneş enerjisi santrali projelerinin devam ettiğini bildiren Peker, Erdemir olarak 775 megavat, OYAK Maden Metalürji olarak ise toplamda 2 bin 36 megavat kurulu güce sahip GES yatırımıyla 12 ilde, 17 farklı lokasyonda yıllık 3 milyon 170 bin 215 megavatsaat üretim yapmayı planladıklarını kaydetti.
TÜRKİYE’DE YILDA 13.5 MİLYON TON YASSI ÇELİK ÜRETİLİYOR
Yassı çelikte 25 milyon ton civarında kurulu üretim kapasitesi bulunuyor. Türkiye'de her yıl 13,5 milyon ton civarında yassı çelik üretiliyor. Yıllık ortalama 19 milyon ton civarında yassı çelik tüketen Türkiye, ihtiyacının bir bölümünü ithalatla temin ediyor. OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Erdemir ve İsdemir, yıllık yaklaşık 7 milyon ton civarındaki yassı çelik üretimi ile Türkiye'nin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor.
Yüksek mukavemeti, esnekliği ve hafifliği ile vazgeçilmez bir ürün olan çelik; başta inşaat, otomotiv, beyaz eşya, boru profil, haddecilik, genel imalat, elektrik-elektronik, makine, enerji, ısı gereçleri, gemi inşa, savunma, ambalaj ve yenilenebilir enerji olmak üzere birçok sektöre temel girdi sağlıyor.
patronlardunyasi.com