Ercan İnan, lüks beachlerdeki güvenlik skandalını yazdı

Ercan İnan, lüks beachlerdeki güvenlik skandalını yazdı

Lüks beachlerde 1.500 hatta kimi yerde 6 bin liraya kadar çıkan giriş fiyatları tepki çekmeye devam ediyor.

Ercan İnan, lüks beachlerdeki güvenlik skandalını yazdı
16px
24px
20.07.2024 16:00Güncelleme: 20.07.2024 16:16
ABONE OLgoogle

Ercan İNAN

1.500 hatta kimi yerde 6 bin liraya kadar çıkan giriş fiyatlarıyla tepki çeken anlı şanlı beach’lerde yapılan denetimler her zaman olduğu gibi “Türkiye’de işletmecilik bunu gerektirir. Tam da olması gerektiği gibi” dedirtti.

Esnafın açgözlülüğü tartışılırken, fiyatlar Yunan adaları ile kıyaslanırken, işletmelerin en basit kurallara dahi uymamaları da ayrı bir sorun. Bu kurallar, sorun çıkmadığı sürece kimsenin dikkatini çekmiyor. Ancak bir boğulma vakası olursa ya da sahile yakın geçen bir jet ski yüzmekte olan birini lime lime doğrarsa gündeme gelecek sevimsiz konular olarak tozlu raflardaki yerini alıyor, asla önemsenmiyor.
Klasik Türk tipi yaşam tarzı. Yani cümlemiz Allah’a emanet…

DÜRBÜN, DÜDÜK GİBİ EKİPMANLAR BİLE ALINMAMIŞ

Bakın Muğla’daki denetimlerde neler oldu anlatayım.

Beach’lerin neredeyse tamamı dürbün, düdük gibi nispeten düşük maliyetli ekipmanları bile almaya tenezzül etmemiş.

Birbirine yakın beach’lerin işletmecileri, Sahil Güvenlik ekipleri denetime geldiğinde bulundurmaları gereken ekipmanları ve hatta cankurtaranı bile birbirlerine ödünç vererek, kurallara uyuyormuş gibi görünmeye çalıştılar.

Muğla’da farklı noktalardaki beach’lerde güvenlik denetimi yapıldı. Bu denetimlerde, “Beach’lerin yüzme şamandıraları var mı, kurtarma botu, ilk yardım seti, düdük, dürbün, sedye gibi ekipmanları mevcut mu, istihdam etmeleri gereken cankurtaran görevinin başında mı” gibi yönetmelikle belirlenmiş standartlara uyulup uyulmadığı kontrol edildi. 
Söz konusu standartlar Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından belirleniyor ve denetimleri de Sahil Güvenlik birimleri gerçekleştiriyor.

CANKURTARANI BİRBİRLERİNE ÖDÜNÇ VERDİLER

Yapılan denetimlerde beach’lerin yarısından fazlasında yüzme alanını belirleyen şamandıraların dahi konulmadığı anlaşıldı.

Denetimden geçen ve aralarında çok ünlülerinin de olduğu beach’lerde dürbünü, düdüğü ilk yardım seti olanların oranı sadece yüzde 10’da kaldı. 

Cankurtaran konusu da tam bir fiyaskoydu. Yönetmelik gereği her 200 metrelik alan için, 1 gümüş belgeli cankurtaran bulundurulması gerekiyor. Var mıydı? Beach’lerin yüzde 80’inde cankurtaran olmadığı anlaşıldı. 

Muğla Akbük’de ortaya çıkan tablo ise denetimi yapan Sahil Güvenlik ekiplerini bile güldürdü. Denetim için sırayla beach’lere giden ekipler 7 beach’te hep aynı cankurtaranla karşılaştılar. 

Yani işletmelerin birbirlerine destek olmak için ellerinde ne varsa bir araya getirdikleri, bunlarla ekipleri kandırıp denetimden geçmeye çalıştıkları anlaşıldı.

‘İDARE ET KOMUTANIM”

Beach işletmelerinin denetimi yapan birimlere anlaşmış gibi mazeretleri de hep aynıydı. “Zaten kazanamıyoruz. Bir de cankurtarana, kurtarma botuna ayıracak paramız yok. İdare edin bu sezonu böyle geçirelim. Seneye söz hepsini tamamlayacağız” Diyerek ceza yazılmasını engellemeye çalıştıkları görüldü. 

Eksiklerin sayısına göre işletmelere 170 bin liraya kadar para cezası ve tesis kapama cezası verilebiliyor. Bu tablo bana şunu gösterdi. Giriş ücreti 1.500-3 bin lira olan, hatta Maça Kızı gibi 6 bin lira istenen işletmelerimiz maalesef yeteri kadar kazanmıyor. Hepsi acınası vaziyetteler. Kapı ücretlerini derhal artırmalı, düdüktü, dürbündü ihtiyaçlarını gidermeliler.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde